default-image

Γ. Μιχελογιαννάκης για εμπορία νωπών αγροτικών προϊόντων

Κρήτη
Γ. Μιχελογιαννάκης για εμπορία νωπών αγροτικών προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα είναι πλέον υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας», ανέφερε σε ομιλία του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, σε ομιλία του στο νομοσχέδιο για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, καθώς και άλλες διατάξεις.

Ειδικότερα ο κ. Μιχελογιαννάκης, ανέφερε τα εξής:

«Όσο αφορά τις καθυστερήσεις στις εμπορικές συναλλαγές για νωπά και ευάλωτα προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά έχουν μικρό εμπορικό κύκλο ζωής και δεν επιτρέπεται η καθυστέρηση των τιμολογίων, ενώ όταν ακολουθείται η δικαστική οδός δύσκολα υπάρχει λύση, χαρακτηριστικά η Ρουμανία δίνει διορία εξόφληση σε 7 μόλις μέρες.

Θεσπίζουμε λοιπόν ειδική ρύθμιση τις 60 ημέρες για την εξόφληση με προβλεπόμενες κυρώσεις που αφορούν πρόστιμα επί της αξίας του τιμολογίου και για τους δύο συμβαλλομένους. Θα είναι πλέον υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.

Θεσπίζουμε την σήμανση προέλευσης και σύστημα ιχνηλασιμότητας που κατοχυρώνει τους παραγωγούς. Μην ξεχνάμε ότι απασχολούνται 500.000 άτομα στον συγκεκριμένο κλάδο και ότι το 65% του αγελαδινού γάλακτος, το 85% του βόειου κρέατος, το 65% του χοιρινού και το 25% των πουλερικών εισάγονται με κόστος 2.5 δις. Θα αναγράφεται στην σήμανση η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρα συσκευασίας. Ομοίως και στο κρέας από την σφαγή μέχρι την συσκευασία θα υπάρχει σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Αυτό θα σημάνει τέλος στις ελληνοποιήσεις, τέλος στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τέλος στην υποθήκευση των ΠΟΠ προϊόντων και ειδικά της φέτας που είναι μια και ελληνική.

Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των ιχθυοτρόφων υδάτων της χώρας, αξιοποιούμε την εντατική ιχθυοκαλλιέργεια στις λιμνοθάλασσες και τα εσωτερικά ύδατα, στηρίζουμε τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς και τα δημόσια ιχθυοτροφεία.

Όσο αφορά τον συνεργατισμό. Ο νέος συνεταιρισμός μακριά από τις παλαιές παθογένειες θα λειτουργεί σε αυστηρά πλαίσια. Εδώ παίζει ρόλο και η κοινωνική οικονομία.

Μας απασχολούν επίσης θέματα όπως η πληρωμή των αξιολογητών του προγράμματος νέων αγροτών, η επιθεώρηση γεωργικών φαρμάκων, η μείωση μελών στο ΔΣ του ΕΛΓΑ, τα πειθαρχικά όργανα ΓΕΩΤ.Ε.Ε., οι παιδικές κατασκηνώσεις του υπουργείου κ.α.

Σκοπός μας είναι τα επώνυμα προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας και η κατάκτηση διεθνών αγορών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News