Ειδήσεις

Σαν σήμερα, το εκλογικό θρίλερ του Ηρακλείου!

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1998, εκλέγεται δήμαρχος Ηρακλείου για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Κώστας Ασλάνης.

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1998, εκλέγεται δήμαρχος Ηρακλείου για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Κώστας Ασλάνης. Η εκλογική νίκη, ωστόσο, του προτελευταίου δημάρχου της μεγαλύτερης πόλης της Κρήτης ήταν "πύρρειος", καθώς στο δεύτερο γύρο συγκέντρωσε μόλις 27 περισσότερες ψήφους από τον Μανόλη Παπαστεφανάκη.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον διάσημα εκλογικά θρίλερ που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εκείνη τη χρονιά, διεκδίκησαν το δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου πέντε άτομα: Ο Κώστας Ασλάνης (ΠΑΣΟΚ), ο Μανόλης Παπαστεφανάκης (ΠΑΣΟΚ), ο Μανόλης Παπαχατζάκης (Ν.Δ.), ο Μανόλης Βασιλάκης ("Ηράκλεια Πρωτοβουλία") και ο Στέλιος Ορφανός (ΚΚΕ).

Τα αποτελέσματα του α' γύρου δεν προμήνυαν επουδενί το θρίλερ που θα ακολουθούσε μία εβδομάδα μετά. Στις 11 Οκτωβρίου λοιπόν, ο Κώστας Ασλάνης συγκέντρωσε 19.884 ψήφους (37,9%), ο Μανόλης Παπαστεφανάκης 11.669 (22,20%), ο Μανόλης Παπαχατζάκης 10.973 (20,90%), ο Μανόλης Βασιλάκης 7.086 (13,50%) και ο Στέλιος Ορφανός 2.903 (5,5%). Οι δύο πρώτοι σε ψήφους πήγαν σε δεύτερο γύρο, την ώρα που ο Μανόλης Παπαχατζάκης είχε ταχθεί υπέρ του Κώστα Ασλάνη.

Η εν λόγω στάση του είχε, μάλιστα, κατακριθεί από άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Τελικά, ο Ασλάνης εκλέχτηκε εκ νέου δήμαρχος Ηρακλείου με 24.362 ψήφους, ενώ ο Μανόλης Παπαστεφανάκης συγκέντρωσε 24.355 ψήφους.

Και εγένετο... "Μόμπι Ντικ"

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1851, κυκλοφορεί για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ με τίτλο "Η φάλαινα". Πρόκειται για το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το οποίο έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο που του δόθηκε στη δεύτερη έκδοσή του: "Μόμπι Ντικ". Ο "Μόμπι Ντικ" είναι μια θαλασσινή περιπέτεια με πρωταγωνιστή έναν "σαλεμένο" καπετάνιο που έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να εξολοθρεύσει μια λευκή φάλαινα ονόματι "Μόμπι Ντικ", που είχε κόψει - σε παλαιότερο ταξίδι - το πόδι του ναυτικού.

Ενενήντα εννέα χρόνια από τη γέννηση του Μητσοτάκη

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Οκτωβρίου του 1918, όταν γεννιέται στα Χανιά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη, γόνου πολιτικής οικογένειας των Χανίων και μικρανιψιάς του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας την τριετία 1990-1993. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Μαίου του 2017.

Το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Εξάλλου, στις 18 Οκτωβρίου του 1981 έρχεται για πρώτη φορά στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Με το σύνθημα «Αλλαγή» και το «ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του συγκεντρώνουν ποσοστό 48,06% και γίνονται κυβέρνηση. Η Ν.Δ. συγκέντρωσε 35,86%, ενώ το ΚΚΕ 10,93%.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια