Ειδήσεις

Απίστευτο: Ελληνική φέτα πωλείται από Γερμανία και Γαλλία

Την εθνική της ταυτότητα κινδυνεύει να χάσει η φέτα, λόγω της αγοράς ελληνικών βιομηχανιών που απειλούνταν με λουκέτο

Την εθνική τους ταυτότητα κινδυνεύουν να χάσουν ελληνικά προϊόντα, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη φέτα, λόγω της αγοράς ελληνικών βιομηχανιών που απειλούνταν με λουκέτο, από Γερμανικές και Ιταλικές βιομηχανικές μονάδες.

Στο πλαίσιο ημερίδας του Επιμελητηρίου Χανίων για την επιχειρηματικότητα ,ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών της Ομογένειας κ. Αριστοτέλης Καρβέλας τόνισε ότι γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές εταιρίες μάρκετιγκ επενδύουν σε τρίτες χώρες, εκμεταλλευόμενες την κακή οικονομική τους κατάσταση.

«Πάτησαν πάνω στην οικονομική μας αδυναμία, βρήκαν κάποια ελληνική εταιρία που παράγει φέτα, κι αφού έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το όνομα της, το πήραν και το προωθούν στις αγορές» τόνισε ο κ.Καρβέλας σημειώνοντας ότι στις συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης έχουν πολύ δυνατό μάρκετιγκ, στρατηγική, οργανωμένη δημόσια διοίκηση και εξαγωγές.

Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα, γερμανική εταιρία που παράγει το 90% των προϊόντων της χώρας και κατάφερε να εκμεταλεύεται σήμερα νόμιμα το όνομα «Συρτάκης». «Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να πουλάνε το δικό μας προϊόν, μέσα από κανάλια τούρκικα και γερμανικά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. σημειώνοντας ότι απαιτείται ενεργοποίηση από τα ελληνικά υπουργεία και τις οργανώσεις των επιχειρηματιών, προκειμένου τα εθνικά μας προϊόντα να μην χάσουν την ταυτότητα τους.

Μάλιστα, ο κ. Καρβέλας ανέφερε ότι Γερμανοί και Ιταλοί βιομήχανοι, δεν πωλούν μόνο ελληνική φέτα Π.Ο.Π. από πρώην ελληνικές μονάδες της κεντρικής Ελλάδας, αλλά και ελιές.

«Διαβατήριο» για τα Ελληνικά προϊόντα τα Κρητικά

Την ίδια ώρα , η Κρήτη και τα προϊόντα της καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στις ξένες αγορές. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών της Ελληνικής Ομογένειας κ. Αριστοτέλης Καρβέλας, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως σε γαλλικές αγορές, χαρακτήρισε «ευλογημένα» τα κρητικά προϊόντα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι χάρη σ αυτά, πολλά ελληνικά καταφέρνουν να μπουν σε ράφια και εστιατόρια διεθνών αγορών. «Είναι διαβατήριο για μας όταν έχουμε κρητικά προϊόντα βγαίνοντας στις αγορές», είπε.  

Αγκάθι για την επιχειρηματικότητα η υπερφολόγηση

Χωρίς την επιχειρηματικότητα και χωρίς μείωση της φορολογίας την ώρα που οι κάνουλες των τραπεζών παραμένουν κλειστές, η χώρα δεν πρόκειται να ανακάμψει τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ κ.Γιώργος Καββαθάς. «Αν δεν φτιαχτεί επιτέλους η αναπτυξιακή τράπεζα και με συγκεκριμένη κατεύθυνση στήριξης της μικρομεσαίας, μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας ,αυτής που έχει το 87% της απασχόλησης της χώρας, και παράγει το 75% της προστιθέμενης αξίας, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση παρά τους θετικούς δείκτες του εξαμήνου» σημείωσε ο κ. Καββαθάς.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης εξήγησε ότι απαιτούνται σταδιακές κινήσεις με άξονα έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα.

Το δυσμενές κλίμα ωστόσο δεν επηρεάζει τις εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης ,το 2011 οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στο νομό ανέρχονταν σε μόλις δεκαπέντε και σήμερα ξεπερνούν τις ογδόντα.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια