default-image

Ώρα «μηδέν» για το Φράγμα Φανερωμένης που... έχει στερέψει

Κρήτη
Ώρα «μηδέν» για το Φράγμα Φανερωμένης που... έχει στερέψει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ερημοποίηση κινδυνεύει ο κάμπος της Μεσσαράς. Το Φράγμα Φανερωμένης… έκλεισε! Αυτή είναι πλέον η τραγική πραγματικότητα.

Από το οριακό σημείο που βρισκόταν, το Φράγμα έπεσε στο σημείο «μηδέν», κάτω από τα κατώτερα επιτρεπτά όρια. Το νερό πλέον έκλεισε για τις λιγοστές καλλιέργειες από τις 12 το μεσημέρι.

Εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εντυπωσιακές εικόνες που επικρατούσαν τον Φεβρουάριο του 2015, όπου χιλιάδες κυβικά νερού έτρεχαν από την υπερχείλιση του φράγματος.

Εικόνες που έδιναν ζωή στην αγροτική παραγωγή. Οι εικόνες με τους καταρράκτες αποτελούν πλέον παρελθόν.

Σήμερα, μόνο εικόνες απόγνωσης… «Τι θα γίνουν οι καλλιέργειες μας;». Κραυγή αγανάκτησης από εκατοντάδες αγρότες που απειλούνται από τον εφιάλτη της λειψυδρίας.

Στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και αγρότες αφήνουν αιχμές σε σχέση με τη διαχείριση του λιγοστού νερού στο αρδευτικό φράγμα, το οποίο μέχρι πρότινος άρδευε χωριά που δεν είχαν γεωτρήσεις.

«Η διαχείριση του νερού από τους ΤΟΕΒ δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη ώστε να αντιμετωπιστεί μια χρονιά ανομβρίας προκειμένου να έχουμε τα κατάλληλα αποθέματα νερού και το φράγμα να μην στερέψει από νερό».

Πριν λίγες μέρες, ο Δήμαρχος Φαιστού περιέγραφε τη θλιβερή πραγματικότητα, με την παράλληλη ενεργοποίηση νέων γεωτρήσεων, πριν το σημερινό… «κόκκινο» σήμα κινδύνου για τον κάμπο της Μεσσαράς.

Από 1.800.000 κυβικά μέτρα, η στάθμη έπεσε κάτω από 800.000 κυβικά μέτρα νερού, με τις εικόνες από τον πύργο υδροληψίας να είναι χαρακτηριστικές.

Το Φράγμα Φανερωμένης, συνολικής χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, στέρεψε!

Στο προσκήνιο έρχεται για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου εκτροπής του Πλατύ Ποταμού.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News