default-image

Ιεράπετρα: Μεγάλη αναμένεται η πτώση στην παραγωγή λαδιού

Οικονομία
Ιεράπετρα: Μεγάλη αναμένεται η πτώση στην παραγωγή λαδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εφιάλτης της 7μηνης ξηρασίας, και οι υψηλές θερμοκρασίες με τους συνεχόμενους πολυήμερους καύσωνες του καλοκαιριού, που συνοδεύονταν από μελτέμια, τα οποία στέγνωναν την ατμόσφαιρα, καθώς, και η ανικανότητα της κρατικής μηχανής να προστατέψει από το δάκο τους εξαθλιωμένους οικονομικά ελαιοπαραγωγούς, ήταν οι παράγοντες που συνδυαστικά ευθύνονται για την απώλεια του μεγαλύτερου ποσοστού, του ιεραπετρίτικου ελαιολάδου, στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Όλο αυτό το πακέτο των αντίξοων καιρικών συμπτώσεων, κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, συμπλήρωσε τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, το «οψιμοκαλόκαιρο», η ζέστη και η ανομβρία, για να φτάσουμε λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής του όποιου ελαιόκαρπου… γλίτωσε από το δάκο, να ψάχνουμε στα χωριά της Ιεράπετρας, να βρούμε που υπάρχουν ακόμα παραγωγικά ελαιόδεντρα, τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν στους αγρότες όχι εισόδημα, αλλά μόνο τα λάδι εκείνο που χρειάζονται τα νοικοκυριά τους για να βγάλουν τη χρονιά.

Υπάρχουν λαδοχόρια που δε θα βγάλουν λάδι ούτε για σαλάτα

«Η σεζόν αναμένεται να είναι χειρότερη σε παραγωγή ελαιολάδου από τη μέτρια περυσινή. Υπάρχουν "λαδοχώρια" όπως π.χ. το Καβούσι, οι Μεσσελέροι και η Μακρυλιά, όπου οι παραγωγοί, δε θα βγάλουν από τα λιόφυτα τους λάδι ούτε για τη σαλάτα τους. Σε αυτά τα χωριά είναι ζήτημα αν θα καταφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί να συγκεντρώσουν το 10% του λαδιού που παράγουν σε μια κανονική χρονιά», μας είπε ο συνταξιούχος ελαιουργός και αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μαν. Μιχ. Παπαδάκης.

«Εκεί όπου υπάρχει μια σχετική παραγωγή, που θα κυμανθεί γύρω στο 50% μιας καλής χρονιάς, θα είναι στα Δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, στον κάμπο της Ιεράπετρας και στα ημιορεινά χωριά της Δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού. Επειδή λοιπόν είναι μια μέτρια έως κακή χρονιά με τα λιόφυτα να έχουν μεσοβεντέμα, οι ελαιοπαραγωγοί επειδή βλέπουν τον τελευταίο καιρό τον ελαιόκαρπο να έχει μεγάλη προσβολή από το δάκο που ευνοείται από την καλοκαιρία και την υγρασία του Οκτώβρη, ζητούν από τα ελαιουργεία να ανοίξουν νωρίτερα για να μη χάσουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον προσβεβλημένο ελαιόκαρπο», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Τα ελαιουργεία τελικά θα ανοίξουν μετά τις 11 Νοεμβρίου, για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς που θα σπεύσουν προλάβουν να σώσουν οτιδήποτε μπορεί να σωθεί, την ώρα που οι ελάχιστες βροχές του Φθινοπώρου δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο στην ελαιοποίηση του ελαιόκαρπου.

«Στην Ιεράπετρα όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια μέτρια σε απόδοση ελαιοκομική περίοδο. Οι πιο παραγωγικές περιοχές φέτος, θα έχουν παραγωγή που θα κυμανθεί μεταξύ 50-60%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η παραγωγή θα είναι από 10-30%. Οι πωλήσεις λαδιού που έγιναν μέχρι σήμερα στην άλλη Ελλάδα, ήταν πολύ ενθαρρυντικές για τους παραγωγούς σε ότι αφορά την τιμή. Στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας το λάδι της αθηνολιάς πουλήθηκε 4,60 το κιλό, ενώ το αγγουρόλαδο της Χαλκιδικής πουλήθηκε 4,50 το κιλό. Πουλήθηκε και λάδι μαυρολιάς από 4,00 έως 4,10. Εκτιμώ ότι την περίοδο της παραγωγής στην Κρήτη το λάδι θα ξεκινήσει να πωλείται από 3,50 έως 3,60 το κιλό», μας είπε ο έμπορος ελαιολάδου κ. Γιώργος Νικολαράκης.

Οι προβλέψεις που είχαν κάνει οι επιστήμονες της Κλιματολογίας στις αρχές του Σεπτέμβρη για την Ανατολική Κρήτη, δυστυχώς επιβεβαιώνονται, με τη θερμοκρασία να κινείται πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, και την απουσία βροχών, να δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Για το χειμώνα που έρχεται οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ανατολική Κρήτη θα συνεχίσει να δέχεται λίγες βροχές και οι θερμοκρασίες θα κινούνται λίγο πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων χρόνων.

Οι μελισσοκόμοι, οι αγρότες, οι κυνηγοί και οι ορειβάτες, που ανεβαίνουν στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους μας περιγράφουν μια φύση κατάξερη, χωρίς ανθοφορία και χωρίς πράσινο. Οι μέλισσες δεν βρίσκουν άνθη να μαζέψουν γύρη για να παράξουν μέλι, και οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν ακόμα ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, αφού δεν έχει βρέξει αρκετά.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News