default-image

Από νοικοκυρές μετατρέπονται σε αγρότισσες... με το ζόρι

Κρήτη
Από νοικοκυρές μετατρέπονται σε αγρότισσες... με το ζόρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, είτε το θέλει είτε όχι, μπορεί να βρεθεί ξαφνικά ασφαλισμένος κάποιος, επειδή απέκτησε στο όνομά του μια αγροτική καλλιέργεια και τα αντίστοιχα δικαιώματα της αγροτικής επιδότησης, εάν συνυπάρχουν βέβαια και κάποιες άλλες προϋποθέσεις.

Αν για παράδειγμα μια νοικοκυρά που μέχρι τώρα είχε την ασφαλιστική κάλυψη του συζύγου της, γίνει από κληρονομιά ιδιοκτήτρια ελαιοκαλλιέργειας και δικαιωμάτων, είτε το θέλει είτε όχι, αυτόματα θα ασφαλιστεί στον ΟΓΑ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει την προβλεπόμενη ασφαλιστική εισφορά, συν τη φορολογική εισφορά που ανέρχεται στη φορολόγηση της επιδότησης από το πρώτο ευρώ!

Μπάχαλο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος των αγροτών, αφού μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη μια νοικοκυρά να βρεθεί στον ΟΓΑ σαν αγρότισσα, ενώ και ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης μπορεί να χάσει αυτήν την ιδιότητα μια χρονιά που είχε ζημιές στην παραγωγή του, ενώ αντίθετα να χαρακτηριστεί για την ίδια χρονιά ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ένας... δάσκαλος...

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί στη "Νέα Κρήτη": «Αν αυτή η αγρότισσα αποκτήσει ξαφνικά περιουσιακά στοιχεία και επιδότηση, σαφώς και είναι υποχρεωμένη στο εξής να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ.

Τώρα, αν παίρνει παράδειγμα 1.000 ευρώ επιδότηση, θα υπολογιστεί η ασφαλιστική της εισφορά με το 16%, που είναι ο συντελεστής για φέτος, αλλά που θα αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Και θα πληρώσει το συντελεστή επί της επιδότησης που δηλώνει, που θεωρείται πλέον και αυτή εισόδημα. Εκτός από το 16%, υπάρχει και ένα ποσοστό 6,95%, που είναι για φαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή μιλάμε για συνολικό ποσοστό γύρω στο 20%. Κι έχουμε και το 22%, που είναι ο συντελεστής της φορολογίας εισοδήματος, οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται.

Γι' αυτό φωνάζαμε εμείς εγκαίρως, ότι το ασφαλιστικό είναι ένα νέο φορολογικό. Και τότε που κάναμε τα συλλαλητήρια, λέγαμε ότι δεν το καταλαβαίνουν οι παραγωγοί, αλλά θα το καταλάβουν δυστυχώς πάρα πολύ καλά όταν τους έρθουν οι "λογαριασμοί" για να πληρώσουν»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης τονίζει στην εφημερίδα μας ότι η κατάσταση με την ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των αγροτών θα γίνει πολύ χειρότερη από το νέο έτος.

«Σήμερα ο ΕΦΚΑ βγαίνει επί των καθαρών εισοδημάτων. Και μπορεί στα 1.000 ευρώ ένας αγρότης να πληρώσει περίπου 200 ευρώ ΕΦΚΑ. Από 1/1/2018, αν αυτός ο παραγωγός κάνει τζίρο 5.000 ευρώ και από αυτά έχει καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ, θα πληρώσει ΕΦΚΑ για τα 5.000 ευρώ και όχι για τα 1.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει φέτος»...

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζει ότι οι σημερινές κατηγορίες των αγροτών, σύμφωνα με το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα που έχει ψηφιστεί, καθορίζονται ως εξής: «Έχουμε τους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο κανονικό και τους αγρότες που είναι στο μη κανονικό καθεστώς. Στο κανονικό καθεστώς είναι όσοι λαμβάνουν επιδότηση άνω των 5.000 ευρώ ή δηλώνουν από 15.000 ευρώ και πάνω αγροτικό εισόδημα. Κι έχουμε μετά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους ετεροεπαγγελματίες. Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι οι αγρότες που τα αγροτικά τους εισοδήματα είναι μεγαλύτερα του 50%. Και στο σημείο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο μπλέξιμο.

Μπορεί ένας δάσκαλος να παίρνει κάθε χρόνο 12.000 ευρώ από τις μισθωτές υπηρεσίες και να βγάζει 10 τόνους λάδι συνολικής αξίας 30.000 ευρώ. Αυτός ο δάσκαλος αντιμετωπίζεται σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Και μπορεί από την άλλη να έχουμε έναν παραγωγό, που να παίρνει κάθε χρόνο ενοίκιο από ένα σπίτι. Και από αυτό το ενοίκιο να παίρνει 10.000 ευρώ το χρόνο. Και μια χρονιά να μη βγάλει αγροτικό εισόδημα. Έτσι θα χάσει για τη χρονιά εκείνη τον τίτλο του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Και όλα αυτά ισχύουν και για το συνταξιούχο και για τον ενεργό παραγωγό»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News