Ειδήσεις

Αισιοδοξία και αναμονή για τα στρατόπεδα στο Δήμο Ηρακλείου

Συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του Δήμου Ηρακλείου στο μέτωπο της παραχώρησης εκτάσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στη Λότζια παρουσία εκπροσώπων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Η σύσκεψη δε σηματοδότησε οριστικές εξελίξεις ή ανακοινώσεις. Ωστόσο φαίνεται πως είναι σε πολύ καλό δρόμο, στην τελική ευθεία, η παραχώρηση έκτασης εντός της ΣΕΑΠ για τις ανάγκες της παράκαμψης της Ικάρου, όπως επίσης και η παραχώρηση έκτασης 7 στρεμμάτων στο παλιό, ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια, στρατόπεδο Μπετεινάκη στον Καρτερό, για τις ανάγκες ανέγερσης δημοτικού σχολείου, κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Βεβαίως τα περί καλού δρόμου και περί αισιοδοξίας για αίσια έκβαση των δύο αυτών αιτημάτων παραχώρησης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το Δήμο Ηρακλείου τα ακούγαμε και πέρσι και πρόπερσι, αλλά οριστικές εξελίξεις ακόμα δεν έχουμε.

Την ίδια ώρα, και στο τρίτο ανοιχτό μέτωπο τα μαντάτα μοιάζουν να είναι καλά. Μιλάμε για την παραχώρηση των 26 στρεμμάτων της πρώην 126 Σμηναρχίας Μάχης, ώστε να πραγματοποιηθεί η επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου. Και εδώ το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία. Όμως και εδώ υπάρχει σημαντική καθυστέρηση.

Όπως δήλωσε, κρατώντας συγκρατημένους πάντως τόνους, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ικανοποιούνται τα αιτήματα του Δήμου Ηρακλείου από το υπουργείο Άμυνας, ώστε σημαντικά έργα για την πόλη να υλοποιηθούν προς όφελος των δημοτών αλλά και των επισκεπτών της.

Η ανακοίνωση της Λότζιας

Στη σχετική ανακοίνωση, που βγήκε από το Δήμο Ηρακλείου μετά το πέρας της σύσκεψης με τους εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρεται: «Συνάντηση με το διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), αντιστράτηγο κ. Αντώνη Κονδύλη, το διευθυντή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων κ. Γεώργιο Ζησιμάτο και επιτελείς του Ταμείου είχε το πρωί της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου (σ.σ. χθες), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν, εκτός του δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι Στέλλα Αρχοντάκη και Γιάννης Αναστασάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της παραχώρησης της έκτασης της πρώην ΜΟΜΑ, προκειμένου να προχωρήσει η παράκαμψη της λεωφόρου Ικάρου, κάτι που εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για την αναβάθμιση του αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης", και η παραχώρηση περίπου επτά στρεμμάτων από το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη για τη δημιουργία σχολείου στον Καρτερό».

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και, «παρότι τα δύο θέματα παρουσιάζουν καθυστέρηση, από τους παρευρισκόμενους εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση και καταλήγει: «Στη συνέχεια, ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, επισκέφτηκε το αεροδρόμιο προκειμένου να ενημερώσει τον αερολιμενάρχη κ. Γιώργο Πλιάκα για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με το διευθυντή του ΤΕΘΑ, καθώς και για να κάνει αυτοψία στις εργασίες ανακαίνισης του κτηρίου, που έχουν ήδη ξεκινήσει».

Συγκρατημένα ικανοποιημένος

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με το επιτελείο του ΤΕΘΑ, για την οποία ενημερώσαμε τον κ. Πλιάκα κι εκείνος με τη σειρά του μας ενημέρωσε για τις εργασίες επέκτασης του αεροδρομίου. Ο Δήμος Ηρακλείου, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης είχαν θέσει από τα τέλη του 2014 πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους την αναβάθμιση του αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης". Πιέσαμε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και αποσπάσαμε τη σχετική πρωθυπουργική, κυβερνητική δέσμευση, ώστε το αεροδρόμιο να αποκτήσει την εικόνα που του αρμόζει. Αυτή η συνολική προσπάθεια, του Δήμου, της Περιφέρειας, των βουλευτών Ηρακλείου και του ίδιου του αερολιμενάρχη, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Οι εργασίες επέκτασης του κτηρίου αποτελούν μια ευχάριστη είδηση για ολόκληρη την πόλη και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις υπόλοιπες απαραίτητες κινήσεις, όπως στη δημιουργία χώρου στάθμευσης στην έκταση της πρώην 126 Σ.Μ., καθώς και στην παράκαμψη της λεωφόρου Ικάρου».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια