default-image

Ποιος είναι ο Γουάινσταϊν που κατηγορείται για παρενοχλήσεις

Life
Ποιος είναι ο Γουάινσταϊν που κατηγορείται για παρενοχλήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηταν το 1996: Η Γκουίνεθ Πάλτροου ήταν 22 ετών όταν προσλήφθηκε για να παίξει την Εμα στην ομώνυμη ταινία που ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα της Τζέιν Οστιν.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν την κάλεσε στη σουίτα του ξενοδοχείου του όπου και της πρότεινε να του κάνει μασάζ... Αρνήθηκε κι έφυγε. Εκμυστηρεύθηκε όμως στον τότε σύντροφό της, Μπραντ Πιτ, τα καθέκαστα κι εκείνος -σύμφωνα πάντα με όσα είπε η ηθοποιός στους New York Times- πήγε και τον βρήκε για να λογιαριαστεί μαζί του.

Σύντομα ο Γουάινσταϊν την προειδοποίησε να μην μιλήσει σε κανέναν άλλον. «Επρεπε να το κρατήσω μυστικό. Φοβόμουν ότι θα με απέλυε», είπε στην εφημερίδα.

Διαφορετική στάση κράτησε η Αντζελίνα Τζολί που το 1999 συνάντησε τον Γουάινσταϊν, με αφορμή την ταινία «Ακολουθώντας την καρδιά», στην οποία και συμμετείχε. Οταν βρέθηκε, πάλι σε δωμάτιο ξενοδοχείου μαζί του, και αφού αρνήθηκε τις σεξουαλικές προτάσεις του, αποφάσισε να μην ξανδουλέψει μαζί του.

«Είχα αρνητική εμπειρία στα νιάτα μου», είπε κι εκείνη με τη σειρά της στους ΝΥΤ και αποφάσισα να μην ξανασυνεργαστώ μαζί του. Μάλιστα ενημέρωνα και άλλους συναδέλφους, όταν άκουγα ότι θα δουλέψουν στην εταιρεία του»...

Καμία από τις δύο ωστόσο, ούτε καμία άλλη από τις δεκάδες που πέρασαν από τις σουίτες όπου τους καλούσε ο Αμερικανός παραγωγός, δεν διανοήθηκε να τον καταγγείλει: Αλλοτε με μπουρνούζι κι άλλοτε γυμνός, αφού είχε μόλις βγει από την μπανιέρα, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν υποδεχόταν τα κορίτσια στα «επαγγελματικά» ραντεβού....

Η λίστα με τα ονόματα (ηθοποιών ή φερέλπιδων σταρ) καθημερινά αυξάνεται. Κάθε μία έχει να διηγηθεί και να καταθέσει τη δική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Γουάινσταϊν: Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Cara Delvigne, Lea Seydoux, Ena Green, Claire Forlani, Erika Rosenbaum, Louisette Geiss, Sophie Dix, Heather Ggraham, Ambra Battilana Gutierrez, Zoe Brock, Katherine Kendall, Tomi-Ann Roberts, Ashley Judd, Emma de Caunes, Romola Garai, Dawn Dunning, Rose McGowan, Lauren Sivan, Liza Campell, Myleene Klass, Αsia Argento, Lysette Anthony, Lucia Evans (then Stoller).

Μέσω του εκπροσώπου του, ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία. «Ο κύριος Γουάινσταϊν θεωρεί ότι όλες αυτές οι σχέσεις ήταν συνεναιτικές» -τόσο απλά...

Γι΄αυτό κι όταν ο Γούντι Αλεν έκανε δηλώσεις που φάνηκε σαν να τον υπερασπίζεται, χρειάστηκε να τις διορθώσει: «Οταν είπα ότι νοιώθω λύπη για τον Χάρβεϊ, δεν εννοούσα τίποτε άλλο εκτός από το ότι είναι ένας άρρωστος άνθρωπος», τόνισε.

Ολα ξεκίνησαν όταν τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι των New York Times, με βασική τη Jodi Kantor και τις Megan Twoney και Rachel Abrams πήραν το πράσινο φως από την εφημερίδα τους ώστε να ασχοληθούν με θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η μεγάλη έρευνα για τις γυναίκες στη Slicon Valley επέτρεψε τη συνέχεια: Η έρευνα πήρε μεγάλες διαστάσεις, οι προσωπικές περιπτώσεις πολλαπλασιάστηκαν, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι επώνμες σταρ που παραδέχτηκαν τι τους είχε συμβεί και το δημοσιοποίησαν.

Μετά σαν άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου και οι γυναίκες βρήκαν τη δύναμη να εκφραστούν ελεύθερα, να απενοχοποιηθούν. Το μυστικό που όλοι μοιράζονταν αναμεταξύ τους οι άνθρωποι του Χόλυγουντ βρήκε από το κέλυφος. Και το έμαθαν όλοι....

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν αποτελεί ανακάλυψη ούτε το Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ούτε κανενός άλλου. Είναι άλλη μια μορφή εκμετάλλευσης του δυνατού προς τον αδύνατο, του άνδρα (συνήθως) προς τη γυναίκα, κυρίως από τη στιγμή που διαθέτει εξουσία και δύναμη. Και προφανώς δεν συμβαίνει μόνον στα κινηματογραφικά στούντιο ή τους θεατρικούς χώρους. Συμβαίνει (ή θα μπορούσε να συμβεί) σε κάθε επαγγελματικό χώρο, της δημοσιογραφίας μη εξαιρουμένης.

Η υπόθεση Γουάινσταϊν περιλαμβάνει και απόπειρες βιασμού και βιασμούς -εκεί τα πράγματα παίρνουν άλλες διαστάσεις.

Μετά τις αποκαλύψεις των NYT και αφού «οι γυναίκες του Ουάινσταϊν» μίλησαν, το διαδίκτυο, όπως ήταν φυσικό, μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι. Με το hashtag #MeToo στο Twitter, γυναίκες και άνδρες από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες ή δήλωσαν συμπαράσταση σε θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν χρειαζόταν παρά να ανοίξει μια χαραμάδα για να ξεχυθεί ο χείμαρρος...

Ποιος είναι ο ακτιβιστής παραγωγός κύριος Γουάινσταϊν

Ο εβραϊκής καταγωγής Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, γιος χαράκτη διαμαντιών, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Ξεκίνησε ως παραγωγός ροκ συναυλιών, πάντα με τον αδελφό του Μπομπ, με τον οποίο στη συνέχεια, στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, ίδρυσαν τη δική της κινηματογραφική εταιρεία, τη Miramax, βασισμένη στα ονόματα των γονιών τους, Μiriam και Μax.

Στις αρχές του ΄80 απέκτησαν τα δικαιώματα δύο βρετανικών ταινιών για τα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας και σε συνεργασία με τον Μάρτιν Λιούις έφτιαξαν την πρώτη επιτυχία της Miramax, ενώ η παραγωγή της ταινίας «Sex, lies and videotapes» ώθησε την εταιρεία στο να γίνει το πιο επιτυχημένι αενξάρτητο στούντιο στην Αμερική. Ακολούθησαν «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της» και το «Δέσε με» του Αλμοδόβαρ.

Το 1993 η μεγάλη επιτυχία της ταινίας «The crying game» («Το παιχνίδι των λυγμών») οδήγησε την Disney να προτείνει στους Γουάινσταϊν το ποσό των 80 εκατομμυρίων δολλαρίων, ώστε να αγοράσει την εταιρεία τους. Τα αδέλφια δέχτηκαν και παρέμειναν επικεφαλής στη Miramax.

Με το «Pulp Fiction» του Ταραντίνο, η εταιρεία απογειώθηκε. Το 1997 ήρθε το πρώτο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας για τον «Αγγλο ασθενή». Ακολούθησαν το «Good Will Hunting» και ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» (1998).

Καταρρέει η εταιρεία του

Το 2005, πάντα μαζί με τον αδελφό του Μπομπ, έφυγαν από τη Miramax για να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία παραγωγής, με τίτλο το επώνυμό τους.

Κι όμως: Το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις καταγγελίες για απόπειρες βιασμών, βιασμούς και τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, οδήγησαν την ίδια του την εταιρεία να τον απολύσει.

Ακολούθησε η διακοπή της συνεργασίας με τον εκτοδικό οίκο Hachette και όχι μόνον: Εκδιώχθηκε από την Αμερικανική Κινηματογραφική Ακαδημία και από το σπίτι του _και τη δεύτερη σύζυγό του, τη βρετανή σχεδιάστρια μόδας και ηθοποιό Τζορτζίνα Τσάπμαν. Ο Γουάινσταϊν έχει πέντε παιδιά, τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο και δύο από τον δεύτερο.

Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα του αφαιρέσει την ύψιστη τιμητική διάκριση που του είχε αποδώσει, το 2012, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το 2004 τον είχε τιμήσει και το βρετανικό βασίλειο, για τη συνεισφορά του στον χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Πάντως ο βίος και η πολιτεία του Γουάινσταϊν είχε και την ακτιβιστική πλευρά του, καθώς ο ίδος υποστήριζε με μεγάλα ποσά τους φτωχούς, τον αγώνα κατά του Aids, τον αγώνα κατά διάφορων ασθενειών, αλλά και το δημοκρατικό κόμμα.

Στις 19 Μαρτίου του 2018 ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν θα γίνει 66 ετών...

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News