default-image

Αποζημιώσεις «ψίχουλα» για τις κατεστραμμένες ελιές

Κρήτη
Αποζημιώσεις «ψίχουλα» για τις κατεστραμμένες ελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 52 λεπτά το κιλό και για ποσότητα μέχρι μισού τόνου ελαιοκάρπου, θα είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση που θα δοθεί στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Ροδιάς, που έστω και με αυτά τα ψίχουλα, αγωνιούν για μια μικρή ανακούφιση, μετά την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί από την προχθεσινή χαλαζόπτωση.

«Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε δει τόσο μεγάλη ζημιά»... Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε μιλώντας στο neakriti.gr αμέσως μετά το πέρας της αυτοψίας στη Ροδιά και τα λιόφυτα που κυριολεκτικά «ραβδίστηκαν» από τη χαλαζόπτωση της προχθεσινής η μέρας, ο επόπτης του ΕΛΓΑ Γιώργος Νοδαράκης, που κάνει λόγο για ζημιές οι οποίες κυμαίνονται από 40% και φτάνουν μέχρι και το 90%, χωρίς να μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε την εξέλιξη του φαινομένου.

«Εδώ βλέπουμε ότι τα περισσότερα λιόφυτα είχαν βεντέμα. Και θα φανεί τις επόμενες δέκα μέρες και η πιθανή επίπτωση της χαλαζόπτωσης στα ίδια τα δέντρα. Καλό είναι να το δουν οι παραγωγοί και να κάνουν και κάποια επέμβαση με χαλκούχα σκευάσματα», τόνισε ο ίδιος. Μάλιστα έκανε λόγο για μια παραγωγή, που θα έβγαζε και καλές ποιότητες ελαιολάδου, καθώς οι παραγωγοί φέτος φρόντισαν τις ελιές τους, έκαναν μόνοι τους ψεκασμούς κατά του δάκου και περίμεναν να ξεκινήσουν το λιομάζωμα μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως εξήγησε πάντως τα 52 λεπτά το κιλό είναι μία τιμή που προκύπτει από τις τιμές των τελευταίων τριών χρόνων, ενώ οι παραγωγοί μπορούν να ασφαλίζονται ανά έτος για ποσότητες ακόμα μεγαλύτερες, κάτι που οι ίδιοι κρίνουν από τη χρονιά και να αναπροσαρμόζονται και ανάλογα τα ασφάλιστρα που θα πληρώνουν. Όμως υπάρχει, όπως σημείωσε, έλλειψη ενημέρωσης.

Ο κ. Νοδαράκης βρέθηκε σήμερα στον τόπο της καταστροφής, μαζί με τον αρμόδιο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Μιχάλη Χαλκιαδάκη. Από την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ζημιάς, που θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ενώ θα έρθει από το Γάζι ο αρμόδιος ανταποκριτής και θα εργαστεί στον ΕΛΓΑ για να συγκεντρώσει τις δηλώσεις.

Τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ ξενάγησαν στα λιόφυτα που έχουν υποστεί καταστροφές από το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού που έπεσε το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδιάς Γιάννης Στρατάκης και αρκετοί παραγωγοί.

Όπως μάλιστα συμφώνησε και ο προϊστάμενος του τμήματος εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ Μιχάλης Χαλκιαδάκης, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ζημιά στον ελαιόκαρπο, αφού ο χτυπημένος καρπός βρίσκεται ακόμα πάνω στα δέντρα. «Υπήρχε αρκετή παραγωγή. Το χαλάζι έπιασε μια ζώνη άνω των χιλίων στρεμμάτων. Από τώρα και μετά θα έχουν οι παραγωγοί τις 15 μέρες προθεσμία για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους κι εμείς θα ξανάρθουμε για να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας πριν περάσει το δεκαπενθήμερο. Από κει και πέρα θα ελεγχθούν οι πίνακες και θα σταλούν στην Αθήνα για πληρωμή. Δεν θα υπάρξει καμιά καθυστέρηση»...

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΑΛΑΖΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΡΥΔΙΟΥ "ΡΑΒΔΙΣΕ" ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΙΑ

Οι εκπρόσωποι του χωριού, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, αλλά εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι ο κόσμος περίμενε φέτος εισόδημα μετά από τρία χρόνια που είχε να δει τα δέντρα τόσο φορτωμένα με τον ευλογημένο ελαιόκαρπο και τώρα, τα χρήματα αυτά που θα πάρουν ως αποζημίωση, θα είναι μόνο ψίχουλα, που σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν το χαμένο τους εισόδημα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News