default-image

ΟΧΙ: Μικροί μαθητές «αντιδρούν» στην εισβολή των Ιταλών

Κρήτη
ΟΧΙ: Μικροί μαθητές «αντιδρούν» στην εισβολή των Ιταλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλίμα και τις αντιδράσεις των απλών ανθρώπων ενός χωριού στην άνανδρη κι απροσδόκητη εισβολή των Ιταλών, προσπάθησαν να αναπαραστήσουν οι μικροί μαθητές του 36ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Το μικρό θεατρικό, που ανεβάζουν οι μαθητές, έχει τίτλο «ΟΧΙ, δε θα περάσουν» και είναι μια μικρή διασκευή του ομώνυμου έργου της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκης. Η διασκευή έγινε από τους δασκάλους του σχολείου στο πλαίσιο των αναγκών της τάξης και του σκηνικού χώρου.

Με συμπαραστάτες και άοκνους καθοδηγητές τους δασκάλους Διονύση Αναγνωστόπουλο, Σπάρτη Φραγκάκη, την Ελένη Καβουτσάκη που επιμελήθηκε τα σκηνικά και τη μουσικό Σόνια Φωτοπούλου οι μικροί μαθητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό παρουσιάζοντας με περηφάνια το υποκριτικό τους ταλέντο!

Βρισκόμαστε στη Χρυσομηλιά, ένα χωριό της Πίνδου που βρίσκεται στα σύνορα μας με την Αλβανία. Το αλαφιασμένο ξύπνημα των κατοίκων από την καμπάνα, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, γρήγορα εξελίχτηκε σε μια ενθουσιώδη προσφορά και προετοιμασία για να προστατευτεί το χωριό από τους εισβολείς, τους «λύκους», όπως τους αποκαλεί η συγγραφέας.

Ο στρατός δεν είχε κινητοποιηθεί ακόμα. Έπρεπε, λοιπόν, να σταθούν στα περάσματα, φρουροί οι ίδιοι οι χωρικοί, να βοηθήσουν τους λίγους ακρίτες στην υπεράνθρωπη πάλη τους. Οι άνδρες, οι γυναίκες, οι μαθητές του σχολείου με το δάσκαλο, οι γέροι, ο Θανάσης σύσσωμοι τάσσονται στην υπηρεσία του αγώνα και η υπεράσπιση του χωριού τους γίνεται σκοπός.

Παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες ο σκοπός επιτυγχάνεται με πρωταγωνιστή τον Θανάση που δίνει τη ζωή του στον αγώνα.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News