default-image

Κασσίμης: Δέσμευση ότι θα δημοπρατηθεί η διώρυγα του Μύρτου

Κρήτη
Κασσίμης: Δέσμευση ότι θα δημοπρατηθεί η διώρυγα του Μύρτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεσμεύτηκε για επίσπευση της διαδικασίας δημοπράτησης της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου. Μετά την επίσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Ιεράπετρας, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασσίμης, επισκέφτηκε τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, όπου είχαν συγκεντρωθεί αγρότες, και ζητούσαν με ένταση, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, αφού η παλαιά (42 ετών) είναι «σουρωτήρι» και το νερό των πηγών, της βροχής, και των γεωτρήσεων, δεν φτάνει μέχρι τον άδειο ταμιευτήρα στα Μπραμιανά.

Του δόθηκε το μήνυμα ότι, αν συνεχιστεί η ξηρασία και δεν βρέξει τους επόμενους μήνες, οι 17.000 στρέμματα καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη και τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, θα τιναχτούν στον αέρα, ενώ ο αγροτικός κόσμος θα οδηγηθεί στην καταστροφή και την ανεργία.

«Το αίτημα των Ιεραπετριτών είναι δίκαιο», μας είπε, «είναι κατανοητό και έχει επείγον χαρακτήρα. Έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένη ώριμη μελέτη για να μπορέσει να γίνει αυτό το έργο, αλλά πρέπει η χώρα μας να λύσει δυο εκκρεμότητες που έχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποτελούν προϋπόθεση για να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Η μία αφορά στην κοστολόγηση του νερού και η δεύτερη στην επικαιροποίηση των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι, ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, ώστε το 2018, να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις και οι εντάξεις των εγγειοβελτιωτικών έργων. Για εμάς, και βλέποντας την σημερινή εικόνα του Φράγματος , το έργο αυτό είναι προτεραιότητα. Θα δώσουμε τη σημασία που πρέπει, ώστε το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αγροτών της Ιεράπετρας», είπε, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χ. Κασσίμης.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε σε τόσο λίγο χρόνο παθογένειες δεκαετιών. Μπορούμε όμως να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε με διαφάνεια, με σοβαρότητα, επενδύοντας , πόρους , γνώση και πολιτική βούληση. Επιστρέφοντας στην Αθήνα , θα κάνω ότι είναι δυνατόν, να επισπευστεί η διαδικασία. Θα διερευνήσουμε με κάθε τρόπο, κάθε χαραμάδα που υπάρχει, για να μπορέσουμε να επισπεύσουμε το έργο. Αν συμβεί το απευκταίο, και μείνει το Φράγμα χωρίς νερό, η χώρα μας θα παρέμβει στην Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σοβαρά, και θα επιδιώξουμε να αποζημιώσουμε τον αγροτικό κόσμο γι΄ αυτή τη χρονιά. Από την ενημέρωση που έχω όμως λέω ότι, δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η περιοχή χωρίς νερό άμεσα», κατέληξε ο κ. Χ. Κασσίμης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης που συνόδευε τον κ Κασσίμη στο Φράγμα Μπραμιανών, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» είπε ότι, «η εικόνα στο Φράγμα μιλάει από μόνη της. Έχουμε φτάσει το όριο της επικινδυνότητας. Αν δεν βρέξει τους επόμενους δυο μήνες οι καλλιέργειες θα μείνουν χωρίς αρδευτικό νερό άμεσα.

Το θέμα έχει φτάσει τον πρωθυπουργό. Ο κ Τσίπρας στον άγιο Νικόλαο μας ανακοίνωσε ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει. Μιλήσαμε προ ολίγων ημερών για το ίδιο θέμα με τον κ. Σπίρτζη, και σήμερα με τον κ. Κασσίμη, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα τρέξει το έργο όσο γίνεται γρηγορότερα. Εμείς μαζί με όλους τους φορείς διεκδικούμε να γίνει το έργο αυτό πριν φτάσουμε στην καταστροφή», είπε στη «Νέα Κρήτη» ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης.

Η παρουσία του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας ήταν δυναμική και διεκδικητική στην επίσκεψη του κ Χ. Κασσίμη στην Ιεράπετρα. «Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με τον κ Κασσίμη, διεκδικώντας πρώτα να εξασφαλίσουμε αρδευτικό νερό. Στη συνέχεια θα θέσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα μας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που είναι πολύ σοβαρά. Είδε με τα μάτια του την απελπιστική κατάσταση στο Φράγμα Μπραμιανών και θα μεταφέρει στο Υπουργείο αμέσως από την επόμενη μέρα που θα βρεθεί στην Αθήνα την αγωνία που βιώνουμε κινδυνεύοντας να μείνουμε χωρίς νερό. Είπε ότι θα βοηθήσει αλλά δεν δεσμεύτηκε να ξεκινήσει το έργο άμεσα όπως του ζητήσαμε.

Ζητήσαμε να δεσμευτεί ότι θα μας αποζημιώσει το κράτος αν φτάσουμε στο σημείο να μείνουμε χωρίς νερό και να τιναχτούν στον αέρα οι καλλιέργειες μας. Και σε αυτήν την περίπτωση είπε ότι θα ζητήσει η κυβέρνηση από την Ε.Ε. να αποζημιωθούμε, για να μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μαν. Μιχαλάκης. Στη συνέχεια ο κ Κασσίμης επισκέφθηκε την ΕΑΣ Ιεράπετρας, την Οργάνωση Παραγωγών «Ανατολή» και την εξαγωγική επιχείρηση κηπευτικών των Βέτας και Θεοδ. Ζαχαριαδάκη.

Στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τους αγροτικούς φορείς, όπου ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο του Υπουργείου, για την αγροτική οικονομία και ειδικότερα: Εγγυοβελτιωτικά έργα και έργα που αφορούν την περιοχή Δήμου Ιεράπετρας Ο πρωτογενής τομέας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας και επενδυτικές Δυνατότητες στο Πρωτογενή Τομέα μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News