Ειδήσεις

Tι ζητάει ο Τραμπ από τον Τσίπρα για τη Σούδα

Τι αναμένεται να ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο κρίσιμο τετ α τετ και πως επηρεάζει την Κρήτη;

Δραστική αναβάθμιση του ρόλου της βάσης στη Σούδα, ώστε να καλύψει εν μέρει την «αχρηστευμένη» αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, αναμένεται να ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνδέοντας αυτό το στρατηγικής σημασίας ζήτημα με όλα τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν, στην προσεχή συνάντηση των δύο ανδρών, στην Ουάσιγκτον.

Το σχέδιο του Πενταγώνου είναι να αναβαθμισθεί η βάση στη Σούδα, ώστε να αποτελέσει το βασικό επιχειρησιακό κέντρο των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η λειτουργία της βάσης του Ιντσιρλίκ ουσιαστικά έχει «νεκρώσει», λόγω της γνωστής αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, που έχει οξυνθεί ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα, σε σημείο ώστε να αμφισβητείται ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Η απόσταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, μετά την απόφαση Ερντογάν να παραγγείλει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S400. «Με βάση τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία και, ιδίως, τις πληροφορίες για την απόφαση να αγορασθεί ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα, το ΝΑΤΟ θα ήταν συνετό να εξετάσει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ζητηθεί από την Συμμαχία να εγκαταλείψει το Ιντσιρλίκ», δήλωσε πρόσφατα ο Τζέις Σταυρίδης, απόστρατος ναύαρχος και πρώην ανώτατος διοικητής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «μία εναλλακτική λύση που αμέσως θα πρέπει να εξετασθεί είναι αυτή της Ελλάδας, η οποία έχει εξαιρετικές εγκαταστάσεις βάσεων, τόσο στην Μεσόγειο, στην Κρήτη, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Να ανανεωθεί η συμφωνία για την παραχώρηση της Σούδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό αίτημα που θα θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στον πρωθυπουργό θα είναι να ανανεωθεί, το επόμενο καλοκαίρι, για πέντε χρόνια η συμφωνία για την παραχώρηση της Σούδας, η οποία ανανεώνεται, ως τώρα, σε ετήσια βάση.

Το αίτημα είχε τεθεί και νωρίτερα φέτος από την αμερικανική πλευρά και υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, όμως τελικά η ανανέωση έγινε τον Αύγουστο μόνο για ένα χρόνο.

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το θέμα της αναβάθμισης της Σούδας πιθανόν να συνδεθεί με παροχή από την Ουάσιγκτον ευνοϊκών όρων για την αναβάθμιση των F16.

Όμως, το θέμα της Σούδας θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τη συνολική ατζέντα της συνάντησης και, γενικότερα, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την περίοδο. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποσταθεροποίησης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, λόγω της πολιτικής Ερντογάν, και συνδέουν την ικανοποίηση οποιουδήποτε άλλου ελληνικού αιτήματος με την παροχή των αυξημένων διευκολύνσεων για την Σούδα.

Πηγή:sofokleousin.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια