Ειδήσεις

Εντυπωσιάζει το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου -pics

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων, το οποίο θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Το μουσείο, που βρίσκεται στην περιοχή της Χαλέπας και αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα για το νομό Χανίων και συνολικά για την Κρήτη, εντάχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο νέο ΕΣΠΑ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά η υλοποίηση του πρώτου υποέργου που αφορά στη στελέχωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων με το αναγκαίο προσωπικό.

Οι διεθνείς διαγωνισμοί αφορούν στα υποέργα τα οποία περιλαμβάνει η τελευταία φάση. Η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το τρίτο υποέργο που είναι το μεγαλύτερο είναι δαπάνης 2 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην προμήθεια των προθηκών, ειδικών μουσειακών κατασκευών για πέντε αναπαραστάσεις, ψηφιακών μέσων και εξοπλισμού.

Το τέταρτο υποέργο προϋπολογισμού 135.000 ευρώ , είναι η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων που σήμερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της οδού Χάληδων.

Όπως αναφέρει η Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου, το νέο μουσείο αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας έγινε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων για να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να ενταχθεί στο καινούριο ΕΣΠΑ, με ποσό χρηματοδότησης 3.300.000 ευρώ.

Η ίδια επισημαίνει ότι οι προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, μόλις υπάρξει η έγκριση διάθεσης πίστωσης από την Περιφέρεια Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, αποτελεί το πρώτο που εντάχθηκε από την Κρήτη και θα ακολουθήσουν το Μουσείο Μεσαράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια