default-image

Συνάντηση στη Γαύδο με Σταθάκη για την ανάπτυξη του νησιού

Κρήτη
Συνάντηση στη Γαύδο με Σταθάκη για την ανάπτυξη του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σχεδιασμός ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει ένα αρμονικό "αύριο", αλλά συνάμα και την πληθυσμιακή αύξηση του ακριτικού νησιού, με την επιστροφή κατοίκων που αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν στο παρελθόν, θα αναζητηθεί κατά τη διημερίδα που ξεκινά σήμερα στη Γαύδο, με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη...

Τη διημερίδα διοργανώνει η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διημερίδα θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της ΜΟΔ Α.Ε., καθώς και κάτοικοι της Γαύδου. Βασικό αντικείμενο των διήμερων διεργασιών είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Στόχος της διημερίδας είναι η διαβούλευση φορέων και πολιτών για την εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του νησιού, με την παράλληλη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτισμικού του χαρακτήρα.

Στην ατζέντα δεσπόζει βεβαίως η ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια της Γαύδου, που έχει ενταχθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο σχεδιασμό για τα λεγόμενα "πράσινα νησιά".

Η απεξάρτηση των νησιών από τον άνθρακα, σε συνδυασμό με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελούν κεντρικούς στόχους της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Ήδη στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει πιλοτικά πρωτοπόρα ενεργειακά προγράμματα (Άγιος Ευστράτιος, Τήλος, Ικαρία), ενώ πρόσφατα το υπουργείο Ενέργειας παρουσίασε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τη μετάβαση περισσότερων νησιών σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ένα από τα νησιά αυτά θα είναι και η Γαύδος, με την ενεργειακή "πράσινη" επάρκειά της να συζητιέται διεξοδικά κατά τη διημερίδα, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Ενέργειας για τη μετάβαση των νησιών σε μορφές καθαρής ενέργειας. Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων:

* Καθιστούν εφικτή την έναρξη λειτουργίας των υβριδικών έργων της Τήλου και της Ικαρίας. Οι σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν μονάδες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία των δύο νησιών, με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.

* Δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης, μέσω διαγωνισμού από τη ΡΑΕ και με την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι δύο ειδικών πιλοτικών έργων σε ισάριθμα νησιά, για τη διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από ΑΠΕ.

* Καθορίζουν την αδειοδοτική διαδικασία και το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης του έργου "Πράσινο νησί", για τον Αϊ Στράτη. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και υλοποιείται από το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Ευστρατίου.

Απώτερος στόχος σε ό,τι αφορά την κατάρτιση ειδικού σχεδιασμού για τη Γαύδο είναι η διαμόρφωση ενός νησιού-προτύπου, που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων, μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.

Ένα βασικό ζητούμενο μάλιστα, σύμφωνα με τη δήμαρχο Γαύδο Ευαγγελία Καλλίνικου, είναι η ανάπτυξη να έρθει και σε πληθυσμιακό επίπεδο. Σήμερα, ως γνωστόν, στην ακριτική νήσο κατοικούν 90 μόνιμοι κάτοικοι. Φιλοδοξία της δημοτικής Αρχής είναι να επιστρέψουν κάτοικοι που έφυγαν παλιότερα από τη Γαύδο και ο μόνιμος πληθυσμός να ξεπεράσει τους 250 κατοίκους.

Περιήγηση στο νησί

Η διημερίδα "ανοίγει" στις 5 σήμερα το απόγευμα. Στις 5:30 θα γίνει το απαραίτητο καλωσόρισμα από τη δήμαρχο Γαύδο, για να ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της ΜΟΔ Α.Ε. Παναγιώτη Πάντου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αυριανό πρόγραμμα. Στις 10 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο Σαρακήνικο, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει συμμετοχική περιήγηση στο νησί από τους ίδιους τους κατοίκους του, με άξονες την αναγνώριση και την κατανόηση του τόπου, του τοπίου και της ιστορίας και την καταγραφή σύγχρονων προβλημάτων και μελλοντικών δυνατοτήτων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News