default-image

Λαμπερή πρεμιέρα για το «Το τελευταίο σημείωμα»

Πολιτισμός
Λαμπερή πρεμιέρα για το «Το τελευταίο σημείωμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, έκανε πρεμιέρα στο Πνευματικό Κέντρο το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Η αυλαία άνοιξε με τα φώτα όλα στραμμένα στους συντελεστές που φέρνουν στη μεγάλη οθόνη ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας από την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Το «Τελευταίο Σημείωμα» αφηγείται την ιστορία του κομμουνιστή και συνδικαλιστή αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά, εξορίστηκε και κατέληξε στις φυλακές Ακροναυπλίας, απ' όπου παραδόθηκε στους Γερμανούς μαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια.

Το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με ένα μεγάλο εύρος ταινιών που φέτος φθάνουν τις 150, αποτελεί πια θεσμό για ολόκληρη την Κρήτη.

«Έπρεπε να είμαι ο ιδανικός κακός. Και πρέπει να καταλάβεις πρώτα τον κακό και έπειτα ολόκληρη την ιστορία.

Η ταινία ασφαλώς και βασίζεται στην αληθινή ιστορία των 200 ανθρώπων που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 αλλά αυτό για να μεταφερθεί στην οθόνη ασφαλώς και χρειάζεται κάποια στοιχεία ώστε να αποκτήσει μια ομοιομορφία, διαφορετικά θα ήταν ένα ξερό ντοκιμαντέρ.

Η πρόσφατη ελληνική Ιστορία εμπνέει για άλλη μία φορά τον Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος τη χρησιμοποιεί συχνά ως φόντο μιας συγκινητικής ανθρώπινης περιπέτειας. Το «Τελευταίο Σημείωμα» αφηγείται την ιστορία του κομμουνιστή και συνδικαλιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά, εξορίστηκε και κατέληξε στις φυλακές Ακροναυπλίας, απ' όπου παραδόθηκε στους Γερμανούς μαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων.

Η ταινία τον συναντά στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ασκεί χρέη διερμηνέα για τον διοικητή του, τον υπολοχαγό των SS Καρλ Φίσερ. Ο τελευταίος νιώθει αντιφατικά συναισθήματα γι' αυτόν, τον παίρνει μαζί του σε εκδρομές, του προτείνει να φύγει με τη μνηστή του για τη Γερμανία, αλλά τον απειλεί και τον τιμωρεί όταν του μιλάει ειλικρινά και χωρίς δουλοπρέπεια.

Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News