default-image

Η καρδιά της Κρήτης θα χτυπά κινηματογραφικά στα Χανιά

Κρήτη
Η καρδιά της Κρήτης θα χτυπά κινηματογραφικά στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Το τελευταίο σημείωμα" αρχίζει την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων/Chania Film Festival, που θα πραγματοποιηθεί έως τις 4 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην έναρξη του φεστιβάλ θα είναι παρόντες ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, θεσμικοί εκπρόσωποι, φορείς του πολιτισμού, ο σκηνοθέτης της ταινίας "Το τελευταίο σημείωμα" Παντελής Βούλγαρης η σεναριογράφος Ιωάννα Καρυστιάνη και δεκάδες ηθοποιοί.

Περισσότερες από 150 ταινίες, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου αλλά και κινηματογραφικής τέχνης, συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα.

Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και σημαντικός αριθμός από animation εντάσσονται σ' αυτό, καθώς επίσης ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης "cineΜαθήματα". Για 10 ημέρες, η "καρδιά" της Κρήτης θα χτυπά κινηματογραφικά στα Χανιά!

Όσοι βρεθούν στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, μεταξύ άλλων, θα ζήσουν εμπειρίες μοναδικές με:

* Πρεμιέρες: Μια μοναδική πρεμιέρα με την ταινία "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία, η οποία γυρίστηκε στα Χανιά, θα ανοίξει το φεστιβάλ με την παρουσία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη, του διευθυντή φωτογραφίας Σίμου Σαρκετζή, των πρωταγωνιστών Ανδρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κρίλινγκ και φυσικά δεκάδων ηθοποιών από την Κρήτη που συμμετείχαν στα γυρίσματα. Επίσης, δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, συμπαραγωγές της COSMOTE TV, κάνουν πρεμιέρα στο 5ο CFF: "Το Έπος των Ελλήνων στην Αλβανία", τελευταίο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη, και το "Ιχνηλατώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου", σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

* Προτεινόμενα για Όσκαρ: Το "4.1 miles" της Δάφνης Ματζιαράκη, που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, η "Πλατεία Αμερικής" του Γιάννη Σακαρίδη, η οποία είναι προτεινόμενη ταινία από τη χώρα μας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

* Αφιέρωμα "Σε κάθε τόπο ξένος": Η σπαρακτική μικρού μήκους ταινία "The way home", για τις οικογένειες που χωρίζει η προσφυγιά, το "722ΤΜΧ, Τάγμα Μηχανικού" του Γιάννη Κουφονίκου, καθώς και το "Απλώς αλληλεγγύη" από το project "Home New Home", που καταγράφουν την άφιξη των προσφύγων σε μικρούς τόπους και τις αγκαλιές που ανοίγουν για να τους υποδεχτούν. Πέντε από τις περίπου 35 ταινίες που συνθέτουν το αφιέρωμα "Σε κάθε τόπο ξένος", που φιλοξενεί το φεστιβάλ.

* Βραβευμένες ταινίες: Πέντε από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες μικρού μήκους του τελευταίου χρόνου υπάρχουν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. "Μαμά γύρισα" του Δημήτρη Κατσιμίρη, η "Αλεπού" της Ζακλίν Λέντζου, το "Monodopera" του Λουκιανού Μοσχονά, το "Μάνα μου Καπνοφύτισσα" του Στάθη Γαλαζούλα το "Με ανοιχτά φτερά" της Βίβιαν Παπαγεωργίου το "Χρόνου νήματα" των Παππά, Καντέα-Παπαδόπουλου, Σουλτούκη, Σινιοράκη και Κεφαλά. Θα προβληθεί επίσης "Η δική μου μέρα", η ταινία του Γυμνασίου Αλικιανού Χανίων που απέσπασε το πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους "Filmakers 2017 - Οι μαθητές κινηματογραφούν". Επίσης, επιλέχτηκε από το Canada Kids Film Festival, όπου προβλήθηκε πρόσφατα.

* Δημιουργοί από την Κρήτη: Είναι Κρητικοί. Κάνουν σημαντικές ταινίες και φυσικά είναι στο πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης φέρνει "Το μανάβικο", η Μαρία Παπαδάκη τη "Loca", ο Γιώργος Μαστρακούλης το "i-Witness", ο Κώστας Μαρινάκης το "Heaven", ο Μανόλης Λεβεντέλης το "LyssaVirus" και ο Γιάννης Κρομμυδάκης το "Taxman".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News