Ειδήσεις

Ο «καρχαρίας» στην ψαραγορά προκάλεσε σύγχυση…

Σύγχυση προκλήθηκε για το ογκώδες και… εντυπωσιακό ψάρι που πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά και αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης το πρωί της Τρίτης στην ψαραγορά Ηρακλείου και όχι μόνο.

Σύγχυση προκλήθηκε για το ογκώδες και… εντυπωσιακό ψάρι που πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά και αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης το πρωί της Τρίτης στην ψαραγορά Ηρακλείου και όχι μόνο.

Καθώς αν και οι αρχικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο αλιέων κ. Ματζαράκη, έκαναν λόγο για σαπουνά που ανήκει στα είδη των καρχαριοειδών, σπάνιο και προστατευόμενο είδος ,τελικά αυτές δεν επαληθεύτηκαν.

 Και αυτό γιατί ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, κ Δουβής, όπως διευκρίνισε στο neakriti.gr , επρόκειτο  για καρχαρία εξάνγχους , που δεν είναι προστατευόμενο είδος και για τον οποίο δεν αναφέρεται καμία απαγόρευση.

"Το συγκεκριμένο ψάρι αλιεύτηκε στη Νάξο και κατόπιν πλειστηριασμού στην ιχθυόσκαλα του Πειραιά, έφθασε για πώληση στην ψαραγορά του Ηρακλείου με όλες τις νόμιμες διαδικασίες,"ανέφερε επίσης ο κ. Δουβής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΡΧΑΡΙΟΕΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΨΑΡΑΓΟΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μια ακόμη διαφορά με το  Σαπουνά, που είναι προστατευόμενο είδος αποτελεί το γεγονός ότι  οι βρογχικές σχισμές καλύπτουν σχεδόν όλο το κρανίο του ψαριού.

Ποιος είναι καρχαρίας εξάνχους

Ο εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus - Εξάνχος ο φαιός), γνωστός και ως αλέτρι, είναι ένας μεγάλος καρχαρίας, ο μεγαλύτερος της τάξης των εξαγχίμορφων, φτάνοντας σε μήκος μέχρι 5,4 μέτρα. Είναι συγγενικός με τα σκυλόψαρα και το καρχαρία της Γροιλανδίας. Κάποιοι συγγενείς αυτού του καρχαρία ζούσαν πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών. Αυτοί οι καρχαρίες έχουν μέσο μέγεθος για τα αρσενικά 3 μέτρα και για τα θηλυκά 4 μέτρα. Φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.

Απαντάται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Είναι πιθανό να εκτελεί κατακόρυφες μεταναστεύσεις, μετακινούμενος προς την επιφάνεια το βράδυ, γυρίζοντας στα βάθη πριν χαράξει. Έχει παρατηρηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές σε βάθος μικρότερο των 30 μέτρων. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα. Λίγα είναι γνωστά για την αναπαραγωγή του εξακαρχαρία, πέρα από το γεγονός ότι είναι ωοζωοτόκος και γεννά μέχρι 100 μικρά τη φορά.

Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.

Σχόλια