default-image

Πότε ιδρύθηκε το Καυταντζόγλειο, η έδρα του Ηρακλή;

Πότε ιδρύθηκε το Καυταντζόγλειο, η έδρα του Ηρακλή;

Ήταν 27 Οκτωβρίου του 1960, όταν εγκαινιάζεται με κάθε επισημότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης το Καυταντζόγλειο Στάδιο. Παρουσία της βασιλικής οικογένειας, ο - τότε - πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει το στάδιο, το οποίο είχε θεμελιωθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα (26 Οκτωβρίου 1956).

Εξάλλου, την ίδια ημέρα εγκαινιάζονται και οι εγκαταστάσεις του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου αλλά και του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης. Μέχρι το 1982, οπότε και κατασκευάστηκε το ΟΑΚΑ, το Καυταντζόγλειο ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας, με περισσότερες από 45.000 θέσεις.

Το 2000 έγινε ανακαίνιση με τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων, με αποτέλεσμα η χωρητικότητά του να μειωθεί στις 28.200 θέσεις. Το Καυταντζόγλειο χρησιμοποιείται ως έδρα από την ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή, από το 1960. Το 1973 φιλοξένησε τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ανάμεσα στη Μίλαν και τη Λιντς. Νικήτρια είχε αναδειχθεί η ιταλική ομάδα με σκορ 1-0.

Εξάλλου, στο στάδιο έχουν διεξαχθεί τα ποδοσφαιρικά τουρνουά των Μεσογειακών Αγώνων του 1991 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τέλος, στο Καυταντζόγλειο έχουν γίνει και δύο τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο πρώτος τελικός που φιλοξενήθηκε στο στάδιο ήταν αυτός του 1970 ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ.

Κυπελλούχος είχε αναδειχθεί τότε ο Άρης, ο οποίος νίκησε το μεγάλο του αντίπαλο με 1-0. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, το 2008, ο Άρης αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Πειραιώς, στο ίδιο στάδιο, χάνοντας με 2-0.

Ωστόσο, σαν σήμερα πριν από αρκετά χρόνια, στην παγκόσμια ιστορία σημειώθηκαν και άλλα σημαντικά γεγονότα που έχουν χαράξει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, την πορεία της ανθρωπότητας.

Η αναρρίχηση του Μουσολίνι στην εξουσία

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Οκτωβρίου του 1922 όταν ξεκινά η «μεγάλη πορεία προς τη Ρώμη» από τον Μπενίτο Μουσολίνι. Μετά από μια αποτυχημένη απεργία της Αριστεράς τον Αύγουστο του 1922, ο ηγέτης του φασιστικού κόμματος, που αριθμούσε 700.000 μέλη, είχε πιστέψει ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους αναφώνησε... «θέλουμε να γίνουμε το κράτος» μπροστά σε 60.000 φασίστες που τον παρακολουθούσαν εκστασιασμένοι στην πόλη της Νάπολης.

Εκείνη τη μέρα άρχισαν να συγκεντρώνονται χιλιάδες μέλη του κόμματος έξω από τη Ρώμη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα διέταξε τότε την κήρυξη της "Αιώνιας Πόλης" σε κατάσταση πολιορκίας. Στις 29 Οκτωβρίου, ωστόσο, ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' όχι μόνο δεν υπέγραψε το διάταγμα, αλλά όρκισε πρωθυπουργό της χώρας τον Μουσολίνι, την ώρα που 25.000 μελανοχίτωνες παρήλαυναν στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο θάνατος του μεγάλου Λου Ριντ

Σαν σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ροκ μουσικής. Ο λόγος για το θρυλικό Λου Ριντ, ο οποίος έγινε διάσημος τη δεκαετία του '60, συμμετέχοντας στους σπουδαίους "Velvet Underground". Ο Ριντ πέθανε στις 27 Οκτωβρίου του 2013, σε ηλικία 71 ετών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News