default-image

Πού βρίσκεται το νεκροταφείο για τα διαστημόπλοια;

Επιστήμη
Πού βρίσκεται το νεκροταφείο για τα διαστημόπλοια;

Μήπως πάντα απορούσατε πού κατέληγαν οι δορυφόροι της NASA που έβγαιναν εκτός λειτουργίας; Η απάντηση είναι πως η NASA έχει ένα «νεκροταφείο διαστημικών σκαφών» όπου θάβονται οι χρησιμοποιημένοι δορυφόροι, αφού πρώτα συνθλιβούν σε μια απομονωμένη περιοχή στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το «Point Nemo» (από την λατινική λέξη κανένας) γνωστό και ως Ωκεάνιος Πόλος Μη Προσβασιμότητας, απέχει περισσότερο από 1.600 μίλια από οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Στο νεκροταφείο έχουν συγκεντρωθεί τα απομεινάρια τουλάχιστον 260 αεροσκαφών - κυρίως Ρωσικών - από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1971 και το οποίο βοηθά να μην συσσωρευτούν πολλά επικίνδυνα διαστημικά απόβλητα γύρω από την τροχιά της.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και αστρονόμο του Χαμπσάιρ, Δρ Ντέιβιντ Γουαϊτχάουζ, το απομονωμένο αυτό μέρος βοηθά τους οργανισμούς να αποφεύγουν επικίνδυνες συγκρούσεις.

«Οι μικρότεροι δορυφόροι καίγονται, αλλά τμήματα μεγαλύτερων κομματιών επιβιώνουν και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης» έγραψε για το BBC. «Για να αποφευχθεί η συντριβή σε μια κατοικημένη περιοχή, μεταφέρονται κοντά στο σημείο του ωκεάνιο πόλου μη προσβασιμότητας»

 Το νεκροταφείο βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό μεταξύ Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Νότιας Αμερικής.

Λόγω των ωκεάνιων ρευμάτων, η περιοχή δεν αποτελεί αγαπημένο προορισμό για ψάρεμα, γιατί στο σημείο οι θρεπτικές ουσίες είναι ελάχιστες, γεγονός που σημαίνει πως η θαλάσσια ζωή είναι σπάνια.

Η NASA ρυθμίζει έτσι ώστε τα σκάφη της να πραγματοποιήσουν μια ελεγχόμενη είσοδο στην περιοχή ώστε να προσγειωθούν στην απομακρυσμένη ζώνη.

Τα διαστημόπλοια που είναι «θαμμένα» εκεί, μεταξύ των οποίων ένας πύραυλος SpaceX, πολλά διαστημικά οχήματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, περισσότερα από 140 ρωσικά διαστημικά σκάφη και ένας διαστημικός σταθμός MIR της Σοβιετικής εποχής, δεν φτάνουν ποτέ εκεί σε ένα κομμάτι.

 «Ένας μελλοντικός επισκέπτης σε αυτό το έρημο μέρος, θα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός» έγραψε ο Δρ. Γουαϊτχάουζ. «Στα τρέχοντα σχέδια είναι να παροπλιστεί την επόμενη δεκαετία και να μεταφερθεί προσεκτικά στον ωκεάνιο πόλο της μη προσβασιμότητας».

Το νεκροταφείο βοηθά στην αποφυγή επικίνδυνων διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τη Γη. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν πως αυτός ο ανεπιθύμητος χώρος θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις μελλοντικές εκτοξεύσεις πυραύλων.

Τον Μάιο, μάλιστα, οι ερευνητές είχαν προειδοποιήσει πως η αυξανόμενη ποσότητα των ταχέως μετακινούμενων συντριμμιών που περιστρέφονται γύρω από τη Γη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συγκρούσεις με δορυφόρους.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News