default-image

ΕΛ.ΑΣ: Φοβόμασταν για τυχαία συνάντηση Τσίπρα με Λεμπιδάκη

Κρήτη
ΕΛ.ΑΣ: Φοβόμασταν για τυχαία συνάντηση Τσίπρα με Λεμπιδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φοβόμασταν ότι θα έβγαινε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης από το κρησφύγετο όπου κρατείτο όμηρος και θα βρισκόταν μπροστά στον... Αλέξη Τσίπρα!

Ο Πρωθυπουργός, χωρίς να το ξέρει, βρισκόταν στο κέντρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγωγή Λεμπιδάκη, στην περιοχή Ροδάκινο της Κρήτης. Το χωριό αυτό, στο οποίο ο κ. Τσίπρας έκανε διακοπές προτού γίνει πρωθυπουργός, επισκέφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Πήγε σε φιλικό σπίτι στην περιοχή, το οποίο επισκεπτόταν και ο 23χρονος απαγωγέας του 54χρονου επιχειρηματία από την Κρήτη. Στο σπίτι αυτό διέμενε μια στενή φίλη του 23χρονου (σ.σ.: εντελώς άσχετη με το σχέδιο απαγωγής) και είχε οικογενειακές σχέσεις. Εμείς φροντίσαμε για τη μυστικότητα της έρευνας και τη διακριτική παρακολούθηση του 23χρονου υπόπτου.

Ομως υπήρχε μια ισορροπία τρόμου, καθώς δεν αποκλείαμε στην ίδια ευρύτερη περιοχή να βρισκόταν όμηρος και ο Λεμπιδάκης, που ίσως αν απεγκλωβιζόταν να βρισκόταν μπροστά στον Πρωθυπουργό της χώρας. Σε έναν εντυπωσιακό συνδυασμό...».

Σε αυτή την εντυπωσιακή αποκάλυψη για το παρασκήνιο της απαγωγής του κ. Λεμπιδάκη προχώρησε - μιλώντας προς «Το Βήμα» - στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη.

Συγκροτημένες έρευνες

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται ότι στον κύκλο των βασικών υπόπτων για συμμετοχή στην αρπαγή του 54χρονου επιχειρηματία βρίσκονται δύο άτομα που έχουν διατελέσει φρουροί γνωστών επιχειρηματιών, ένας πωλητής ιατρικών μηχανημάτων αλλά και ιδιοκτήτης καταστήματος με αλουμινοκατασκευές σε παραλιακή περιοχή της Αθήνας!

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα αλλά και Κρήτη προχωρούν σε συγκροτημένες έρευνες και σε ανάλυση δεδομένων από κινητά τηλέφωνα προκειμένου να βρουν μια ομάδα 6-7 δραστών που φαίνεται να συνδέονται με το σχέδιο αρπαγής Λεμπιδάκη και οποίοι, κατόπιν, φρόντισαν να εξαϋλωθούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, προ μερικών ημερών υπήρχε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε μικρό οίκημα που ανήκει σε έναν από τους ήδη συλληφθέντες, σε ορεινή περιοχή του Ρεθύμνου.

Για την υπόθεση αυτή έχουν προφυλακισθεί επτά άτομα και μεγάλο ζητούμενο της ΕΛ.ΑΣ. είναι η τεκμηρίωση για την τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων που φαίνεται να έχουν σχέση με την πρώτη φάση της ομηρείας.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται αρχικά δύο άτομα - ιδιοκτήτες ξενοδοχείου και καφετέριας στη νότια πλευρά του Νομού Ρεθύμνου - τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί και στη δικογραφία της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πληροφορίες από φυλακές της Αθήνας για εμπλοκή των δύο συγκεκριμένων προσώπων στην οργάνωση της απαγωγής Λεμπιδάκη. Επιπλέον, από τη μεθοδική έρευνα της Αστυνομίας στην Κρήτη διαπιστώθηκε ότι τα δύο αυτά άτομα είχαν ορισμένες επαφές με άλλους υπόπτους ή και κατηγορουμένους για την αρπαγή του επιχειρηματία, στη διάρκεια της ομηρείας του.

Ομως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνεκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι δύο βασικοί ύποπτοι την ημέρα της αρπαγής του κ. Λεμπιδάκη βρίσκονταν στις περιοχές όπου διαβιούν και έχουν ακλόνητο άλλοθι.

Στον ίδιο κύκλο υπόπτων είναι δύο άλλα άτομα ηλικίας περίπου 40-45 ετών, με συγγενική σχέση, οι οποίοι έχουν παρουσία στην Αθήνα και στην Κρήτη. Τα δύο αυτά άτομα έχουν συμμετάσχει στην προσωπική φρουρά γνωστών επιχειρηματιών της Αθήνας, ενώ ένας τώρα εργάζεται ως security στη φρούρηση γραφείων εταιρειών. Επιπλέον, ένας εξ αυτών είχε κατηγορηθεί για κατοχή εκρηκτικών και για βομβιστική επίθεση με κινητό τηλέφωνο σε κατάστημα στην Κρήτη πριν από έξι χρόνια. Ομως είχε απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες, παρότι είχαν βρεθεί ίχνη του στον εκρηκτικό μηχανισμό. Στην απαλλαγή του καθοριστικό ρόλο είχε η κατάθεση αξιωματικού της Κρήτης, ειδικού στον χειρισμό εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο «μηχανισμός» της Αθήνας

Τα πρόσωπα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών γιατί - ανά ομάδες - είχαν επαφές στην Αθήνα με άλλους υπόπτους για την απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη. Με το δεδομένο ότι την περίοδο αυτών των συναντήσεων τουλάχιστον πέντε SMS των απαγωγέων φέρεται να έχουν σταλεί από τη Γλυφάδα, τη Σαρωνίδα και άλλες περιοχές της Αττικής. Επίσης αρκετές από τις κάρτες SIM έχουν αγοραστεί από παραλιακές περιοχές της Αθήνας. Οι αστυνομικοί συνυπολογίζουν ότι στην περίπτωση της έκρηξης της βόμβας με κινητό στο κατάστημα της Κρήτης είχε χρησιμοποιηθεί κάρτα SIM που είχε αγορασθεί από την περιοχή Σπήλι της Κρήτης. Από το ίδιο δηλαδή σημείο όπου είχαν αγορασθεί και ορισμένες από τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας στις 31 συνολικά επαφές των δραστών με την οικογένεια του Λεμπιδάκη.

Και έμπορος γεωργικών προϊόντων στον κύκλο υπόπτων

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. είναι ένας 45χρονος από το Ρέθυμνο που διαμένει στα νότια προάστια της Αθήνας και ο οποίος εμφανίζεται σαν πωλητής ιατρικών προϊόντων. Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να είχε δώσει το «παρών» σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου σε καφετέρια στην περιοχή του Αγίου Σώστη, κοντά στην λεωφόρο Συγγρού, ανάμεσα σε βασικούς υπόπτους για την απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη. Και οι οποίοι τότε είχαν αρχίσει να παρακολουθούνται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν ήδη «χαρτογραφήσει» το δίκτυο που είχε προχωρήσει στην αρπαγή του κ. Λεμπιδάκη.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας έχει εξετασθεί η εμπλοκή στην υπόθεση και ενός νεαρού από την Κρήτη που φαίνεται να έχει συγγενική σχέση με τους προαναφερόμενους φρουρούς επιχειρηματιών και ο οποίος έχει κατάστημα με κατασκευές αλουμινίου στη Νότια Αττική. Το άτομο αυτό φέρεται να είχε επαφές με τους προαναφερόμενους υπόπτους. Ομως κρίσιμο θεωρείται (με βάση βίντεο κάμερας από κατάστημα στη Βούλα) ότι ίσως είναι ένα από τα άτομα που αγόραζαν κάρτες SIM για λογαριασμό των απαγωγέων στην πρώτη φάση της ομηρείας του κ. Λεμπιδάκη.

Επιπλέον, στον ίδιο κύκλο υπόπτων είναι επιχειρηματίας με γεωργικά προϊόντα σε περιοχή των Σφακίων. Το άτομο αυτό είναι ιδιοκτήτης οικήματος όπου πραγματοποιούνταν νυκτερινές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή αρκετών από τους προαναφερόμενους υπόπτους αλλά και ήδη συλληφθέντων για την απαγωγή του 54χρονου επιχειρηματία στην Κρήτη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν εξετάζουν όλες τις προαναφερόμενες ενδείξεις - και μόνο - για τους υπόπτους και επιχειρούν να συγκεντρώσουν περαιτέρω στοιχεία για να διευρύνουν τον κύκλο των κατηγορουμένων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να θεωρείται βέβαιο. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν, όπως και στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου, να υπάρξει ένας βασικός «πυρήνας» δραστών που θα βρεθεί στο απυρόβλητο.

tovima

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News