Ειδήσεις

Συνέντευξη Τζανακόπουλου: Τι συζητήσεις έγιναν για τη Σούδα

Τι είπε στην αποκλειστική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου κ Τζανακόπουλου, στην εκπομπή “Direct” για τη Σούδα

Στο Μέγαρο Μαξίμου για μια αποκλειστική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή "Direct" βρέθηκε η "ΚΡΗΤΗ TV". Ποιες οι κυβερνητικές προθέσεις για τα μεγάλα έργα ανάπτυξης στο νησί και ποιο το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ρόλο της βάσης της Σούδας, είναι μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στον κ. Τζανακόπουλο, που μίλησε στην εκπομπή "Direct", η οποία προβλήθηκε χθες το βράδυ.

Ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δε διαμορφώνονται ανάλογα με τις σχέσεις που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με άλλες χώρες, πολύ δε περισσότερο την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δεν συζητήθηκε αναβάθμιση του ρόλου της Βάσης στη Σούδα

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις για αναβάθμιση του ρόλου της Βάσης στη Σούδα, ενώ έδωσε απάντηση και για την παράταση ενός μήνα που δόθηκε για την ανάδειξη οριστικού αναδόχου για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, ένα μήνα περίπου μετά την υλοποίηση του περιφερειακού συνεδρίου, που το χαρακτήρισε ουσιαστικό για τη σχέση της Πολιτείας με τις περιφέρειες, τους φορείς αλλά κυρίως, όπως διευκρίνισε, τους πολίτες.

Πιο αναλυτικά, καμία συζήτηση για την πιθανολογούμενη και από πολλούς προωθούμενη αναβάθμιση του ρόλου της Βάσης στη Σούδα δεν περιλάμβανε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο, το "μενού" των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τζανακόπουλος, παρά τις εξελίξεις που φαίνεται να σημειώνονται στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, με φόντο και τη βάση στο Ιντσιρλίκ, σημείωσε πως η Ελλάδα ανανέωσε την ετήσια συμφωνία για τη Βάση στη Σούδα χωρίς καμία διαφοροποίηση ως προς την έκταση ή την επιχειρησιακή της δύναμη. «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν προσδιορίζονται από τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με οποιαδήποτε χώρα, είτε είναι η Τουρκία είτε οποιαδήποτε άλλη. Υπάρχει μια συμμαχική σχέση η οποία κρατάει πάρα πολλές δεκαετίες. Υπάρχει μια αυτόνομη σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δε νομίζω πως οι όποιες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ είναι μια συμμαχική χώρα. Όσον αφορά στη Βάση της Σούδας, νομίζω ότι το καθεστώς στη Βάση είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Πριν από λίγο καιρό ανανεώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Και σε αυτό το μοτίβο νομίζω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σχέση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή "Direct" και στη Ράνια Μωραΐτη, ένα μήνα μετά το περιφερειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας και στο οποίο έδωσε χαρακτήρα ζωτικής σημασίας για τη σχέση της κυβέρνησης με τους φορείς και την κοινωνία, με επίκεντρο τα προβλήματα και τα αιτήματα των πολιτών, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι τα πορίσματα του συνεδρίου αρχίζουν ήδη να υλοποιούνται για μεγάλα έργα όπως το υπάρχον αεροδρόμιο και την επέκτασή του, τα έργα στο Βόρειο Οδικό Άξονα και το σχεδιασμό τους, αλλά και την παράταση ενός μήνα που δόθηκε για την ανάδειξη οριστικού αναδόχου για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, πρόκειται για «μια παράταση ενός μήνα προκειμένου να προστεθούν στο διαγωνισμό για την επιλογή του ανεξάρτητου μηχανικού κάποιες νέες παράμετροι, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Αυτό που πρέπει όμως να πούμε είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει διαγωνισμός για τον ορισμό ανεξάρτητου μηχανικού σε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο. Και ο ανεξάρτητος μηχανικός δεν επιλέγεται αποκλειστικά από τον επενδυτή. Πρόκειται, λοιπόν, για μια αλλαγή του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου στη χώρα».

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια