default-image

Το μεροκάματο του στοίχισε τη ζωή - Εργατικό & στο Ηράκλειο

Κρήτη
Το μεροκάματο του στοίχισε τη ζωή - Εργατικό & στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεροκάματο του στοίχισε τη ζωή... Ο λόγος για έναν 40χρονο συνάνθρωπό μας, ο οποίος άφησε χθες την τελευταία του πνοή όταν κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στον Άγιο Νικόλαο.

Το τραγικό δυστύχημα έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, στην περιοχή του Αλμυρού, λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο. Και οι τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι "χτυπήθηκαν" από το ηλεκτρικό ρεύμα, δούλευαν για υπεργολαβία. Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τρεις άνδρες εκτελούσαν έργα για την επέκταση του Βιολογικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΕΚΡΟΣ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γύρω στις 3 παρά τέταρτο χθες το μεσημέρι, οι τρεις εργαζόμενοι επιχείρησαν να μετακινήσουν το μεταλλικό σκελετό ενός στεγάστρου που βρισκόταν στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δυστύχημα φέρεται να σημειώθηκε την ώρα που γινόταν η μετακίνηση του σκελετού με γερανό. Όπως όλα δείχνουν, το δυστύχημα φέρεται να προκλήθηκε όταν ο σκελετός πλησίασε καλώδια της ΔΕΗ. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι οι τρεις εργαζόμενοι κεραυνοβολήθηκαν από το ρεύμα την ώρα που εναπόθεσαν το σκελετό που κρατούσαν στο έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΙΑ 40 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΗ

Άμεσα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου έσπευσε στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και παρέλαβε τους τρεις άνδρες. Πρόκειται για έναν 51χρονο ντόπιο, έναν 52χρονο Αλβανό κι έναν - επίσης - Αλβανό ηλικίας περίπου 40 ετών. Οι δύο πρώτοι στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Δυστυχώς δε συνέβη το ίδιο και με το 40χρονο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, φέρεται να ήταν ήδη νεκρός. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, κάνοντάς του ανάνηψη. Δυστυχώς για το 40χρονο ήταν ήδη πολύ αργά...

Στο μεταξύ, οι δύο συνάδελφοί του βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν τις αισθήσεις τους. Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" η διοικήτρια του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Μαρία Σπινθούρη, χθες το απόγευμα αμφότεροι οι τραυματίες βρίσκονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κανείς, ωστόσο, εξ αυτών δε διέτρεχε κίνδυνο για τη ζωή του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Σπινθούρη, ο 51χρονος υπέστη αρρυθμία εξαιτίας της ηλεκτροπληξίας. Ωστόσο, η αρρυθμία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τους γιατρούς. Εντούτοις, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του 51χρονου στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους. Το ίδιο κρίθηκε και για τον 52χρονο από την Αλβανία, ο οποίος υπέστη εγκαύματα. Σύμφωνα με την κ. Σπινθούρη, ο 52χρονος εισήχθη αρχικώς στη Χειρουργική, ωστόσο εν συνεχεία μεταφέρθηκε και αυτός στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, επίσης για προληπτικούς λόγους.

Ατύχημα χθες και στο Ηράκλειο - έπεσε απο σκαλωσιά

Για το τελευταίο εργατικό δυστύχημα εξέδωσε, πάντως, ανακοίνωση και το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού Ηρακλείου, το οποίο καταγγέλλει - μεταξύ άλλων - την κυβέρνηση που «έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σφαγείο, κάνοντας πλάτες στους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρείες, που μπροστά στο κυνήγι του κέρδους θυσιάζουν ζωές εργατών».

«Παρά τη μεγάλη ανεργία που έχει ο κλάδος, τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα παραμένουν σε μεγάλα επίπεδα. Οι τρεις συνάδελφοι, που σήμερα (σ.σ. χθες) είχαν το σοβαρό ατύχημα στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού στον Άγιο Νικόλαο, είναι μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου. Εκτός όμως από αυτό το δυστύχημα, άλλο ένα ατύχημα σημειώθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, όταν συνάδελφός μας έπεσε από σκαλωσιά, καθώς εργαζόταν παρανόμως στις 5 το απόγευμα. Όλα αυτά τα ατυχήματα και δυστυχήματα δεν είναι αποτέλεσμα της "κακιάς ώρας", αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών στα εργοτάξια. Βάζουν τους εργάτες να δουλεύουν σε χώρους που δεν προστατεύονται είτε για να μειώνουν το κόστος είτε για να μην καθυστερεί η δουλειά. Οι ζωές μας δεν είναι για πέταμα! Απαιτούμε εδώ και τώρα, από την κυβέρνηση και από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στη σχετική ανακοίνωση, όπου γίνεται κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνεται μεθαύριο Πέμπτη 26 Οκτώβρη, και ώρα 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Τι λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

«Άλλο ένα δυστύχημα ήρθε να προστεθεί στη μακάβρια λίστα», μας λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοριάς, ο οποίος, όπως είναι λογικό, στάθηκε - και αυτός - στην εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, την έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και αυτή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. «Παρότι τα έργα και τα εργοτάξια σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως παλιά, τα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, λοιπόν, για τους εργαζόμενους είναι πολύ άσχημο», τόνισε ο κ. Βοριάς, ζητώντας παράλληλα να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εργοδότες. «Πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται τις συνθήκες που επικρατούν και μερικές φορές τα μέτρα ασφαλείας σε κάποιο εργοτάξιο μπορεί να είναι και ανύπαρκτα. Δεν είναι, ωστόσο, όλοι οι εργοδότες οι ίδιοι», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τα εργατικά ατυχήματα, μεταξύ των οποίων και τα θανατηφόρα, έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό», ανέφερε χθες, σχολιάζοντας την τραγική κατάληξη που είχε το μεροκάματο για το 40χρονο συνάνθρωπό μας στον Άγιο Νικόλαο, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης. «Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις. Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές εργαζομένων, οι οποίοι απλά κυνηγούν το μεροκάματο για την επιβίωσή τους», δήλωσε αρχικά στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Πεπόνης. Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου αναφέρθηκε, πάντως, και στην αναγκαιότητα αύξησης των ελέγχων που γίνονται στους χώρους εργασίας από την Πολιτεία. «Γίνονται τακτικοί, καθορισμένοι έλεγχοι από το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας. Χθες, στο δυστύχημα, μας ειδοποίησαν και σπεύσαμε κι εμείς επιτόπου», είπε ο κ. Πεπόνης. «Οι έλεγχοι που γίνονται, όμως, δε φτάνουν. Είναι τόσα πολλά τα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν... Ωστόσο, θα πρέπει να μεριμνούν και οι εργοδότες. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε με νόημα ο Μανόλης Πεπόνης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News