default-image

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών

Σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου του 1881, γεννιέται στη Μάλαγα της Ισπανίας ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Βίος και πολιτεία του Πάμπλο Πικάσο

Ο λόγος για τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος, εκτός από ζωγράφος, υπήρξε χαράκτης, γλύπτης αλλά και δραματουργός. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από παιδί και σε ηλικία μόλις 14 ετών εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης.

Το 1904 ο Πικάσο μετακομίζει στο Παρίσι, όπου θα γνωριστεί με άλλους μεγάλους ομότεχνούς του, όπως τον Μιρό και τον Ματίζ.

Τα επόμενα χρόνια τα έργα του γίνονται ευρέως γνωστά και εκτίθενται σε διεθνείς εκθέσεις: Οι κυβιστικοί του πίνακες επηρεάζουν όλο και πιο πολύ τα πλέον "προχωρημένα" πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, σύντομα το όνομα "Πικάσο" γίνεται συνώνυμο του καινούριου και του τολμηρού.

Το πιο διάσημο ίσως έργο του είναι η "Γκουέρνικα", ένας πίνακας τον οποίο εμπνεύστηκε από το βομβαρδισμό και την ισοπέδωση της ομώνυμης βασκικής πόλης (Γκερνίκα) από τους φασίστες του Φράνκο, κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Ο Πάμπλο Πικάσο άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Απριλίου του 1973.

Η γέννηση του πρωτοπόρου του ελληνικού σινεμά

 Σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου του 1939 γεννιέται στην Αθήνα, ο σπουδαίος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης. Σπούδασε σκηνοθεσία και σκηνογραφία και μπήκε στο χώρο του σινεμά το 1960 ως βοηθός του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Δύο χρόνια μετά έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τη μικρού μήκους ταινία "Lacrimae Rerum".

Το 1977 εκδίδεται το μυθιστόρημά του "Ο οργισμένος Βαλκάνιος", το οποίο προκαλεί αίσθηση με τον κυνισμό των περιθωριακών ηρώων του. Ο Νικολαΐδης έμελλε να γίνει ευρύτερα γνωστός το 1979 με την ταινία "Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα".  "Έφυγε" από τη ζωή, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007, σε ηλικία 68 ετών.

Ο Νίκος Νικολαϊδης διαμόρφωσε κινηματογραφιστής το δικό του, εντελώς προσωπικό στυλ, το οποίο τον έφερε ανάμεσα στους πρωτοπόρους του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Από δημοσιογράφος, κορυφαίος λογοτέχνης

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Οκτωβρίου του 1962, όταν ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο κορυφαίος λογοτέχνης γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1902 στο Σαλίνας της Καλιφόρνια. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ωστόσο δεν πήρε ποτέ πτυχίο.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, υποχρεώθηκε να κάνει διάφορες δουλειές: Από εργάτης και ξυλουργός έως ελαιοχρωματιστής και δημοσιογράφος. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα, υπήρξε ανταποκριτής στην Ευρώπη για την εφημερίδα "Herald Tribune".

Ευτυχώς για τους βιβλιόφιλους, ο Στάινμπεκ προτίμησε τη λογοτεχνία από τη δημοσιογραφία, χαρίζοντάς μας κάποια από τα αριστουργήματά του, όπως τα "Άνθρωποι και ποντίκια", "Τα σταφύλια της οργής" και "Ανατολικά της Εδέμ". Εκτός από το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Στάινμπεκ τιμήθηκε και με το Βραβείο Πούλιτζερ (1940), ενώ ήταν και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας. Πέθανε το Δεκέμβριο του 1968 στη Νέα Υόρκη.

Η σύναψη του Άξονα Ρώμης - Βερολίνου

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1936 όταν οι Χίτλερ και Μουσολίνι συνάπτουν τον Άξονα Ρώμης-Βερολίνου. Η εν λόγω συνθήκη έμελλε να παραμείνει μυστική έως και την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Εξάλλου, ακριβώς δύο χρόνια μετά, στις 25 Οκτωβρίου του 1938, ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επίσημα τη Λιβύη ιταλικό έδαφος.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News