default-image

Η ευκαιρία του «Ξενία» στον Καρτερό

Κρήτη
Η ευκαιρία του «Ξενία» στον Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και να από το πουθενά η μεγάλη ευκαιρία του "Ξενία" στον Καρτερό! Προοπτικές ανακατασκευής και αξιοποίησης του ερειπωμένου μοτέλ, που έχει κηρυχθεί εδώ και χρόνια ως νεότερο μνημείο, αλλά μόνο... μνημείο δε θυμίζει, ανοίγονται μέσα από το πρόγραμμα της δημιουργικής επανάχρησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που θα βγει στον αέρα σε ένα περίπου μήνα από σήμερα!

Πρόγραμμα που προβλέπει τη χρηματοδότηση των Δήμων με ποσά ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ανά ΟΤΑ για αποκαταστάσεις συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, όπως τα παλιά "Ξενία"...

Για μια χρυσή ευκαιρία να διασωθεί, να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί το μοτέλ- "φάντασμα" στην περιοχή του Καρτερού κάνει λόγο και η δημοτική Αρχή Χερσονήσου, που διαβλέποντας ακριβώς μια ανέλπιστα σπουδαία προοπτική, το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμάνει τις συζητήσεις με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση του "Ξενία" στο Δήμο.

Η παραχώρηση είναι το σημείο- "κλειδί" για τη διάσωση του σπουδαίου αρχιτεκτονήματος, που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος. Αν δε γίνει, ο Δήμος Χερσονήσου δεν μπορεί να υποβάλει πρόταση για το μοτέλ, αφού το πρόγραμμα αφορά μονάχα σε ακίνητα που ανήκουν ή έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους, ενώ πρόταση για χρηματοδότηση δεν μπορεί να υποβάλει ούτε η ΕΤΑΔ, αφού το πρόγραμμα έχει ως δικαιούχους μονάχα ΟΤΑ!

«Πράγματι έρχεται μια σπουδαία, μια χρυσή ευκαιρία να διασωθεί το μοτέλ "Ξενία", το σπουδαίο αυτό αρχιτεκτόνημα και ανακηρυγμένο μνημείο, μέσω του προγράμματος για τη δημιουργική επανάχρηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, το πρόγραμμα θα βγει στον αέρα, ώστε να υποβληθούν προτάσεις προς χρηματοδότηση από τους Δήμους στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτικών ακινήτων, όπως είναι βιομηχανικά κτήρια, σφαγεία, αποθήκες, παλιά "Ξενία" κ.τ.λ.

Και εμείς στο Δήμο, με το που πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο καιρό για το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα, ενθουσιαστήκαμε. Αντιληφθήκαμε αυτό που μπορεί να αντιληφθεί ευθύς ο καθένας. Πως είναι μια μεγάλη επιτέλους ευκαιρία να διασωθεί-να αποκατασταθεί το μοτέλ "Ξενία" στον Καρτερό. Ίσως και η τελευταία ευκαιρία του μνημείου», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης και πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμενοι τη χρυσή ευκαιρία που παρουσιάζεται, κινητοποιηθήκαμε αμέσως. Έχουμε κάνει μια σχετική προετοιμασία και έχουμε ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με την ΕΤΑΔ, θέτοντας ξανά το πάγιο αίτημα για να μας παραχωρηθεί το "Ξενία".

Ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα κλείσει οριστικά αυτή τη φορά η παραχώρηση και χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι με το που ανοίξει το Δεκέμβριο η διαδικασία υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση να καταθέσουμε την πρότασή μας για το "Ξενία". Προϋπόθεση φυσικά είναι να μας έχει παραχωρηθεί, διότι το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μονάχα κτήρια που ανήκουν ή έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους. Αν δε μας παραχωρηθεί, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και δεν μπορεί να το κάνει ούτε η ΕΤΑΔ, αφού το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά μονάχα στους Δήμους»...

Προϋποθέσεις συμμετοχής - Το προφίλ του προγράμματος

Ποιο είναι όμως το προφίλ του συγκεκριμένου προγράμματος που ανοίγει "παράθυρο" διάσωσης για το ερειπωμένο μοτέλ "Ξενία" στον Καρτερό;

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει δώσει μια γενική σύνοψη γύρω από το πρόγραμμα "Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας".

Η σύνοψη είναι αναλυτική για το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναλυτικότερα έχει ως εξής:

«1. Δικαιούχοι της πρόσκλησης:

Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι οι ΟΤΑ Α' βαθμού της χώρας. Κάθε Δήμος δύναται να χρηματοδοτηθεί με μέγιστο ποσό 2,5 εκατ. ευρώ.

2. Περιεχόμενο και στόχος της πρόσκλησης:

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν στην υλοποίηση παρεμβάσεων ανακατασκευής, αναστήλωσης, αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηριακού αποθέματος των Δήμων. Στο συγκεκριμένο κτηριακό δυναμικό, ενδεικτικά, εντάσσονται:

- Βιομηχανικά κτήρια,

- Ανενεργά "Ξενία",

- Ανενεργά νοσοκομεία,

- Στεγασμένες αγορές,

- Αποθήκες,

- Στεγασμένες στοές,

- Δημοτικά λουτρά,

- Δημοτικά σφαγεία,

- Στρατιωτικές εγκαταστάσεις,

- Δικαστικά Μέγαρα,

- Άλλα κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα α) την ανάδειξη των κτηρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και β) την ουσιαστική αναζωογόνηση και την αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές/τουριστικές περιοχές. Οι παρεμβάσεις που θα προταθούν θα πρέπει όχι απλώς να διατηρούν το κτήριο, αλλά να μην αλλοιώνουν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά, και θα πρέπει να γίνεται χρήση εφαρμογών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και υιοθέτηση των βιοκλιματικών αρχών αρχιτεκτονικής. Πιο ειδικά, στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων, καθώς και σχετικά παραδείγματα.

3. Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Κάθε Δήμος δύναται να υποβάλει μία και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση, αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Το κτήριο απαιτείται να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από δημόσιο φορέα για χρονικό διάστημα άνω των 15 ετών.

- Το κτήριο απαιτείται να είναι συνολικής επιφάνειας άνω των 500 τ.μ.

- Το κτήριο θα βρίσκεται εντός αστικού ιστού ή/και εκτός, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα σε αυτό.

- Η χρήση που θα επιλεγεί να διασφαλίζει τη λειτουργία του κτηρίου για τουλάχιστον 4 ημέρες/εβδομάδα και οκτώ (8) μήνες/χρόνο».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News