default-image

Έρχονται προσλήψεις σε δήμους της Κρήτης, δείτε τις θέσεις

Κρήτη
Έρχονται προσλήψεις σε δήμους της Κρήτης, δείτε τις θέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ρυθμό προσλήψεων και δη μόνιμων αρχίζουν και κινούνται οι Δήμοι και εδώ στην Κρήτη, αφού προχωρούν πλέον οι διαδικασίες για την πρόσληψη 6.667 μόνιμων υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Η προκήρυξη για το πρώτο αυτό μεγάλο "πακέτο" μόνιμων προσλήψεων, στο οποίο περιλαμβάνονται αρκετοί Δήμοι της Κρήτης (με το Δήμο Ηρακλείου να έχει τη μερίδα του λέοντος με 72 προσλήψεις και να έπεται ο Δήμος Ρεθύμνου με 63), αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στο Δεκέμβριο, ώστε να προκύψουν οι επιτυχόντες μέχρι το αργότερο τις 31 Μαρτίου 2018, όταν και λήγει, ως γνωστόν, η ισχύς των νέων συμβάσεων των εργαζομένων στις Υπηρεσίας Καθαριότητας των Δήμων που ανανεώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, μετά από πολυήμερο αγώνα κινητοποιήσεων...

Οι 6.667 μόνιμες θέσεις αφορούν αιτήματα από την πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και αποτελούν τη μεγαλύτερη προκήρυξη μόνιμων θέσεων που έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια.

Τα αιτήματα των Δήμων έχει εγκρίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ θα περάσουν και από το γραφείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, ώστε να σταλούν κατόπιν στο ΑΣΕΠ.

Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των μόνιμων υπαλλήλων θα προχωρήσει μέσω ΑΣΕΠ και αφορά αποκλειστικά τα αιτήματα των Δήμων, προκειμένου να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, κατά κύριο λόγο στον τομέα της καθαριότητας.

Πρόκειται για τη λύση που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο καλοκαίρι, όταν και μαινόταν ο ξεσηκωμός των εργαζομένων στις δημοτικές Υπηρεσίες Καθαριότητας.

Ο ξεσηκωμός είχε σημάνει επειδή είχε κριθεί αντισυνταγματική η ανανέωση συμβάσεων στους υπαλλήλους που δουλεύουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως ο τομέας της καθαριότητας.

Τότε είχαμε πολυήμερες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με το αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου να παραμένει υπό κλοιό κατάληψης από τους συμβασιούχους επί ημέρες.

Εν μέσω θύελλας, το ΥΠ.ΕΣ. είχε καταλήξει σε μια διπλή παρέμβαση μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Από τη μια κάλεσε τους Δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις των συμβασιούχων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες μέχρι τις 31 Μαρτίου, και από την άλλη κάλεσε τους ΟΤΑ να στείλουν αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις με βάση κενές θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Εδώ, λοιπόν, υπήρχε η δυνατότητα στους Δήμους να στείλουν αιτήματα προσλήψεων για υπάρχουσες κενές θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως η Καθαριότητα, είτε να στείλουν αιτήματα για επιπλέον προσλήψεις με βάση κενές θέσεις που θα υπήρχαν από τροποποίηση του οργανισμού τους.

Γι' αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σε μερικούς μήνες και ένα "δεύτερο" πακέτο μόνιμων προσλήψεων, μιας και στο "πακέτο" αυτό των 6.667 προσλήψεων δεν περιλαμβάνονται όλες οι θέσεις που έχουν ζητήσει οι Δήμοι ανά τη χώρα και εδώ οι Δήμοι της Κρήτης.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τις υπογραφές Σκουρλέτη, το "πακέτο" των 6.667 προσλήψεων θα υπογραφεί από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Στη συνέχεια, το σύνολο των αιτημάτων σε ενιαίο φάκελο θα μεταφερθεί στο ΑΣΕΠ, το οποίο θα επιφορτιστεί τη σύνταξη της σχετικής προκήρυξης και τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι η προκήρυξη να βγει στον αέρα μέσα στο Δεκέμβριο, ώστε οι προσωρινοί πίνακες να έχουν δημοσιευτεί μέχρι τη λήξη των νέων συμβάσεων των παρατασιούχων συμβασιούχων, στις 31 Μαρτίου 2018...

Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν μέσω της νέας προκήρυξης είναι καθαριστές, χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί απορριμματοφόρου, εργάτες καθαριότητας, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες, υδραυλικοί, εργάτες συνοδοί απορριμματοφόρων, κ.ά.

Για όλες τις θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα ζητείται ως μοναδικό προσόν το απολυτήριο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Η μοριοδότηση για την πρόσληψη του νέου προσωπικού διαφέρει από τα συνηθισμένα, αφού προβλέπονται αυξημένα μόρια για όσους έχουν προϋπηρεσία, όπως ήταν και η υπόσχεση του ΥΠ.ΕΣ. προς τους συμβασιούχους.

Επίσης, όπως είχε υποσχεθεί το ΥΠ.ΕΣ., για τις συγκεκριμένες προσλήψεις δεν εφαρμόζονται τα ανώτατα, ανά ειδικότητα, όρια ηλικίας διορισμού...

Πόσες προσλήψεις θα γίνουν στο νησί ανά δήμο

Ποιες είναι οι θέσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα για τους κρητικούς ΟΤΑ;

Έχουμε και λέμε, με βάση την αναλυτική λίστα για όλη τη χώρα που δημοσίευσε το aftodioikisi.gr:

- Δήμος Ηρακλείου: 72 προσλήψεις.

- Δήμος Ρεθύμνου: 63 προσλήψεις.

- Δήμος Πλατανιά: 37 θέσεις.

- Δήμος Ιεράπετρας: 28 προσλήψεις.

- Δήμος Χανίων: 20 προσλήψεις.

- Δήμος Σητείας: 11 προσλήψεις.

- Δήμος Μυλοποτάμου: 9 προσλήψεις.

- Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων: 4 προσλήψεις.

- Δήμος Βιάννου: 3 προσλήψεις.

- Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: 3 προσλήψεις.

- Δήμος Μινώα Πεδιάδος: 2 προσλήψεις.

- Δήμος Φαιστού: 2 προσλήψεις.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News