default-image

Καλή χρονιά για τα οινοστάφυλα το 2017

Κρήτη
Καλή χρονιά για τα οινοστάφυλα το 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως τη «νέα κλιματική πραγματικότητα» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου τις καιρικές συνθήκες έτσι όπως διαμορφώθηκαν στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στο νομό Ηρακλείου, στη διάρκεια του φετινού τρύγου των οινοσταφύλων.

Και γίνεται αναφορά για πιο ψυχρό χειμώνα, πιο θερμό καλοκαίρι και παρατεταμένη ανομβρία, με αποτέλεσμα ο ελληνικός αμπελώνας να δώσει, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, μικρότερη παραγωγή, υγιή όμως σταφύλια και σπουδαία φαινολική ωριμότητα.

Πολύ σημαντικό στοιχεία στις διαπιστώσεις του ΣΕΟ αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές ποικιλίες αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά, καθώς είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε παρόμοιες συνθήκες. Έτσι, η εσοδεία 2017 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντινεία και τη Νάουσα.

Τέλος, ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών σταφυλιού από 10% έως 15% στις περισσότερες περιοχές.

Στην Κρήτη

Εξειδικεύοντας, αμέσως παρακάτω, για τις εν λόγω αμπελουργικές ζώνες, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου από την περιοχή της Κρήτης κάνει αναφορά στο νομό Ηρακλείου ως εξής:

«Για την περιοχή του Ηρακλείου η χρονιά του 2017 χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Τα χαρακτηριστικά της καλλιεργητικής περιόδου ήταν οι έντονες χειμερινές και ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, που θεωρήθηκαν σωτήριες για το νησί μετά την έντονη ανομβρία που καταγράφηκε το 2016, με αποτέλεσμα να έχουμε αρχικά καλή βλαστική ανάπτυξη.

»Επίσης, οι ασυνήθιστές ήπιες μέσες θερμοκρασίες ημέρας των καλοκαιρινών μηνών εξαιτίας των βόρειων-βορειοδυτικών δροσερών ανέμων σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο συνέχισε την καλή βλαστική ανάπτυξη και κατέληξε σε ένα τρύγο πιο όψιμο από την περσινή χρονιά.

»Οι ποσότητες των σταφυλιών ήταν αυξημένες κατά 20% από την περυσινή χρονιά, που ήταν μειωμένη. Η πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών ήταν ομαλή και αργή, με αποτέλεσμα να μας δώσουν λευκούς οίνους με οξύτητες από μέτριες μέχρι υψηλές, με μοναδική ισορροπία σακχάρων/οξύτητας και έντονα τα τυπικά χαρακτηριστικά αρώματα των ποικιλιών.

»Οι ερυθροί οίνοι γενικά διατήρησαν τα ειδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής καλλιέργειας, με έμφαση στο πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και στο γεμάτο σώμα, που γίνεται έντονα αντιληπτό στο στόμα. Τιμές περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά».

Παρόμοιες όμως είναι οι συνθήκες και τα αποτελέσματά τους για τον αμπελοοινικό τομέα και των αμπελουργικών ζωνών της χώρας, όπως έχουν καταγραφεί και παρουσιάζονται από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου στο δελτίο "Τρύγος 2017".

Φόρος στο κρασί: Ακόμα περιμένουν την κατάργησή του

Κι ενώ οι κλιματικές αλλαγές ευνόησαν τουλάχιστον σε ποιότητα τα οινοστάφυλα, βλάπτοντάς τα σε ποσότητα, την ίδια ώρα, ακόμα περιμένουν οι οινοπαραγωγοί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Όπως κατ' επανάληψη έχουμε γράψει, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προσωπικά διαβεβαιώσει τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα του κρασιού ότι ο καταστροφικός αυτός ΕΦΚ, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, καταργείται, και αυτό το διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του τέταρτου μνημονίου.

Εξάλλου, όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αυτός ο φόρος, αλλά αντίθετα καλά κρατούν οι ξέφρενες εισαγωγές κρασιών. Και μια λεπτομέρεια που καλό είναι να την επαναλάβουμε: Το εισαγόμενο κρασί δεν επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κρασιού και μεταξύ των άλλων, βέβαια, έχουμε και τις περίφημες ελληνοποιήσεις από κυκλώματα που λυμαίνονται τη συγκεκριμένη αγορά.

Τώρα πάλι σε πρόσφατες δηλώσεις βλέπουμε τους υπουργούς και τους υφυπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων να λένε ότι δεν έχουν ακόμα βρει εκείνα τα ισοδύναμα που θα τους επιτρέψουν να καταργήσουν τον ΕΦΚ στο κρασί, την ώρα που οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτός ο φόρος όχι μόνο δε φέρνει έσοδα στο κράτος, αλλά αντίθετα ευνοεί το παραεμπόριο, την παραοικονομία και συνεπώς τη φοροδιαφυγή μέχρι και το κλείσιμο μικρών οινοποιητικών μονάδων της χώρας μας.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News