Ειδήσεις

Επεκτείνεται η Ψυχιατρική ξεμπλοκάροντας κληροδότημα

Μέσω της επέκτασης της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων με τη δημιουργία νέας, σύγχρονης πτέρυγας, ανοίγει μετά από εννέα χρόνια ο δρόμος για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Μαλινάκη.

Με νομοθετική ρύθμιση η επέκταση της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων

Ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Μηνάς Βουλγαρίδης και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Κληροδοτήματος, ανακοίνωσαν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, το κληροδότημα ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεμπλοκάρει, με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καθορίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ανέγερση της νέας πτέρυγας.

Γραφειοκρατικά εμπόδια καθιστούσαν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο τον θησαυρό που το νοσηλευτικό ίδρυμα των Χανίων κληρονόμησε από τον Γεώργιο Μαλινάκη μετά τον θάνατο του.  Επί της ουσίας, έγινε εφικτή η απεμπλοκή της αξιοποίησης του κληροδοτήματος Μαλινάκη προς το νοσοκομείο, με ειδική νομοθετική ρύθμιση την οποία προωθεί ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.

 «Έκλεισε ένα κεφάλαιο και ανοίγει το δεύτερο και σημαντικότερο της υλοποίησης του έργου, του κληροδοτήματος Μαλινάκη» είπε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων κ. Μηνάς Βουλγαρίδης ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του κ. Μπαλωμενάκη το τελικό κείμενο της σύμβασης πού καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του διαγωνισμού.

Είναι ένας διαγωνισμός που θα επιταχύνει την υλοποίηση της επέκτασης της ψυχιατρικής κλινικής, ξεπερνώντας ορισμένες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ο διαγωνισμός θα θεσμοθετηθεί, θα νομοθετηθεί και θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης με το τελικό σχέδιο της σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και την Επιτροπή κληροδοτήματος «Μαλινάκη».

Όπως προβλέπεται από τους όρους του κληροδοτήματος, το μεγαλύτερο μέρος από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που άφησε ο Γεώργιος Μαλινάκης ως κληρονομιά , θα διατεθεί προκειμένου να ανεγερθεί νέα πτέρυγα της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου. Το ποσό που θα μείνει, θα διατεθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Όπως τόνισε ο κ. Βουλγαρίδης, «θα είναι μια ψυχιατρική πτέρυγα - πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα».

Ικανοποίηση και στην τοπική εκκλησία των Χανίων

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, εκ μέρους της Επιτροπής Κληροδοτήματος Μαλινάκη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική εξέλιξη στο παγωμένο εδώ και εννέα χρόνια ζήτημα και υπογράμμισε πως «καταβάλλεται προσπάθεια για να ξεπεραστούν όλες οι νομικές αγκυλώσεις του δημοσίου ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση του κληροδοτήματος».

Α. Μπαλωμενάκης: Προϊόν υπεύθυνης δουλειάς της Επιτροπής Κληροδοτήματος η εξέλιξη

Για «προϊόν υπεύθυνης και επίμονης δουλειάς των μελών της επιτροπής διαχείρισης του κληροδοτήματος και της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ως εξαίρεση στο γενικό τοπίο της δημόσιας διοίκησης» έκανε λόγο ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης ο οποίος και προωθεί τη νομοθετική ρύθμιση για την ανέγερση της νέας πτέρυγας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων. «Στόχος εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να είναι για όλους μας ένα τέτοιο επίπεδο αποτελεσματικής συνεργασίας να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Σε γραπτή δήλωση του μετά την ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Επιτροπής διαχείρισης Κληροδοτήματος, ο κ. Μπαλωμενάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη, αλλά και την αισιοδοξία του για συνολική αξιοποίηση του κληροδοτήματος.

«Η λύση που δόθηκε για την προώθηση της αξιοποίησης της κληρονομίας Μαλινάκη είναι ένα καλό δείγμα του, ότι όταν η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει τα περίπλοκα ζητήματα της καθημερινότητας με τόλμη, πρακτικό πνεύμα, στα πλαίσια της νομοθεσίας, αλλά κυρίως με πολιτική βούληση προώθησης τους, λύσεις υπάρχουν και είναι απλές. Με την προωθούμενη λύση το έργο της κατασκευής νέας πτέρυγας θα επιταχυνθεί κατά πολύ. Πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη συνολική αξιοποίησή της περιουσίας, πάντοτε στο πνεύμα του διαθέτη» υπογράμμισε ο Χανιώτης βουλευτής.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια