default-image

Βλέπει «στεγνό» χειμώνα και το AccuWeather

Κρήτη
Βλέπει «στεγνό» χειμώνα και το AccuWeather

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ευρωπαϊκή εκτίμηση για έναν χειμώνα που θα χαρακτηρίζεται στην περιοχή μας, πέρα από το Δεκέμβρη και το Γενάρη, από ελάχιστες βροχές δείχνει να συμφωνεί και το αμερικανικό AccuWeather, το οποίο στην εποχική του πρόβλεψη για το χειμώνα 2017-18 μας επιφυλάσσει μια... ψυχρολουσία, ατυχώς μόνο με τη μεταφορική χρήση της λέξης.

Μετά τα δυσάρεστα νέα για τις βροχοπτώσεις από το εποχικό πειραματικό προγνωστικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Μετεωρολογικές Προγνώσεις Μεσαίας Εμβέλειας (ECMWF), το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί η διαδικτυακή προγνωστική μετεωρολογική γνωστή ιστοσελίδα AccuWeather δείχνει ανομβρία, ή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «καμιά ανακούφιση από την ξηρασία», για το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού Νότου, και κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, τη νοτιοανατολική Ιβηρική και τη μεσογειακή Γαλλία, γεγονός πέρα για πέρα ανησυχητικό, αν βεβαίως η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί.

Για την υπόλοιπη Ιβηρική, που περιλαμβάνει τη βόρεια Ισπανία και το μεγαλύτερο μέρος της Πορτογαλίας, αλλά και το επίσης μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, οι βροχές θα ανακουφίσουν τους κατοίκους, ενώ για τη Βρετανία και την Ιρλανδία, την πλευρά του Ατλαντικού της Γαλλίας, τις Κάτω Χώρες και το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας οι βροχές - και μάλιστα καταρρακτώδεις - αναμένονται πρόωρα. Ήπιος εκτιμάται ότι θα είναι ο φετινός χειμώνας για τη Σκανδιναβική Χερσόνησο, ενώ χιονισμένη από νωρίς εμφανίζεται η Ρωσία στο βόρειο τμήμα της και οι χώρες της Βαλτικής, την ώρα που για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης το κρύο θα κάνει αργοπορημένο την εμφάνισή του.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το AccuWeather, ο φετινός χειμώνας θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μαζί με τις καταιγίδες, ενώ λόγω της ξηρασίας, σε σχέση με τα συνήθη για την εποχή δεδομένα, ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές θα είναι αυξημένος για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Άλλωστε νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και τη Γαλικία μέσα στον Οκτώβρη. Το ήπιο ξεκίνημα του χειμώνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα ακολουθήσει ισχυρό ψύχος, στα τέλη όμως της εποχής, για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Στον αντίποδα, ο χειμώνας θα ξεκινήσει δυναμικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, μέρος της Γαλλίας και της Γερμανίας, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία, με μεγάλες πιθανότητες οι χώρες αυτές να μπουν στο "κόκκινο" λόγω ισχυρών καταιγίδων.

Στο "μάτι του κυκλώνα" θα βρεθούν κυρίως οι βρετανικές νήσοι, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του AccuWeather, Έρικ Λέιστερ. Η συχνότητα αυτών των καταιγίδων θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό για αυτές τις χώρες με προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά και σοβαρό κίνδυνο πλημμυρών, από τα τέλη Δεκέμβρη ως τα μέσα του Γενάρη. Ισχυρούς ανέμους προβλέπει το αμερικανικό μοντέλο για τη Γαλλία και τη Γερμανία και χιονοπτώσεις για τη Σκοτία και τα μεγάλα υψόμετρα του Ηνωμένου Βασιλείου, τμημάτων της νότιας Γερμανίας και της ανατολικής Γαλλίας. Μάλιστα, ο συνδυασμός χιονιού και ανεμοθυελλών αναμένεται να έχουν σοβαρή επίδραση στις μετακινήσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής μετεωρολόγο του AccuWeather, Άλαν Ρέπερτ. Οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο πιο πάνω από το μέσο όρο για την εποχή στην κεντρική Ευρώπη το Δεκέμβρη και το μεγαλύτερο μέρος του Γενάρη, με το δριμύ ψύχος να κάνει την εμφάνισή του μόλις στα τέλη της εποχής. Ισχυρές πιέσεις πάνω από τη Σκανδιναβική Χερσόνησο θα φέρουν το κρύο από τη Σιβηρία στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, τη Γερμανία και τις Άλπεις, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να δουν αρκετές λευκές μέρες προς τα τέλη του χειμώνα. Συχνές χιονοπτώσεις, παρά τον ήπιο χειμώνα, αναμένονται στις Άλπεις το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που θα σκορπίσουν χαμόγελα σε όσους σχεδιάζουν διακοπές στα θέρετρα σκι σε Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Αυστρία.

Για την περιοχή μας πάντως τα νέα είναι δυσάρεστα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΩΝ...  ΑΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Επίμονη λειψυδρία - Θα διψάσει η ανατολική Μεσόγειος

Το μοντέλο του AccuWeather για το φετινό χειμώνα "βλέπει" ξηρό χειμώνα σε σχέση με το μέσο όρο για την εποχή στην ανατολική Ισπανία, το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, τα Βαλκάνια και φυσικά τη χώρα μας.

Όπως διευκρινίζει στην εκτίμησή του ο Άλαν Ρέπερ, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν καθόλου βροχές σε αυτές τις περιοχές το χειμώνα, απλώς σαν σύνολο εποχής θα είναι ελάχιστες, επιδεινώνοντας την υφιστάμενη ξηρασία. Αντίστοιχο θα είναι το σκηνικό και όσον αφορά στις χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι λιγοστές και κυρίως το δεύτερο μισό του επερχόμενου χειμώνα. Οι μόνες περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου που φαίνεται ότι θα ξεδιψάσουν, πάντα σύμφωνα με το AccuWeather, είναι η βόρεια και δυτική Ισπανία, καθώς επίσης η Πορτογαλία, λόγω των καταιγίδων που αναμένονται πάνω από τον Ατλαντικό.

Να σημειωθεί για μια ακόμα φορά ότι οι εποχικές προγνώσεις είναι πειραματικά μαθηματικά μοντέλα που έχουν δεχτεί έντονες επικρίσεις, αλλά και γνωρίσει αρκετές αποτυχίες στο παρελθόν. Ενδεικτικά το βρετανικό metoffice σταμάτησε την έκδοσή τους μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προγνώσεις. Επίσης, εκτός από το αυτονόητο ότι έχει ο καιρός... γυρίσματα και τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, το σκηνικό της μετεωρολογικής πρόγνωσης πέραν των τριών ημερών γίνεται ακόμα δυσκολότερο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μικροκλίματα, όπως εν προκειμένω το νησί μας. Είναι άλλωστε γνωστό το παράδειγμα να βρέχει έξω από τη Χανιώπορτα και να μην πέφτει στάλα από την άλλη μεριά! Ή να έχει καταιγίδες στα Χανιά και να μη ρίχνει καν ψιχάλες στο Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News