Ειδήσεις

Ζήσε μια μέρα απ’τη ζωή μου: 1 στους 4 με ρευματικά νοσήματα

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα πραγματοποιεί ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης με αφορμή τη 12η Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, με κεντρικό σύνθημα φέτος "Μην καθυστερείς, έλα σήμερα σε επαφή μ' ένα ρευματολόγο" και "Ζήσε μια μέρα απ' τη ζωή μου".

H 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό, με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης συντάσσεται με αυτή τη δράση, παράλληλα όμως, προκειμένου να αναδείξει τη δύσκολη καθημερινότητα των ρευματοπαθών, βάζει ως γενικό σύνθημα για τις δράσεις του το "Ζήσε μια μέρα απ' τη ζωή μου".

Οι εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης θα περιλαμβάνουν διανομή έντυπου υλικού, στολή προσομοίωσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που θα φορέσουν διακεκριμένα πρόσωπα και θα περιγράψουν την εμπειρία τους, θεατρικά δρώμενα, καθώς και εσπερίδα για τη διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες στα Χανιά και θα συνεχιστούν ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται διανομή έντυπου υλικού.

Αύριο Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα γίνεται διανομή έντυπου υλικού. Στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τη στολή θα φορέσει και θα περιγράψει την εμπειρία του ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Στέλιος Ζερβός. Στις 6 το απόγευμα, θα λάβει χώρα θεατρικό δρώμενο σχετικό με το χρόνιο πόνο, με τη συμμετοχή του ηθοποιού Δομήνικου Ταβερναράκη και μελών του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης και την επιμέλεια της Ελευθερίας Σινατσάκη. Κλείνοντας, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν κρητική μουσική με τον Κωνσταντίνο Ζωράκη και το συγκρότημά του. Θα χορέψει το συγκρότημα "Αετογιάννης".

Τέλος, μεθαύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα γίνεται διανομή έντυπου υλικού. Από τις 6:30 το απόγευμα έως το 8:30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Olympic" θα λάβει χώρα εσπερίδα για τη διατροφή στα ρευματικά νοσήματα, με ομιλήτρια τη διατροφολόγο Μαρία Παπαδογιάννη.

Προσβάλλεται το 1/4 των πολιτών

Τα ρευματικά νοσήματα πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και στην παιδική ηλικία) και των δύο φύλων. Υπολογίζεται ότι από ρευματικά νοσήματα προσβάλλεται το 1/4 του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ρευματικά νοσήματα ανέρχονται σε 120 εκατ., ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατομμύρια.

Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, 13% πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα). Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι 1 στα 1.000 παιδιά πάσχει από χρόνια ρευματική πάθηση.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η επιληψία.

Οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής, μειώνουν τη φυσική δραστηριότητα περισσότερο από το σακχαρώδη διαβήτη, τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, περιορίζουν τις κοινωνικές συναναστροφές, προκαλούν αναπηρία και μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής. Για παράδειγμα, η σοβαρή, ενεργός ρευματοειδής αρθρίτιδα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 με 15 χρόνια.

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες

Το κοινωνικό κόστος των ρευματικών παθήσεων είναι δυσβάστακτο, πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, ενώ δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή. Οι πάσχοντες υφίστανται δραματικές συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Ειδικότερα στο εργασιακό περιβάλλον υφίστανται τον παροπλισμό ή τη στασιμότητα στην ανέλιξή τους, με το πρόσχημα της μη περαιτέρω καταπόνησής τους.

Με βάση εκτιμήσεις που διατυπώνονται στη βιβλιογραφία και έχουν υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και επιστημονικούς φορείς, όπως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος κατά του Ρευματισμού (EULAR), το συνολικό κόστος των ρευματικών παθήσεων εκτιμάται στο 1,2-3% του ΑΕΠ μιας χώρας στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Εφαρμογή της υπόθεσης αυτής στην Ελλάδα θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η δαπάνη (άμεση και έμμεση) για το σύνολο των ρευματικών παθήσεων θα ανερχόταν σε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το μεγαλύτερο τμήμα της δαπάνης αυτής αποδίδεται στο έμμεσο κόστος, ενδεικτικό του βαθμού αναπηρίας ο οποίος συνοδεύει τις ρευματικές παθήσεις στο προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι για κάθε 1 ευρώ άμεσου κόστους για έναν ασθενή με ρευματική πάθηση θα πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον 1 έως 2 ευρώ για έμμεσες δαπάνες.

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας, είναι υπεύθυνες για το 60% των αναρρωτικών αδειών μακράς διαρκείας και οδηγούν εκτός εργασίας το 50% των ασθενών.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση, όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.

Επιπλέον το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας στη χώρα λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης πλήττει περισσότερο τα άτομα με ρευματική πάθηση, όπως και άλλες ευπαθείς ομάδες. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (ο WHO υπολογίζει ότι το 2030 ο ελληνικός πληθυσμός άνω των 65 ετών θα ανέρχεται στο 26%) και με γνωστή την επίδραση των ρευματικών παθήσεων σε γηράσκοντες πληθυσμούς, αλλά και την αυξητική τάση για παχυσαρκία και ελαττωμένη άσκηση στην Ελλάδα, η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις ρευματικές παθήσεις στο άμεσο μέλλον.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια