default-image

Μαζί θα εισπράττονται φόροι και εισφορές από το 2018

Οικονομία
Μαζί θα εισπράττονται φόροι και εισφορές από το 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κυνήγι των εσόδων δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για την κυβέρνηση και φυσικά για τους φορολογούμενους. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση που έχει "ανοίξει" για το πώς θα γίνει η ενοποίηση υπό το μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων των εισπρακτικών υπηρεσιών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τη μνημονιακή αυτή υποχρέωση της κυβέρνησης συζήτησαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη οικονομικών υπουργείων στο πλαίσιο σύσκεψης ενόψει της άφιξης των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Η υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, και εξετάστηκε στη σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, του υπουργού παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, προβλέπει ότι θα ενοποιηθούν πλήρως οι εισπρακτικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, έτσι ώστε να υπάρχει κοινός μηχανισμός βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και εισφορών.

Η σχετική μνημονιακή υποχρέωση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί εντός του 2018, αλλά θα πρέπει έως το τέλος του 2017 να συνταχθεί ο οδικός χάρτης των βημάτων που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η ενοποίηση της είσπραξης των εισφορών και των φόρων στοχεύει στο να κάνει πιο αποτελεσματικούς τους σχετικούς μηχανισμούς, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι το γεγονός πως υπάρχουν ξεχωριστοί μηχανισμοί είσπραξης δημιουργεί δυσλειτουργίες και προβλήματα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών που "καταδιώκουν" τους οφειλέτες της εφορίας και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του υπουργείου Εργασίας που κάνει ακριβώς το ίδιο, αλλά για οφειλές προς τα Ταμεία.

Πληρωμές φόρων

Στο μεταξύ, "αγριεύει" η εφορία προς όσους δεν πληρώνουν εγκαίρως τους φόρους τους. Από τον Ιανουάριο θα "δείξει τα δόντια της" και σε όσους φορολογούμενους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση παλαιότερων φορολογικών τους οφειλών, αφού δε θα τους δίνει ούτε μιας ημέρας περίοδο χάριτος για να εξοφλήσουν νέες φορολογικές οφειλές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, περιορίστηκε δραστικά ο χρόνος της περιόδου χάριτος μέχρι και το μηδενισμό της που έρχεται από την Πρωτοχρονιά. Ας δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό για έναν οφειλέτη της εφορίας που τηρεί ευλαβικά τη ρύθμιση των 100 δόσεων γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον σύντομα, μια αντίστοιχη νέα ρύθμιση.

Μέχρι σήμερα, ο φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή άλλη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών του προς το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλεί ή να ρυθμίζει νέες φορολογικές οφειλές το αργότερο 15 ημέρες μετά την προθεσμία πληρωμής τους. Από τον Ιανουάριο η προθεσμία των 15 ημερών μηδενίζεται, που σημαίνει ότι κάθε νέα φορολογική οφειλή θα πρέπει είτε να ρυθμίζεται εμπρόθεσμα είτε να εξοφλείται εμπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές με τις 100 δόσεις. Μέχρι σήμερα πληρώνει με μικρή καθυστέρηση 5 ή 10 ημερών τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ χωρίς να χάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ωστόσο, στις 31 Ιανουαρίου λήγει η πέμπτη και τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο οφειλέτης θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου είτε να εξοφλήσει την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, είτε να τη ρυθμίσει για τμηματική εξόφληση με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έως τις 31 Ιανουαρίου.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα που βρίσκουν μπροστά τους όσοι θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές που δεν έχουν λήξει. Η σχετική αίτηση για ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών υποβάλλεται μόνο χειρόγραφα με επίσκεψη του οφειλέτη στην εφορία.

Πρόκειται για επίσκεψη που κοστίζει σε χρόνο και προκαλεί ταλαιπωρία στους φορολογούμενους. Μάλιστα, η δημιουργία της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί για λόγους που μόνο στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News