default-image

Έρχονται οι κολοσσοί για τα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη

Κρήτη
Έρχονται οι κολοσσοί για τα θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέσεις στη σέντρα, περιμένοντας το εναρκτήριο λάκτισμα, παίρνουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, που περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να σφυρίξει, και μάλιστα εις διπλούν, για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος.

Δύο περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος, δύο περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρες από διεθνείς κολοσσούς, όπως η Total και η ExxonMobil, την ώρα που τα συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα "γλυκοκοιτάζουν" και άλλοι μεγάλοι παίχτες της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκακιέρας, όπως η ιταλική ΕΝΙ...

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνικών υδρογονανθράκων τρέχουν αυτή τη στιγμή σε δύο παράλληλα μέτωπα. Από τη μια πρόκειται να υπογραφεί επίσημα η σύμβαση παραχώρησης της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κέρκυρας, γνωστής και ως "οικόπεδο 2", και από την άλλη αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο.

Όπως έχουμε γράψει, ο νέος διαγωνισμός για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει ήδη βγει σε ΦΕΚ. Η προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος για θαλάσσια έκταση 20.058 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κρήτης και για θαλάσσια έκταση εμβαδού 19.869 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κρήτης δημοσιεύτηκε συγκεκριμένα στο ΦΕΚ στις 11 Αυγούστου. Ακολούθησε η δημοσίευση σε ΦΕΚ των χαρτών των προς έρευνα και αξιοποίηση θαλάσσιων οικοπέδων.

Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα γίνει και η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού αφενός για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, και αφετέρου για ένα οικόπεδο στο Ιόνιο.

Όπως φαίνεται στην πράξη, η ελληνική πλευρά, μετά από καθυστέρηση ετών, μοιάζει να λειτουργεί πλέον με σοβαρότητα αλλά και ταχύτητα σε ό,τι αφορά την προώθηση των διαδικασιών, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Οι εταιρείες βλέπουν μια ουσιαστική, γερή πρόθεση έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων σε Κρήτη και Ιόνιο, και ετοιμάζονται να "χτυπήσουν" την πόρτα του ΥΠΕΚΑ, όταν με το καλό ανοίξει η διαδικασία υποβολής προσφορών, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα περίπου μήνα από σήμερα.

Ήδη, τις ημέρες αυτές προχωρούν οι διαδικασίες, ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσίευση των προκηρύξεων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί μέχρι την εκπνοή του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν να μετρούν οι 90 ημέρες της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι ως τις αρχές του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων και τα πάντα να "τρέξουν" με σφιχτές διαδικασίες, δίχως να χαθεί χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών για τα κοιτάσματα της Κρήτης, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν συνεχώς νέοι παίχτες λίγο πριν ανοίξει η αυλαία των διαγωνισμών.

Μετά την κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Total-ExxonMobil, που στοχεύει στην περιοχή νότια της Κρήτης, τη δική της πινελιά στο "κάδρο" βάζει και η ιταλική ΕΝΙ, η οποία στοχεύει να εισέλθει στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, την ιταλική εταιρεία ενδιαφέρει η συγκεκριμένη περιοχή νότια της Κρήτης, γεγονός που θα τη φέρει αντιμέτωπη με την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ.-Total-ExxonMobil, η οποία εξαρχής είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της.

Τα επόμενα βήματα: Προσφορές εντός 90 ημερών

Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με τις διαδικασίες fast track, που προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Ως γνωστόν, ο νέος διαγωνισμός προκλήθηκε από το ενδιαφέρον που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσήλθαν στο τέλος του περασμένου Μαΐου και κίνησαν τη διαδικασία οι "μεγάλες δυνάμεις" του κλάδου ExxonMobil και Total, σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο των ΕΛ.ΠΕ.

Για την περιοχή του Ιονίου κατέθεσε το ενδιαφέρον της η ελληνική εταιρεία Energean Oil, η οποία ως γνωστόν διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου, το μοναδικό που παράγει πετρέλαιο σήμερα στη χώρα μας.

Όπως γράφει το energypress.gr, οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν η πρόσκληση δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, τότε οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) το αργότερο ως το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, εφόσον δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρίτους, τότε το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς. Δηλαδή την κοινοπραξία Exxon Mobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης, και την Energean για το οικόπεδο του Ιονίου.

Το επόμενο διάστημα, και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, θα φανεί κατά πόσο ενδιαφέρονται για τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και άλλοι παίχτες...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News