default-image

Αυτοψία στο χώρο του δυστυχήματος μετά το θάνατο του εργάτη

Κρήτη
Αυτοψία στο χώρο του δυστυχήματος μετά το θάνατο του εργάτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένη παραμένει η κοινωνία του Λασιθίου μετά το εργατικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή σε ένα 40χρονο συνάνθρωπό μας.

Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή όταν κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα ενώ πραγματοποιούσε εργασίες μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στον Άγιο Νικόλαο.

Το τραγικό δυστύχημα έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας, στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στην περιοχή του Αλμυρού, λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο. Και οι τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι "χτυπήθηκαν" από το ηλεκτρικό ρεύμα, δούλευαν για υπεργολαβία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τρεις άνδρες εκτελούσαν έργα για την επέκταση του Βιολογικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΕΚΡΟΣ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πρόκειται για έναν 51χρονο ντόπιο, έναν 52χρονο Αλβανό κι έναν - επίσης - Αλβανό ηλικίας περίπου 40 ετών. Οι δύο πρώτοι στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Δυστυχώς, δε συνέβη το ίδιο και με το 40χρονο, ο οποίος όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρός.

Καλά στην υγεία τους οι άλλοι δύο

Οι δύο συνάδελφοι του άτυχου εργάτη, μετά το ισχυρό σοκ που υπέστησαν, όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν τις αισθήσεις τους. Αμφότεροι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο η ζωή τους να κινδυνεύει. Συγκεκριμένα, ο 51χρονος υπέστη αρρυθμία εξαιτίας της ηλεκτροπληξίας.

Ωστόσο, η αρρυθμία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τους γιατρούς. Εντούτοις, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους.

Το ίδιο κρίθηκε αρχικά και για τον 52χρονο από την Αλβανία, ο οποίος υπέστη εγκαύματα. Ωστόσο, ο ένας εξ αυτών χθες έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όπως πάντως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, στο σημείο που έγινε το δυστύχημα βρέθηκε και χθες επιθεωρητής, με τις εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας να διακόπτονται για κάποιο διάστημα μέχρι να ληφθούν μέτρα προστασίας, με τον κ. Πεπόνη, μιλώντας για τα εργατικά ατυχήματα, που δυστυχώς είναι πολλά το τελευταίο διάστημα στο νησί μας, να λέει: «Από την πλευρά μας από παλιά έχουμε κάνει και ημερίδες και αρκετές προσπάθειες ενημέρωσης για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, ενώ και από το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας γίνονται τακτικά έλεγχοι. Όμως, δυστυχώς, έτσι όπως έχουν γίνει οι εργασιακές σχέσεις, κάποιες φορές θεωρούμε ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και αμελούμε σημαντικά πράγματα για να μην επιβαρυνθούμε οικονομικά, με αποτέλεσμα αυτό να κρύβει πολλούς κινδύνους και τραγικές συνέπειες».

"Λαϊκή Ενότητα Λασιθίου" - «Ανύπαρκτη λήψη μέτρων»

Την ίδια ώρα, «είναι βαρύς και ο φόρος του αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη», τονίζει με αφορμή το θάνατο του 40χρονου εργάτη, που προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των εργατικών δυστυχημάτων, η "Λαϊκή Ενότητα Λασιθίου", που με ανακοίνωσή της απαριθμεί τα κακώς κείμενα που καταγράφονται σε πολλούς χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η ανάπτυξή τους, ακόμη και αν τη βαφτίζουν "δίκαιη", αυτοί που κατά δήλωσή τους θέλουν να λέγονται "αριστεροί", βασίζεται στη μείωση του μισθολογικού κόστους, όπως διατυμπανίζουν, στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο, οι απολογητές του συστήματος.

Αυτή η κατεύθυνση έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων:

1. Τη χαλαρή έως ανύπαρκτη λήψη μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους.

2. Την εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, εκτός από τη σωματική και ψυχική εξουθένωσή τους, να γίνονται επιρρεπείς σε λάθη και παραλείψεις πολλές φορές μοιραίες για τους ίδιους και τους συναδέλφους τους.

3. Την απασχόληση ανειδίκευτων εργαζομένων και χωρίς την ανάλογη εργασιακή εμπειρία, σε θέσεις που απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, επειδή κοστίζουν λιγότερο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ποιότητα και τους κινδύνους για τη ζωή των εργαζομένων.

4. Τη χρήση μηχανημάτων χωρίς συντήρηση ή ακόμη και αν είναι καινούργια, φθηνών αντιγράφων, χωρίς τις αναγκαίες πιστοποιήσεις ασφαλείας».

Σημειώνοντας πως «στο μακάβριο κατάλογο αυτών που χάνονται άμεσα δε συμπεριλαμβάνονται αυτοί που, εξαιτίας των παραπάνω και όλων των άλλων συνεπειών των πολιτικών λιτότητας, υφίστανται βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία τους», η "Λαϊκή Ενότητα Λασιθίου" καλεί τους εργαζόμενους και όλους όσους με κόπο και κίνδυνο της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας προσπαθούν να επιβιώσουν και να σηκώσουν το κεφάλι, να οργανωθούν στα συνδικάτα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News