default-image

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 27 χρόνια, σημειώνεται η απόπειρα δολοφονίας κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία έμελλε να τον καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Τον Οκτώβριο του 1990 η Γερμανία βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό: Στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους θα διεξάγονταν οι πρώτες εκλογές μετά την ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε περιόδευε εκείνο το διάστημα στην εκλογική του περιφέρεια στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, διεκδικώντας την επανεκλογή του στην ομοσπονδιακή Βουλή. Ο - τότε - υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας ήταν 48 ετών. Στις 12 Οκτωβρίου του 1990, ο Σόιμπλε πραγματοποίησε ομιλία σε μπιραρία στο χωριό Οπενάου.

Μετά το τέλος της ομιλίας και την ώρα που ο υπουργός συνομιλούσε με τους ψηφοφόρους του, ο 31χρονος Ντίτερ Κάουφμαν ξεπετάγεται ανάμεσα από το πλήθος και πυροβολεί με ένα 38άρι Smith & Wesson τον Σόιμπλε.  

Ο τελευταίος μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, όπου οι γιατροί καταφέρνουν να του σώσουν τη ζωή. Ωστόσο, το τίμημα ήταν ακριβό, καθώς ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επλήγη, μεταξύ άλλων, στη σπονδυλική του στήλη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος στα κάτω άκρα.

Τελικά, στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1990, ο Σόιμπλε εκλέγεται πανηγυρικά βουλευτής. Σημειώνεται ότι πέντε χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1995, συγχώρεσε δημόσια τον παραλίγο δολοφόνο του. Με τον τρόπο αυτό, εκτίναξε στα ύψη τη δημοτικότητά του... Σήμερα, εκτός από σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασχολείται ενεργά με το αναπηρικό κίνημα.

Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας στον κόσμο

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Οκτωβρίου του 1810, όταν διοργανώνεται στη Βαυαρία η πρώτη γιορτή "Οκτόμπερφεστ". Η γιορτή που έμελλε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον πλανήτη, ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό του γάμου του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας.

Η γέννηση του Κύρκου στο Ηράκλειο

Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου του 1924 γεννιέται στο Ηράκλειο ο Έλληνας πολιτικός και σημαίνον στέλεχος της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος.

Η απελευθέρωση της Αθήνας

Εξάλλου, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους ναζί κατακτητές.

Ο θάνατος του Ζαν Ρενέ Λακόστ

Πριν από 21 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1996, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών ο Ζαν Ρενέ Λακόστ. Ο Λακόστ ήταν Γάλλος τενίστας και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ρουχισμού με σήμα το διάσημο κροκοδειλάκι.

Eπιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News