default-image

Αρχίζει η ανάπλαση σε παραλία των Χανίων

Κρήτη
Αρχίζει η ανάπλαση σε παραλία των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προφίλ μιας σύγχρονης παραλιακής συνοικίας προσδοκά να δώσει στη Νέα Χώρα η δημοτική αρχή των Χανίων που προχωρά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου υπεγράφη χθες και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί προβλέπει μέχρι το τέλος της ερχόμενης άνοιξης να έχει ολοκληρωθεί και η τελευταία παρέμβαση. Με λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που καλύπτεται από πόρους του δήμου, η παραλία της Νέας Χώρας θα αναμορφωθεί ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα.

Για ένα έργο που οραματίστηκε από την αρχή της θητείας του, έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας. «Μέσα από την ανάπλαση θα δοθεί λύση και στα προβλήματα που υπάρχουν καθώς πρόκειται για μια περιοχή πολυσύχναστη, με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, πολλούς μόνιμους κατοίκους και αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο» υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας προσθέτοντας ότι «η μελέτη που έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου λύνει όλα αυτά τα ζητήματα. Η επιχειρηματικότητα θα έχει το δικό της χώρο, μπροστά από τα καταστήματα και όλο το άλλο μέρος αφήνεται για τους επισκέπτες».

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νέας Χώρας, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και κυρίως των επιχειρηματιών εστίασης της περιοχής. Εξάλλου η παραλία της συνοικίας, είναι η μοναδική που βρίσκεται μέσα στα όρια της πόλης και το γραφικό λιμανάκι της με τις ψαροταβέρνες, προσελκύει χιλιάδες Χανιωτών αλλά και ξένων επισκεπτών της πόλης.

Παρεμβάσεις με έμφαση σε πεζούς, ποδηλάτες και καταστηματάρχες

Η ανάπλαση της παραλίας της Νέας Χώρας προβλέπει μετατροπή της ακτής Παπανικολή σε οδό μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτων. Η διαμόρφωση θα είναι σε ενιαίο επίπεδο, διαχωρίζοντας την κίνηση των πεζών και των οχημάτων με τη χρήση στοιχείων αστικού εξοπλισμού, όπως κολωνάκια, καθιστικά, ζαρντινιέρες, φωτιστικούς στύλους.

Στην περιοχή επέμβασης πρόκειται να δημιουργηθούν δύο διαφορετικές στάθμες. Η μια θα εξυπηρετεί τις δραστηριότητες στο επίπεδο της παραλίας και η άλλη τις δραστηριότητες στο επίπεδο της πόλης, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί και μία ζώνη ενδιάμεσης στάθμης, με την κατασκευή ενός ξύλινου δαπέδου στην επέκταση του δρόμου, που θα διαχωρίζει αλλά και θα συνδέει τις δύο αυτές περιοχές.

Ο χώρος αναψυχής και περιπάτου θα πλαισιωθεί με καθιστικούς χώρους, ενώ λίγο πριν τη συμβολή της οδού Παπανικολή με τη Μονή Γωνιάς προτείνεται η δημιουργία μιας μικρής πλατείας με καθιστικούς χώρους, πράσινο και την τοποθέτηση ενός γλυπτού αστικής τέχνης που θα προκύψει από καλλιτεχνικό διαγωνισμό. Για τη διευκόλυνση των καταστηματαρχών, προβλέπονται θέσεις στάθμευσης και τροφοδοσίας των επιχειρήσεων καθώς και συμπληρωματικές θέσεις για ΑμεΑ στις οδούς Πετρώφ, Σκίνερ και Χάου.

Κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας επεσήμανε την ξεχωριστή σημασία του συγκεκριμένου έργου: «Είναι ένα έργο που από την αρχή της θητείας μου οραματίστηκα και οραματιστήκαμε μαζί με τη Δημοτική Αρχή ώστε να αναπλάσουμε τη σημαντικότερη ίσως παραλία που διαθέτει η πόλη των Χανίων σε μια πολυάνθρωπη λαϊκή γειτονιά που χρησιμοποιεί όλη η πόλη για αναψυχή, την επισκέπτεται ένα πλήθος επισκεπτών αλλά και αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News