Ειδήσεις

Ραχόι: Ζητά διευκρινίσεις από Καταλoνία για την ανεξαρτησία

Το πρώτο βήμα προς την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, κάτι που θα επέτρεπε την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλoνίας.

Το πρώτο βήμα προς την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, κάτι που θα επέτρεπε την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλoνίας, έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει επίσημα από την κυβέρνηση της Καταλoνίας να επιβεβαιώσει εάν προκήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής ή όχι», είπε στο διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό ο Ραχόι.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η απάντηση του Καταλανού προέδρου είναι αυτή που θα καθορίσει τα μελλοντικά γεγονότα τις επόμενες ημέρες» και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ενεργεί με «επιφυλακτικό και υπεύθυνο τρόπο».

Εθεσε παράλληλα την απάντηση του Κάρλες Πουτζδεμόν ως προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Ισπανία προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί στην υπογραφή από τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλoνίας της κήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής, η εφαρμογή της οποίας όμως «ανεστάλη» εν αναμονή ενός διαλόγου με τη Μαδρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η χθεσινή ομιλία του πρόεδρου της Καταλoνίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ήταν ένα «τέχνασμα», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Ο Αλφόνσο Ντάστις εξήγησε ακόμη ότι η Ισπανία δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλoνία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

Χθες, ο πρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλoνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, υπέγραψε διακήρυξη με την οποία καλεί «όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την καταλανική δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Παράλληλα πρότεινε την αναστολή ισχύος του εγγράφου ώστε να ξεκινήσει μια περίοδος διαλόγου.

Η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε άκυρο το έγγραφο και επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την αντίδρασή της.

Το δημοψήφισμα αυτό, που είχε απαγορευθεί και κηρυχθεί αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη, βύθισε την Ισπανία στην πιο σοβαρή της κρίση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977, διχάζοντας βαθιά και τους κατοίκους αυτής της πλούσιας επαρχίας όπου ζει το 16% των Ισπανών.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια