default-image

Στο επίκεντρο το Σαββατοκύριακο η ακριτική Γαύδος

Κρήτη
Στο επίκεντρο το Σαββατοκύριακο η ακριτική Γαύδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης προς την ακριτική Γαύδο μετέφερε στους ακρίτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος το Σάββατο βρέθηκε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, στο πλαίσιο ημερίδας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού που οργάνωσε η δημοτική αρχή. Από το δημοτικό σχολείο Γαύδου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της διημερίδας, τόνισε ότι η παρουσία του ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας να σκύψει πάνω στα προβλήματα του ακριτικού νησιού.

Σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού αλλά και ουσίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ο δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος πανελλαδικά, στον οποίο θα εφαρμοστεί τοπικό χωρικό σχέδιο, το οποίο θα λύσει σοβαρά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού. «Η Γαύδος είναι στην καρδιά μας εδώ και δεκαετίες και νομίζω ότι όλοι πρέπει να έχουμε πλήρη συναίσθηση, να στηρίξουμε το νησί, διότι έχει προοπτική, έχει μέλλον και εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Γαύδου, σε συνδυασμό με τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είναι ο σχεδιασμός των τοπικών χωρικών σχεδίων. «Θα θέλαμε το τοπικό χωρικό της Γαύδου να αποτελέσει το πρώτο τοπικό χωρικό της χώρας μας. Θα προσφέρουμε τους πόρους για τη χρηματοδότηση του και πάνω εκεί θα αποτυπωθεί το σύνολο των προοπτικών του νησιού, από χωροταξική άποψη καθώς και για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, για την τουριστική ανάπτυξη και την ισχυρή προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε στη Νέα Κρήτη ο κ. Σταθάκης.

Δήμαρχος Γαύδου: Έγινε μία σημαντική αρχή για το νησί

Ικανοποιημένη από τις εξαγγελίες του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από την έμπρακτη υποστήριξη των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής από την Περιφέρεια Κρήτης, εμφανίσθηκε η δήμαρχος Γαύδου κ. Ευαγγελία Καλλίνικου η οποία δήλωσε στο neakriti.gr: «Νομίζω ότι έγινε μια σημαντική αρχή για το νησί μας. Πείσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν σχεδιασμό». Αναφερόμενη στις ανακοινώσεις του κ. Σταθάκη για το τοπικό χωρικό σχέδιο, τόνισε ότι «έχει ήδη γίνει μια πολλή καλή δουλειά πάνω στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη, συνεπώς θα ήταν άδικο για τη Γαύδο να περιμένουμε πότε θα ωριμάσουν οι μελέτες στους υπόλοιπους δήμους, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Σ. Αρναουτάκης: Αξίζει τον κόπο και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα

Την υποστήριξη της Περιφερειακής αρχής στις προσπάθειες του δήμου Γαύδου για μια ήπια ανάπτυξη με το βλέμμα στο μέλλον, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης. «Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι βρισκόμαστε στο Δημοτικό Σχολείο Γαύδου, που έχει χρηματοδοτηθεί και ανακατασκευαστεί από την Περιφέρεια Κρήτης και είναι ένα σχολείο κόσμημα. Αξίζει τον κόπο και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης μιλώντας στο neakriti.gr απηύθυνε κάλεσμα στους ακρίτες να πορευτούν ενωμένοι με γνώμονα ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους. «Πρέπει να υπάρξει ενότητα μεταξύ της τοπικής κοινωνίας για να γίνουν τα έργα που χρειάζεται το νησί. Να γίνει ένα νησί με ενεργειακή αυτονομία, ένα πράσινο νησί, να ξαναγυρίσουν οι κάτοικοι που έχουν φύγει και να δώσουμε ανάπτυξη στον τόπο».

Η Γαύδος θα είναι τα επόμενα χρόνια ένα από τα έξι ελληνικά νησιά με ενεργειακή αυτονομία υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στη διημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Γαύδου έκανε επίσης γνωστό, ότι πρόθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρξει ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός και για το θαλάσσιο περιβάλλον, προκειμένου να οριοθετηθούν ζώνες που θα προστατεύουν τις θάλασσες από την υπεραλίευση, ζώνες που θα εστιάζουν στον τουρισμό και θα θέτουν τις βάσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της Γαύδου με επίκεντρο τα φυσικά υλικά

Στην ημερίδα που οργάνωσε η δημοτική αρχή Γαύδου, παρουσιάστηκαν προτάσεις για ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του σπάνιου φυσικού πλούτου του νησιού. Μεταξύ των ομιλητών, ο επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Βαζάκας, ο οποίος περιέγραψε ένα μοντέλο ανάπτυξης στηριζόμενο στη δημιουργία κατοικιών και επιχειρήσεων μόνο με φυσικά υλικά.

Όπως εξήγησε στο neakriti.gr ο κ. Βαζάκας, «εστιάσαμε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και στις δυνατότητες που παρέχει η δόμηση με φυσικά υλικά όπως είναι η πέτρα, ο ασβέστης και το χώμα. Προτείναμε ένα σχέδιο χρήσης αυτών των φυσικών υλικών, είτε με παραδοσιακές τεχνικές είτε με σύγχρονες, το οποίο θα βοηθήσει στην ανασύσταση του δομημένου περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας του τοπίου στη Γαύδο. Προτείναμε ένα σχέδιο για την συμμετοχή των κατοίκων σε διάφορα τέτοια εργαστήρια».

Από το πλοίο «Δασκαλογιάννης» της ΑΝΕΝΔΥΚ που εκτελεί το δρομολόγιο της άγονης γραμμής από τα Σφακιά για τη Γαύδο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Κρήτης και η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, τόνισαν την ανάγκη υποστήριξης των προσπαθειών ανάπτυξης του νησιού. Η κ. Βαγιωνάκη ανέφερε ότι «έχει μεγάλη σημασία να πάμε εκεί, να στηρίξουμε τους ανθρώπους ενώ θα πρέπει να εκτιμηθεί και η σημασία του νησιού στην εθνική μας ταυτότητα».

Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, με τους λιγοστούς ακρίτες, βροντοφωνάζει πως υπάρχει και περιμένει με τη στήριξη της πολιτείας. Για να παραμείνει φωτεινός φάρος και σύμβολο της ελπίδας μιας καλύτερης προοπτικής.  

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News