default-image

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Κρήτη
Τι αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». Θετικά ψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χ.Α. και «παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Για ένα ισορροπημένο και πιο δίκαιο κοινωνικά νομικό πλαίσιο, με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια στα παράβολα και στα πρόστιμα, είχε κάνει λόγο ένα 24ωρο νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και τη δόμηση.

Ο Χανιώτης υπουργός χαρακτήρισε, μάλιστα, το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος ως μέρος μιας πολυεπίπεδης κυβερνητικής στρατηγικής, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις συνθήκες πολεοδομικής πολιτικής για βιώσιμη ανάπτυξη...

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το νομοσχέδιο, ενόψει της ψήφισής του στη Βουλή, με ένα χρόνο και πλέον καθυστέρηση (!), ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για μια νομοθετική ρύθμιση ευρείας αποδοχής, υπογραμμίζοντας πως «με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση και με ευρύτατη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων διατυπώθηκε, ύστερα από μακρά δημόσια διαβούλευση, η κοινή πρόθεση να έχουμε ένα νομοσχέδιο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία για την αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην αυθαίρετη δόμηση».

Ειδικά για το θέμα των αυθαιρέτων, που "καίει" μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και πολύ κόσμο εδώ στο Ηράκλειο και την Κρήτη, ο υπουργός υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει προς όφελος των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, με ελαφρύνσεις προστίμων κ.λπ. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, οι βασικές παράμετροι έχουν αποκωδικοποιηθεί ως εξής:

Α) Εξακολουθούν να ισχύουν οι μειώσεις:

1. Για ΑμεΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).

2. Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους, που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι, και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις, π.χ.: α) Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου.

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. β) Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.), καταβάλλουν 50% του προστίμου.

Β) Διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια:

- Σε μακροχρόνια ανέργους, που καταβάλλουν το 30% του προστίμου.

- Σε δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που καταβάλλουν το 20% του προστίμου.

Σημαντική και για τις δύο ομάδες είναι η απόφαση για διετή αναστολή καταβολής των δόσεων.

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται, επίσης, στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) επιπλέον κατά 20% εάν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου, β) επιπλέον κατά 10% εάν υπαχθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου, και γ) επιπλέον κατά 10% εφόσον υποβληθεί η μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής.

- Εάν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες προσαρμογής: α) με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Αυθαίρετων Κατασκευών ή β) με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ή του Περιφερειακού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ή του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε διατηρητέα κτήρια, τότε το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά το κόστος των εργασιών προσαρμογής και μέχρι 50% αυτού, εξαιρουμένου του παραβόλου εφόσον προσκομιστεί βεβαίωση της Επιτροπής ή των Συμβουλίων ότι οι εργασίες προσαρμογής υλοποιήθηκαν προσηκόντως.

- Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

- Έκπτωση 20% προβλέπεται για όσους πληρώσουν εφάπαξ και 10% για όσους καταβάλλουν το 30% του προστίμου.

Επίσης, μειώνονται τα πρόστιμα για:

- Τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

- Αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1983 και 1993.

- Αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης.

- Αυθαίρετα υπόγεια-εσωτερικούς εξώστες (πατάρια)-σοφίτες.

- Στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1993.

- Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

Πλήρης σχεδιασμός: «Τάξη στη δόμηση»

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντέκρουσε "πυρά" και βολές που έχουν εκφραστεί από φορείς, είτε πολιτικούς είτε κοινωνικούς, κάνοντας λόγο για έναν πλήρη, συγκροτημένο σχεδιασμό, που βάζει γενικώς σε τάξη το φάκελο της δόμησης.

«Πλέον, θεσμοθετείται η διάκριση μεταξύ αδειοδότησης και ελέγχου, επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών, διαχωρίζονται οι κυρώσεις, με στόχευση την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού αυθαιρέτων και θεσμοθετούνται η τράπεζα δόμησης, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, καθώς και η ηλεκτρονική ταυτότητα αυθαιρέτων», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου αποτελεί τομή στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, με τεράστια απλοποίηση. Εισάγεται ένας μηχανισμός με ιδιώτες μηχανικούς και η διάκριση μεταξύ αδειοδότησης και ελέγχου, καθώς θεσμοθετείται η απόφαση να ξεχωρίσουμε το μηχανισμό που αδειοδοτεί (Πολεοδομίες, Δήμοι), με το μηχανισμό που ελέγχει σε περιφερειακό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News