default-image

Σομαλία: Στους 85 οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις

Κόσμος
Σομαλία: Στους 85 οι νεκροί από τις δύο επιθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους 85 έφτασαν οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες Σάββατο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, σε ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που έχουν σημειωθεί στη χώρα από το 2007 οπότε οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ ξεκίνησαν τη δράση τους.

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εξερράγη μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Κ5 της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ο οποίος είναι γεμάτος με κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια και καταστήματα.

Δύο ώρες αργότερα ένα άλλο παγιδευμένο όχημα εξερράγη στη συνοικία Μεντίνα της σομαλικής πρωτεύουσας.Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ, που συνδέονται με την αλ Κάιντα, συχνά εξαπολύουν επιθέσεις στο Μογκαντίσου και τα περίχωρά της.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το δημοφιλές ξενοδοχείο Safari, όπου όμως δεν διαμένουν συχνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συνήθως οι Σεμπάμπ βάζουν στο στόχαστρο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης.

Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει επίσης τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Όμως ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά αντάρτικες επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.

Η χθεσινή επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News