default-image

Δύο οι θρυλικοί φουρόγατοι που εντοπίστηκαν στην Κρήτη;

Κρήτη
Δύο οι θρυλικοί φουρόγατοι που εντοπίστηκαν στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αιλουροειδή- πιθανότατα μάλιστα σπάνιοι φουρόγατοι- έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες στην Κρήτη, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον.

Το πρώτο περιστατικό έμεινε σχεδόν στην αφάνεια, καθώς πριν λίγους μήνες βρέθηκε στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας αιλουροειδές για το οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για σπάνιο φουρόγατο. Για χρόνια πολίτης τον κρατούσε στο σπίτι του και αφού ελήφθησαν δείγματα του αιλουροειδούς, αφέθηκε ελεύθερο. Το δεύτερο ζώο εμφανίστηκε αυτές τις μέρες στον Ομαλό Χανίων.

Αυτή τη φορά εντοπίστηκε από βοσκό και σύμφωνα με τους ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για το φουρόγατο που βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Με κάμερες εντόπισαν πιθανότατα φουρόγατους

Μάλιστα εδώ και καιρό οι ερευνητές είχαν υποψιαστεί ότι σπάνιοι φουρόγατοι ζουν και κινούνται στο Φαράγγι της Σαμαριάς αφού τους είχαν «συλλάβει» οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ, ΤΟ "ΦΑΝΤΑΣΜΑ" ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το Dna θα δώσει απαντήσεις

Όπως δήλωσε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ.Λυπεράκης μιλώντας στο neakriti.gr «από όσα μου έχουν περιγράψει καθώς δεν έχω δει το ζώο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι πρόκειται για φουρόγατο. Συνεργάτες του φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς θα πάρουν δείγματα και θα κάνουν μετρήσεις . Δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς σίγουροι καθώς για μετρήσεις του κρανίου, το ζώο θα πρέπει να είναι νεκρό, ενώ για να αναλυθούν δείγματα dna η διαδικασία είναι δαπανηρή. Θα περιμένουμε να συγκεντρωθούν αρκετά δείγματα που απαιτούν ανάλυση dnα, για να προχωρήσει η διαδικασία οπότε ίσως να χρειαστεί και ένας μήνας. Και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ζώου όμως θεωρούνται πολύ σημαντικά».

Η φωτογραφία του ζώου βρέθηκε στον Ομαλό που ανήρτησε ο κ. Ιωάννης Φωτάκης στο facebook

Υπο εξαφάνιση το θρυλικό ζώο

Όπως σημειώνει ο κ.Λυμπεράκης, εφόσον και στην Ιεράπετρα αλλά και στα Χανιά αποδειχθεί ότι πρόκειται για φουρόγατο, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη καθώς στην Κρήτη υπάρχουν πλέον πολύ αραιοί πληθυσμοί του αιλουροειδούς που βρίσκεται υπό εξαφάνιση. «Πριν από αυτές τις δύο περιπτώσεις είχαμε αρκετά χρόνια να εντοπίσουμε ζωντανό φουρόγατο. Βρίσκαμε ζώα νεκρά ή πυροβολημένα καθώς προφανώς κάποιοι πίστευαν ότι προκάλεσαν ζημιές», σημειώνει ο κ.Λυμπεράκης.

Πάντως στην περίπτωση της Σητείας η οποία είχε αναστατωθεί από ένα άγριο αιλουροειδές που αντίκριζαν οι κάτοικοι, αποδείχθηκε τελικά ότι δεν ήταν φουρόγατος.

Ο αγριογάτος της Κρήτης

Ο μυστηριώδης αγριόγατος της Κρήτης (Felis silvestris cretensis) ή φουρόγατος αποτελεί ενδημικό υποείδος του ευρωπαϊκού αγριόγατου. Κάποιοι τον αναφέρουν κι ως κρητικό λύγκα, παρόλο που δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους λύγκες. Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης.Θεωρείται είδος υπο εξαφάνιση.

Ο φουρόγατος για πολλά χρόνια θεωρούνταν εξαφανισμένος, ένα "ζώο-φάντασμα", και οι μαρτυρίες για την ύπαρξή του περιορίζονταν σε βοσκούς. Μοναδικό χειροπιαστό επιστημονικό στοιχείο που υπήρχε μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα ήταν δύο δέρματα που είχε αγοράσει το 1905 μια Αγγλίδα επιστήμονας στα Χανιά. Ωστόσο, στις 10 Απριλίου του 1996 δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Perugia, που μελετούσαν τα σαρκοφάγα ζώα της Κρήτης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έστησαν παγίδες κοντά στον Πλάτανο Αμαρίου. Σε μία από αυτές πιάστηκε ένας αγριόγατος! Αργότερα, βοσκός εντόπισε μια φωλιά με 5 μικρά γατάκια στο δάσος του Ρούβα.

Όπως και να'χει οι Κρητικοί περιμένουν με ανυπομονησία να μάθουν αν το θρυλικό ζώο που τείνει να εξαφανιστεί, κινείται ακόμα σε περιοχές του νησιού αλλά και πως θα μπορέσει να διασωθεί .Και σύμφωνα με τους επιστήμονες η προβολή των τελευταίων χρόνων συνέβαλε ώστε να έρθει το σπάνιο ζώο και πάλι στο προσκήνιο.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News