default-image

Αποχαιρετούν στο χωριό όπου γεννήθηκε το Στ. Βρέντζο

Κρήτη
Αποχαιρετούν στο χωριό όπου γεννήθηκε το Στ. Βρέντζο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταίο αντίο σήμερα στον Σταύρο Βρέντζο που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε  σήμερα στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στις 4 το απόγευμα, ενώ υπήρξε και βιβλίο συλλυπητηρίων. Ακολούθησε  η κηδεία στο χωριό όπου και γεννήθηκε ο Σταύρος Βρέντζος, στη Γέννα Μονοφατσίου.

Ο Σταύρος Βρέντζος έδωσε μάχη τους τελευταίους μήνες να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ "έφυγε" χθες τα ξημερώματα χτυπημένος από τον καρκίνο, με την αρρώστια να τον... έχει βρει τους τελευταίος 18 μήνες. Ο γιατρός και πρώην βουλευτής ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που ξεχώριζαν. Είχε γεννηθεί στη Γέννα Μονοφατσίου, αλλά καταγόταν από μεγάλη ανωγειανή οικογένεια και ήταν παντρεμένος με τη γιατρό Χριστίνα Γιαννακοπούλου.

Με την ιδιότητα του γιατρού είχε βοηθήσει πολύ κόσμο, πάντα στο πλευρό των αδύναμων, και όλοι όσοι τον γνώριζαν αναφέρουν ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο μερακλή που του άρεσε η κρητική μουσική και οι μαντινάδες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΡΕΝΤΖΟΥ

Η πορεία του

Ήταν από το 1974 ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε επάξια το δημοκρατικό χώρο. Επί Σημίτη κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για μία τετραετία, από το 2000-2004, αλλά υπήρξαν και αρκετά δυσάρεστες στιγμές της ζωής του, όταν τον κατηγόρησαν για την εποχή της δικτατορίας, παρουσιάζοντάς τον βασανιστή της χούντας - γεγονός που του στοίχισε την εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2004.

Ωστόσο η δικαίωση ήρθε χρόνια μετά... Το 2008, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, αφού δίκασε την αγωγή Βρέντζου κατά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, του τηλεοπτικού σταθμού Alter και των ανθρώπων που εμφανίζονταν ως καταγγέλλοντες, έκρινε ότι ο Στ. Βρέντζος ουδέποτε υπήρξε βασανιστής, ότι δεν υπήρξε βασανισμός ατόμων και ότι όλη η ιστορία ήταν κατασκευασμένη. Επιδίκασε, δε, αποζημίωση 700.000 ευρώ.

Ακολούθως, η πλευρά Τριανταφυλλόπουλου μετέφερε την υπόθεση στο Εφετείο Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές στην Κρήτη ήταν... επηρεασμένοι. Το Εφετείο Πειραιά ακολούθως επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση, περιορίζοντας - όπως είθισται στο Εφετείο - το ποσό της αποζημίωσης στα 350.000 ευρώ.

Η επιστολή του Κούγια

Ενώ, με αφορμή το θάνατο του κ. Βρέντζου, ανακοίνωση εξέδωσε και ο πολύ γνωστός δικηγόρος, κ. Αλέξης Κούγιας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, αλλά και εξαπολύοντας ένα δριμύ «κατηγορώ» στον δημοσιογράφο που, όπως αναφέρει, «αρρώστησε» το Σταύρο Βρέντζο.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αλέξη Κούγια:

Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου, αλλά και την οδύνη των παλαιών συνεργατών του γραφείου μου, με τους οποίους αναλάβαμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές σκευωρίες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση.

Αναλάβαμε να υπερασπιστούμε την τιμή και την υπόληψη ενός γνήσιου αντιστασιακού, επιστήμονα, Σαμαρείτη γιατρού, βουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ από τα Aνώγια της Κρήτης, Σταύρου Βρέντζου, ο οποίος είχε πέσει θύμα του μεγαλύτερου εργολάβου σκευωριών που έχει ζήσει η δημοσιογραφία τα τελευταία 70 χρόνια, του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Αναλάβαμε να αποδείξουμε στη Δικαιοσύνη ότι αυτό, το οποίο μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές του 2004 κατασκεύασε ο εκατομμυριούχος με τις βίλες στην Εκάλη, δήθεν προστάτης των φτωχών, δικαίων και αδυνάτων Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, με συμπαρουσιαστές τους Καμμένο, Παπαχριστόπουλο και άλλους σε μια απαγορευμένη από τη Δικαιοσύνη και δικαστική απόφαση εκπομπή, ήταν συκοφαντία και ψέμα.

Τότε, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του 2004, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, εξελίχτηκαν σε πολιτικό θρίλερ, έπρεπε με κάθε τρόπο να μπει στην Βουλή ο Συνασπισμός της αριστεράς, ώστε να μην έχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ και γι αυτό ο Τριανταφυλλόπουλος, μαζί μ' έναν ανεκδιήγητο ψυχίατρο Γρίβα, τους Παπαχριστόπουλο και Καμμένο, σ' όλες  τις εκπομπές προσπάθησε ν' αποδείξει, χρησιμοποιώντας έναν κωμικό θίασο, δήθεν βασανισμένων, ότι ο φυλακισμένος για την αντίστασή του στη χούντα και άγρια βασανισμένος από τους χουντικούς ήρωας της αντίστασης Σταύρος Βρέντζος, δεν ήταν αντιστασιακός αλλά βασανιστής.

Όλη η Ελλάδα θυμάται ότι αυτό έγινε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές και δυστυχώς ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρασύρθηκε και διέγραψε τον Σταύρο Βρέντζο από το ΠΑΣΟΚ και από τον κατάλογο των υποψηφίων βουλευτών του 2004.

Ο Σταύρος Βρέντζος διασύρθηκε και δεν συνήλθε ποτέ, παρά το ότι η ελληνική Δικαιοσύνη μετά από 8 χρόνια δικαστικούς αγώνες και σε ποινικό και σε αστικό επίπεδο τον δικαίωσε και καταδίκασε τον Τριανταφυλλόπουλο και το Alter να του πληρώσουν το ποσό των 800.000€ ως αποζημίωση, την οποία ο έντιμος αυτός άνθρωπος   δεν διεκδίκησε και δεν εισέπραξε ποτέ.

Ο Σταύρος Βρέντζος από τότε αρρώστησε, όπως αρρωσταίνουν, όταν έχουν αίσθηση της ντροπής, χιλιάδες συνάνθρωποί μας, και εχτές πέθανε.

Πέθανε αδικημένος, στιγματισμένος, γιατί, εκτός του Ηρακλείου Κρήτης, των Ανωγείων και του στενού του περιβάλλοντος, κανείς δεν έμαθε ποτέ για την δικαίωσή του και για το γεγονός ότι τον κατέστρεψε και τον αρρώστησε ένας παλιάνθρωπος, αδίστακτος, δήθεν δημοσιογράφος.

Κάνω αυτή τη δήλωση σαν ελάχιστη εκδήλωση συμπαραστάσεως στην οικογένειά του και σαν ένα πολιτικό μνημόσυνο, αφού ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε το ΠΑΣΟΚ τον αποκατέστησαν ποτέ.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Με εκτίμηση

Αλέξιος Κούγιας

Συλλυπητήριο μήνυμα του κ. Κουράκη για το θάνατο του κ. Βρέντζου

Και ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Βρέντζο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με βαθιά συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο ενός επιστήμονα, αγωνιστή της Δημοκρατίας και εξαίρετου ανθρώπου και φίλου, του Σταύρου Βρέντζου.

Υπηρετήσαμε μαζί στο Κοινοβούλιο, όπου πάντοτε με ευθύτητα και παρρησία, διατύπωνε τις απόψεις του.

Υπήρξε από εκείνους που η δικτατορία δίωξε και ταλαιπώρησε.

Στην κοινωνία του Ηρακλείου ο Σταύρος Βρέντζος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και η απουσία του θα είναι αισθητή σε όλους.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Γιάννης Κουράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News