Ειδήσεις

Θέρμανση: Τι πρέπει να προσέχετε σε πετρέλαιο και καυσόξυλα

Ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η διανομή πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα.

Λόγω των υψηλών ακόμα θερμοκρασιών που επικρατούν στο νησί μας, η ζήτηση στα πρατήρια από πολίτες που θέλησαν να προμηθευτούν πετρέλαιο, ή να ρωτήσουν τι "παίζει" με την τιμή του, ήταν περιορισμένη... κάτι στο οποίο βέβαια συμβάλλει και η δεινή οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που βλέπουν και φέτος να "τη βγάζουν" με ξυλόσομπες ή απλές σόμπες και αφήνοντας εκτός λειτουργίας τα καλοριφέρ.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο νησί μας κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 1 ευρώ το λίτρο, χωρίς να σημαίνει ότι μια έρευνα αγοράς δε θα οδηγήσει στην εύρεση χαμηλότερης, όσο όμως και υψηλότερης τιμής.

Προκειμένου τώρα οι πολίτες που θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης να μην πιαστούν κορόιδα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας παραθέτει ένα δεκάλογο συμβουλών για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές τους:

Ξεκινάμε από το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές... Πάντα, σύμφωνα με τη Γ.Γ. Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, θα πρέπει να προηγείται έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου, ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Για τη σύγκριση τιμών οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (www.fuelprices.gr).

Αναγκαίο είναι ακόμη να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής πετρελαίου που διαθέτουν, για να μπορούν να υπολογίσουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής: π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2 x 1,25 x 1= 2,5 m3) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100 = 25).

Κατά την παραλαβή του πετρελαίου, όπως επισημαίνει ακόμη η Γ.Γ. Καταναλωτή, καλό είναι να μην εμπιστεύονται οι καταναλωτές μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Η προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή θα πρέπει να γίνεται παρουσία του προμηθευτή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να "κάτσει ο αφρός". Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον οι καταναλωτές λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη), στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ΑΦΜ, η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).

Προσοχή και στα καυσόξυλα

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το "χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού" (m3 στοιβαχτού) ή το "χωρικό κυβικό μέτρο χύδην" (m3 χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:

1. "Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού" νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.

2. "Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην" νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών. Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης.

Στους χώρους πώλησης καυσόξυλων οι λιανοπωλητές οφείλουν να αναρτούν σε εμφανές σημείο τιμοκατάλογο ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε ευρώ/m3 στοιβαχτού ή σε ευρώ/m3 χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, κ.ά.), που ενδεχομένως χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και κατά την πώληση των ανωτέρω προϊόντων από απόσταση.

Επίσης οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου. Απαγορεύεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ) ή "πράσινης" ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.ά.), καθώς η καύση των ανωτέρω προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον. Η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αναλογούντα σε αυτή ΦΠΑ. Τέλος, οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα και καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.1520.gov.gr και μέσω της Γραμμής Καταναλωτή 1520.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια