default-image

Ηλίας Πουρσανίδης: Έτσι έζησα τον Ευγένιο Γκέραρντ...

Ποδόσφαιρο
Ηλίας Πουρσανίδης: Έτσι έζησα τον Ευγένιο Γκέραρντ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ηλίας, εδώ δεν είναι Χαιδάρι" είπε ο Ευγένιος Γκέραρντ στον 19χρονο Ηλια Πουρσανίδη που άκουγε εμβρόντητος όταν μόλις είχε ενηλικιωθεί και είχε βρεθεί από μια ομάδα μικρών κατηγοριών στον Ευρωπαίο ΟΦΗ της εποχής!

Ο Ηλίας Πουρσανίδης είχε "ψαρώσει" και παραδέχεται πως του φαίνονταν όλα δύσκολα στις πρώτες του μέρες στο Ηράκλειο! Σήμερα στις "Αθλητικές Ιστορίες" και με αφορμή το μεγάλο φιλικό για τον "μίστερ" που θα γίνει το Νοέμβρη, ο Πουρσανίδης ξετυλίγει το κουβάρι από την ημέρα που πέρασε το κατώφλι του ΒΑΚ, μέχρι την ημέρα που έφυγε σαν διεθνής ποδοσφαιριστής για τον Ολυμπιακό!

"Ευτυχώς βρέθηκα σε μια ομάδα που είχε ένα οικογενειακό κλίμα με απίστευτα καλά παιδιά! Με βοήθησε τόσο πολύ αυτό που μέσα σε 2-3 μέρες είχα νιώσει σαν το σπίτι μου! Πραγματικά! Αυτό το κλίμα τονίζω πως υπήρχε στον ΟΦΗ, το βρήκα έτσι", μας λέει ο 45χρονος σήμερα Πουρσανίδης και συνεχίζει: "Τι να πω για τον μίστερ! Καθόταν μετά την προπόνηση και μου έκανε ατομική όπως έκανε και με τους συμπαίκτες μου! Αυτό όμως που με σημάδεψε είναι κάτι άλλο! Κάποια στιγμή πήρα το θάρρος και χτύπησα την πόρτα του! Το έκανα όταν δεν ήμουν βασικός, στην πρώτη μου περίοδο! Δεν ήταν παράπονο αλλά του είπα πως εγώ έχω στόχους και θέλω να παίζω! Δε ξέρω κι εγώ αν ήταν άλλος προπονητής τι θα απαντούσε! Αυτό που απάντησε ο κ. Γκέραρντ όμως δεν έχει πραγματικά αντίστοιχο παράδειγμα! Σε ευχαριστώ που μου μίλησες ήταν η απάντηση"!

                       "Ρώτησε τους παλιούς για μένα"

Ο Ηλίας έχει συγκινηθεί σε αυτό το σημείο όμως εμείς του ζητάμε να θυμηθεί κι άλλα περιστατικά: "Ο μίστερ ήταν ακομπλεξάριστος! Δε διστασε, δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει εκείνη την εποχή με έμπειρους ποδοσφαιριστές, όπως π.χ. τον Πατεμτζή, όπως τον Γεωργαμλή και να τους ρωτήσει τη γνώμη τους για μένα! Και αυτοί για να δείτε τι χαρακτήρες ήταν, χωρίς να υπολογίσουν πως μπορεί να κινδυνέψει η θέση τους, του είπαν: Βάλτον να παίξει! Εκπληκτικό δεν είναι αυτό;" Αφήσαμε όμως τον Ηλία Πουρσανίδη να συνεχίσει χωρίς να τον διακόψουμε! "Εντάξει το παιχνίδι-ορόσημο ήταν το ευρωπαικό με τη Σλάβια Πράγας. Έπαιξα και έκτοτε δε ξαναβγήκα από την ενδεκάδα! Μέχρι που ήρθε η Εθνική μέσω ΟΦΗ και μετά η μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό! Θυμάμαι πως ακόμα και όταν έφυγα ο μίστερ είπε δημόσια μπράβο στον Πουρσανίδη επειδή ήξερε πως είχα συμφωνήσει από πριν με την ομάδα του Πειραιά αλλά έβλεπε πως τα έδινα όλα μέχρι το τελευταίο παιχνίδι! Και εκείνη τη σεζόν όλη μαζί είχαμε βγάλει τον ΟΦΗ ξανά στην Ευρώπη!"

Προς το τέλος αφήσαμε τον επιχειρηματία σήμερα Πουρσανίδη που δραστηριοποιείται κυρίως σε Ναύπλιο και Καλαμάτα αλλά παράλληλα βγάζει τη Σχολή για το UEFA A' (χωρίς να είναι βέβαιος πως θα γίνει προπονητής άμεσα) να μας λέει δυο χαρακτηριστικές κουβέντες για το πως αξιολογούσε ο Γκέραρντ έναν ποδοσφαιριστή: "Ο μίστερ αξιολογούσε την κάθε του κίνηση και συμπεριφορά! Όχι μόνο στο γήπεδο, στον αγώνα και στην προπόνηση! Το καθετί που για άλλους φαινόταν ασήμαντο για τον ίδιο ίσως ήταν σημαντικό! Ακόμα και τον τρόπο που ο παίκτης που ηταν στα αποδυτήρια έβαζε τα ρούχα του για να βγει στην προπόνηση!"

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο φιλικό για τον σπουδαίο Ευγένιο Γκέραρντ Ηλία Πουρσανίδη. Με το καλό...

Ο 45χρονος σήμερα Ηλίας Πουρσανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Απριλίου 1972. Υπήρξε διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν κυρίως στη θέση του αμυντικού μέσου.Ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα του Α.Ο. Χαϊδαρίου το 1990 και οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα των δυτικών προαστίων τράβηξαν την προσοχή του Ευγένιου Γκέραρντ, ο οποίος δυο χρόνια αργότερα τον πήρε στον ΟΦΗ.

Στην ομάδα του Ηρακλείου παρέμεινε μέχρι το 1997, για να ακολουθήσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό με προπονητή τότε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Με την ομάδα του Πειραιά είχε μεγάλες διακρίσεις και τίτλους. Στη συνέχεια, το 2003 μεταγράφηκε στον Ηρακλή όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 2008.

Ντεμπούτο με την Εθνική έκανε στις 25 Ιανουαρίου 1995, ενώ αγωνίστηκε σε 33 συνολικά αγώνες, από το 1995 έως το 2000. Αναλυτικά, την πρώτη του συμμετοχή την πραγματοποίησε το 1995, ως παίκτης του ΟΦΗ, σε ένα φιλικό με την Κύπρο (25/01/95), στο οποίο η Ελλάδα επικράτησε με 3-2. Ακολούθησαν άλλα δύο φιλικά, με Ρουμανία και Ελβετία και στη συνέχεια απουσίασε για ένα χρόνο.

Επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1997 σε ένα φιλικό με το Ισραήλ και έκτοτε καθιερώθηκε στo ομοσπονδιακό συγκρότημα. Το "αντίο" του στην εθνική Ελλάδος το είπε στις 11/10/2000 στο παιχνίδι με την Αλβανία (ήττα 2-0 της Ελλάδας), στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συνέντευξη: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News