Ειδήσεις

Ινστιτούτο Αστροφυσικής στο ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας μεγαλώνει και επεκτείνει τη δράση του, καθώς στα έξι ερευνητικά Ινστιτούτα που διαθέτει σήμερα σύντομα πρόκειται να προστεθεί ένα ακόμα.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας μεγαλώνει και επεκτείνει τη δράση του, καθώς στα έξι ερευνητικά Ινστιτούτα που διαθέτει σήμερα σύντομα πρόκειται να προστεθεί ένα ακόμα, το οποίο θα αφορά σε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της έρευνας, το διάστημα.

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής πρόκειται να πάρει σύντομα "σάρκα και οστά", καθώς το μόνο που απομένει είναι να περάσει από τη Βουλή η σχετική τροπολογία για την ίδρυσή του και να δώσει ακόμα σημαντικότερη διάσταση στην έρευνα που γίνεται ήδη στο Αστεροσκοπείο στο Σκίνακα στον Ψηλορείτη.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που το ΙΤΕ γιορτάζει τρεις δεκαετίες ζωής και επιτυχιών, βάζοντας πλώρη για ακόμα πιο σημαντικές δράσεις που επιτρέπουν όλο και πιο εντυπωσιακά ανοίγματα στην παγκόσμια έρευνα αιχμής και την κοινωνία, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας έχει αντίκτυπο και στην καθημερινότητά μας με εφαρμογές που αντανακλούν σε τομείς όπως η υγεία, καινοτόμες προσεγγίσεις στον πολιτισμό και όχι μόνο.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, το εγχείρημα δεν πρόκειται να επιβαρύνει στο ελάχιστο την Πολιτεία και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς υπάρχουν ήδη οι υποδομές, τόσο στο Σκίνακα όσο και στο ΙΤΕ, και μάλιστα από τις καλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο είναι στελεχωμένο το Αστεροσκοπείο και δη με επιστήμονες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και με μια προϊστορία που το έχει καταξιώσει τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Και βεβαίως με εξασφαλισμένες υψηλές χρηματοδοτήσεις από πολλά προγράμματα.

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής θα είναι το πρώτο σε ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΙΤΕ κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, «το Ινστιτούτο Αστροφυσικής θα απογειώσει τη δυναμική αυτής της εξαιρετικής ομάδας» που εργάζεται στο «καλύτερο Αστεροσκοπείο της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη», αυτό στον Ψηλορείτη.

Το αίτημα του ΙΤΕ έχει ήδη λάβει τη θετική γραπτή γνωμοδότηση από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), το ανώτατο ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο, με την Επιτροπή Σοφών να ανοίγει το δρόμο με την έγκριση του αιτήματος για το σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο θα ιδρυθεί το νέο αυτό Ινστιτούτο.

Μάλιστα, αυτό επρόκειτο να γίνει με τη μορφή τροπολογίας στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Παιδεία, όμως τελικά αυτή μετατέθηκε για λίγο χρονικό διάστημα, έως ότου γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο νομοτεχνικό κείμενο. Πλέον ο φάκελος είναι πλήρης και απομένει το τυπικό της όλης διαδικασίας.

Ο πήχης έχει τεθεί ψηλά για το νέο αυτό "παιδί" στην οικογένεια του ΙΤΕ, καθώς, εκτός από τη δεδομένη αριστεία με βάση τη μέχρι τώρα πορεία του Αστεροσκοπείου στο Σκίνακα, στόχος είναι να ενισχυθεί και η προσπάθεια για επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, καθώς πολλά μεγάλα μυαλά διαπρέπουν εκτός συνόρων σε τομείς της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας και φυσικά να έρθουν κορυφαίοι επιστήμονες για να εργαστούν στο Ινστιτούτο.

Η νέα αυτή "πινελιά" στο μεγάλο "καμβά" της έρευνας υψηλής ποιότητας που διεξάγεται στο ΙΤΕ θα αφορά μεν στο διάστημα, όμως η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και οι εφαρμογές της έχουν αντίκτυπο και σε πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας, από τα λέιζερ που αποτελούν την αιχμή του δόρατος για ιατρικά όργανα και πρακτικές οι οποίες αφορούν στην υγεία, έως καινοτόμες προσεγγίσεις στον πολιτισμό.

Εκτός αυτού, το Αστεροσκοπείο στο Σκίνακα ήδη έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στο μεγάλο στόχο, που είναι το άνοιγμα στην κρητική κοινωνία, έχοντας καθιερώσει - και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία - εδώ και χρόνια τις "ανοικτές θύρες" στο κοινό την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους Κρητικούς, αλλά και επισκέπτες του νησιού, να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της Αστροφυσικής, να πληροφορηθούν για τη σημαντική δουλειά που γίνεται στο Σκίνακα και να μαγευτούν από το σύμπαν, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια μέσα από το τηλεσκόπιο ουράνια αντικείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Αστροφυσικής θα προστεθεί στη μεγάλη "οικογένεια" του ΙΤΕ 32 χρόνια μετά την ίδρυση των τελευταίων από τα Ινστιτούτα του, εκείνων των Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) στο Ηράκλειο και Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) στο Ρέθυμνο (1985) και την ενσωμάτωση το 1987 στο ΙΤΕ τού Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), με έδρα την Πάτρα, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1985.

Όσο για το ίδιο το Αστεροσκοπείο στο Σκίνακα, δημιουργήθηκε το 1986 στο πλαίσιο επιστημονικής συνεργασίας του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας, με μια εξαιρετικά σημαντική διαδρομή καταστόλιστη από αριστεία, βραβεύσεις και πρωτιές.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια