default-image

Συνέδριο για να... μπει ο Καζαντζάκης στα σχολεία

Ελλάδα
Συνέδριο για να... μπει ο Καζαντζάκης στα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές συνέδριο για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Πέμπτη και έως τις 22 Οκτωβρίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο και στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ.

Τίτλος του συνεδρίου είναι "Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - Εκδοχές πρόσληψης στη διδασκαλία και στην έρευνα".

Η τελετή έναρξης του διεθνούς συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα. Το συνέδριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τις εκδόσεις "Καζαντζάκη", το "Εργαστήριο για τη μελέτη της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση" του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

Η σκέψη πως θα πρέπει κάποτε όλη η συγγραφική παραγωγή του Νίκου Καζαντζάκη να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση ως υψηλό μορφωτικό αγαθό, που δεν πρέπει να στερούνται οι νέοι κάθε ηλικίας, έχει βασανίσει πολύ και επί πολλά χρόνια τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η οποία ασχολείται με την προώθηση του έργου και την κατανόηση του στοχασμού του συγγραφέα, ποιητή και φιλοσόφου, σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Θεωρήθηκε αναγκαίο να δοθεί απάντηση σε βασικά ερωτήματα, όπως: Υπάρχει ενδιαφέρον για τον Νίκο Καζαντζάκη κατά την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα κυρίως;

Αλλά και στην ξένη, εξακολουθεί να θεωρείται μια σημαίνουσα λογοτεχνική και πνευματική προσωπικότητα; Μήπως επισημαίνεται παραμέληση του έργου του, που πρέπει να εξηγηθεί; Μελετάται και διδάσκεται επαρκώς; Υπάρχει εγγενής δυσκολία στην πρόσληψη και κατανόησή του ή είναι μύθος, που πρέπει να καταρριφθεί; Έχει απήχηση στους σημερινούς νέους; Γνωρίζουν, ανάμεσα στους άλλους νεοέλληνες συγγραφείς, και το έργο του; Γνωρίζουν το πνεύμα του στη σύνθεσή του, τις ιδέες που κρύβονται σ' αυτό και το διαμορφώνουν; Εξακολουθεί να αποτελεί "σημείον αντιλεγόμενον" στο χώρο της σύγχρονης επιστημονικής κοινότητας;

Αν τελικά αποδειχτεί πως δεν είναι μόνο μεγάλος συγγραφέας και πνευματικός δημιουργός ο Καζαντζάκης, αλλά και φωτισμένος παιδαγωγός, δε θα πρέπει να έχει τη θέση που του αρμόζει στην εκπαίδευση;

Αν κυρίαρχη ιδέα σ' ολόκληρο το έργο του είναι η αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έτσι που κι αν ακόμα το αρνηθείς όλο, μένει ο ίδιος ο άνθρωπος, και αν ο ατομικός του βίος ήταν άσπιλος και υποδειγματικός, όπως διατείνεται ο διαπρεπής φιλόλογος Μενέλαος Παρλαμάς, δε θα πρέπει να ακολουθηθεί ως πρότυπο υψηλού ανθρώπινου ήθους;

 Από τον προβληματισμός αυτό, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, γεννήθηκε, δύο χρόνια πριν, η ιδέα της πραγματοποίησης του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - Εκδοχές πρόσληψης στη διδασκαλία και στην έρευνα". Και... αν και δε χρειάζονται οι επετειακές αφορμές στην Κρήτη για να θυμηθούμε τον Καζαντζάκη, αφορμή υπήρξε η συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατό του, τον Οκτώβριο του 2017, έτος που έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού "Έτος Καζαντζάκη".

Στόχος του συνεδρίου

Το συνέδριο επιδιώκει να ερευνήσει και να αποτυπώσει τη θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να αναδείξει τις διαφορετικές εκδοχές πρόσληψης του συγγραφέα στη διδασκαλία και στην έρευνα, να επιβεβαιώσει ή να καταρρίψει την επικρατούσα αντίληψη για τη δυσκολία, την ιδιαιτερότητα και την ακαταλληλότητα του έργου του για παιδιά, να εξάγει συμπεράσματα από τη σύγκριση-συσχετισμό της θέσης του στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και να προωθήσει δημιουργικό διάλογο σχετικά με την υφιστάμενη και την επιθυμητή αξιοποίηση του έργου του στην εκπαίδευση, εφόσον αποδειχθεί η παιδαγωγική του αξία, αλλά και η επικαιρότητα και η διαχρονικότητά του.

Εκατό εισηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό

«Η ανταπόκριση στην πρόσκληση για συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ο αριθμός, η ποικιλία των εισηγήσεων και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εμφανίζουν θα δώσουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη θεματολογία του συνεδρίου, και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία του.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 100 εισηγητές απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (20 συνεδρίες, 4 κεντρικοί ομιλητές, 1 στρογγυλή τράπεζα, 9 εργαστήρια). Θα γίνουν προσυνεδριακές παρουσιάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως προβολή ντοκιμαντέρ-συζήτηση, αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, μουσική εκδήλωση, έκθεση φωτογραφίας και δεξίωση για τους συνέδρους από το Δήμο Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News