default-image

Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα (photos)

Κρήτη
Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις 2:30 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μια πολύ δυνατή νεροποντή συνοδεύτηκε με ανεμοστρόβιλο στην Ιεράπετρα, που προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε 2 θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ισοπέδωσε ένα φυτεμένο  με ντομάτα θερμοκήπιο στη θέση Άγιος Παντελεήμων Βαΐνιάς και προξένησε πολύ σοβαρές ζημιές  σε ένα δεύτερο  μεγάλο θερμοκήπιο 10 στρεμμάτων με καλλιέργεια πιπεριάς, στην Επαρχιακή οδό Ιεράπετρας - Βαΐνιάς.

Απογοητευμένοι  μας μίλησαν  οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, καθώς και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Μιχαλάκης, ο οποίος μας είπε ότι,  «οι αγρότες δεν κοιμήθηκαν όλη τη νύχτα. Ήταν ανήσυχοι αφενός μεν, για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίς το βράδυ στην Άσσαρη και αφετέρου για τον ανεμοστρόβιλο, που δεν μπορούσαν από την πρώτη στιγμή μέσα στην νύχτα, να καταλάβουν από πού είχε περάσει και τι καταστροφές είχε αφήσει πίσω του. Είμαστε όλοι οι αγρότες στο έλεος του Θεού και της φύσης. Αυτό δυστυχώς δεν μπόρεσε ποτέ να το καταλάβει η πολιτεία, για να προστατέψει και να ασφαλίσει με σωστό τρόπο τον ανυπεράσπιστο αγρότη».

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Με το πρώτο φως της ημέρας οι αγρότες έσπευσαν στα θερμοκήπια τους, για να δουν ποια ήταν η ζημιά που είχαν υποστεί

«Ήρθα νωρίς τα ξημερώματα στο θερμοκήπιο, που έχω ενοικιάσει και καλλιεργώ, για να ενταχθώ στο πρόγραμμα των νέων αγροτών,  και το βρήκα όλο ισοπεδωμένο από τον ανεμοστρόβιλο. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα από αυτά που είχα φυτέψει δεν σώζεται. Έχουν χαθεί τα πάντα. Η δύναμη της φύσης ήταν τέτοια, που ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε μέχρι και  την μεγάλη σιδερένια πόρτα της εισόδου και την εκσφενδόνισε 50 μέτρα μακριά. Αν αυτό συνέβαινε την ώρα που  δουλεύουμε μέσα στο θερμοκήπιο, θα θρηνούσαμε ανθρώπινες ζωές», μας είπε ο 30χρονος νέος αγρότης κ Στέλιος Πυθαρούλης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στο θερμοκήπιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του,  ένα  συνεργείο προσπαθούσε να επισκευάσει γρήγορα, κάποιες μικροζημιές που είχαν δημιουργηθεί στο πλαστικό κάλυψης, από τον ανεμοστρόβιλο που πέρασε  από πολύ κοντά.

«Αυτή τη φορά  εμείς τη γλιτώσαμε με μικροζημιές», μας λέει ο 48χρονος αγρότης κ Γιάννης Ματζαράκης, που πέρυσι είχε υποστεί τις συνέπειες της χαλαζόπτωσης στην περιοχή του Αγιασμένου, έχοντας χάσει ένα μεγάλο τμήμα του θερμοκηπίου του με την καλλιέργεια του.

«Και εγώ  τότε,  δεν είχα ασφαλίσει το θερμοκήπιο μου στον ΕΛΓΑ, αλλά μου είπαν να κάνω την αίτηση μου μήπως και αποζημιωθώ από τα ΠΣΕΑ. Την έκανα αλλά δεν ελπίζω σε τίποτα. Η πολιτεία και ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές μας , για το λόγο αυτό όλοι ζητάμε απαλλαγή από αυτή την ασφάλιση», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Γιάννης Ματζαράκης.

Δυστυχώς ο ΕΛΓΑ δεν αναμένεται  να αποζημιώσει ούτε τώρα  τους πληγέντες, καθώς οι ίδιοι είχαν ζητήσει απαλλαγή και φέτος από την ασφάλιση αυτή.

«Οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΕΛΓΑ στους ασφαλισμένους αγρότες , είναι τόσες και τέτοιες, που δεν έχουμε καμιά ελπίδα για αποζημίωση», μας λέει και ο κ Γιάννης Παπαδάκης, που είδε και το δικό του θερμοκήπιο τα ξημερώματα, να έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές στην οροφή του, από τη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, με αποτέλεσμα να χάσει  μεγάλο μέρος από την καλλιέργεια του.

«Είχα φυτέψει πιπεριές, και η καλλιέργεια ήταν τόσο επιτυχημένη φέτος , που κάναμε την προσευχή μας , μη μας τη χαλάσει κάποια ασθένεια.

Μας βρήκε όμως ο ανεμοστρόβιλος και μας κατέστρεψε, ένα μεγάλο κομμάτι, από το οποίο δεν μπορούμε να σώσουμε τίποτα. Ευτυχώς  εκείνη την ώρα κι εμείς και οι εργάτες μας δεν είμασταν εδώ, γιατί θα είχαμε και θύματα εκτός από τις υλικές ζημιές», προσθέτει ο κ Γιάννης Παπαδάκης.

Στην περιοχή έχει σπεύσει και ο πατήρ Παντελεήμων για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες αγρότες.

«Βλέπουμε τι άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος και κάνουμε την προσευχή μας στο Θεό, που το φυσικό αυτό φαινόμενο πέρασε νυχτερινές ώρες και δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στα θερμοκήπια . Αν συνέβαινε εν ώρα εργασίας, θα είχαμε και τραυματισμούς ανθρώπων. Με τη δύναμη του Θεού οι υλικές ζημιές θα επιδιορθωθούν», μας είπε ο Πατήρ Παντελεήμων.

Θα βελτιωθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ;

Μέχρι το τέλος του έτους, καλούνται παραγωγοί, φορείς, ομάδες και οργανώσεις να στέλνουν ηλεκτρονικά τις παρατηρήσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, βελτιώσεις, συμπληρώσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛ.Γ.Α. ανακοίνωσε ότι, άμεσα θα ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επικαιροποίηση της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2014 αλλά και για την εκπόνηση νέων επιμέρους αναλογιστικών μελετών που αφορούν στον κανονισμό  και τη λειτουργία του.

Ακούστε τις περιγραφές όπως παρουσιάστηκαν στο Ράδιο 9,84:

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News