default-image

Στέρεψε ο Αποσελέμης (video)

Κρήτη
Στέρεψε ο Αποσελέμης (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εικόνα που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός δεν επιδέχεται διαψεύσεων. Η πραγματικότητα του περίφημου φράγματος Αποσελέμη είναι αυτή η... ξεραΐλα. Εικόνες που κρούουν το "καμπανάκι" του κινδύνου για νέες σοβαρές ελλείψεις νερού τον επόμενο χρόνο.

Αυτήν την αποκαρδιωτική εικόνα δίνει το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης, το οποίο, αν και "ρούφηξε" πολλά εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο, καθώς οι ποσότητες νερού έπεσαν δραματικά κάτω από 4 εκατομμύρια κυβικά. Τις ανησυχητικές εξελίξεις επιβεβαιώνει και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Φώτης Καζάσης.

«Αυτή τη στιγμή, οι ποσότητες στο φράγμα Αποσελέμη είναι 3,7 εκατομμύρια κυβικά νερού, από τα οποία η απολήψιμη ποσότητα ανέρχεται σε 2,7 εκατομμύρια κυβικά, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα θα πρέπει να παραμείνει στο υδρευτικό έργο», δήλωσε ο κ. Καζάσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε χειρότερα εξελίχθηκαν φέτος τα πράγματα, δεδομένου ότι πέρυσι την αντίστοιχη χρονικά περίοδο η ποσότητα νερού στο φράγμα άγγιζε τα 6,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η καλύτερη χρονιά ήταν το 2015, οπότε το νερό συσσωρευόταν για περισσότερο από ένα χρόνο, αγγίζοντας τα 20 εκατομμύρια κυβικά νερού».

Επιβεβαίωση στον 9,84

Επιβεβαιώνει ο Δ/ντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Μάρκος Πατρελάκης ότι το νερό στο φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται σε οριακό σημείο, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Μάλιστα, για τις τελευταίες ποσότητες νερού στο φράγμα απαιτούνται περαιτέρω διαδικασίες για την κατάλληλη επεξεργασία του, καθώς το νερό είναι αρκετά επιβαρυμένο λόγω της χαμηλής στάθμης του.

Όπως έκανε σαφές ο κ. Καζάσης, αν φέτος δεν έχουμε βαρύ χειμώνα με έντονες βροχοπτώσεις, το νερό επαρκεί μέχρι τον Ιανουάριο για τους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου και με ανοικτό το ενδεχόμενο διακοπής της υδροδότησης.

Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, οι ποσότητες νερού βρίσκονται σε οριακό σημείο, με επισκέπτες της περιοχής να αντικρίζουν πλέον όλο το χωριό Σφεντύλι, που ήταν βυθισμένο στον ταμιευτήρα του φράγματος.

Το Σφεντύλι αναδύθηκε από το βυθό, όπως και ο δρόμος που οδηγούσε στο χωριό, και ο οποίος είχε σκεπαστεί με τόνους νερού.

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ:

Δραματικές εξελίξεις και με στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους τόσο στον... ουρανό, όσο και στο έργο της σήραγγας Οροπεδίου, το οποίο έχει σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό, λόγω των γνωστών αντιδράσεων και με επιχειρήματα από πλευράς του Δήμου Οροπεδίου.

Μάλιστα, ο κ. Καζάσης δεν έκρυψε την αγωνία του σε σχέση με την ολοκλήρωση του έργου της σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου, έργο που, όπως είπε, θα πρέπει να προχωρήσει ώστε, αν είναι εφικτό, να υλοποιηθεί φέτος, για να κατέβει μια μικρή ποσότητα νερού στο φράγμα.

Τέλη του μήνα θα υπάρξει συνάντηση του ΟΑΚ με τις τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, προκειμένου να συζητήσουν τα τελευταία δεδομένα και να εκτιμήσουν την όλη κατάσταση, ώστε να υπάρξει ένας νέος προγραμματισμός για τους επόμενους μήνες.

Όπως είναι γνωστό, οι ποσότητες νερού μειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στους παραπάνω δήμους, με τη συνολική ποσότητα ύδρευσης από το φράγμα Αποσελέμη να αγγίζει τα 500.000 κυβικά νερού/μήνα.

Να σημειωθεί πάντως ότι απο τις 17/09/2015 το φράγμα  που υδροδοτεί Άγιο Νικόλαο, Χερσόνησο και Ηράκλειο, έχει "δώσει" συνολικά, 18.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Συγκεκριμένα το 2015, "έδωσε" 2.268.663 κυβικά μέτρα νερου. Το 2016 έδωσε 11.183.172 κυβικά μέτρα νερού, και το 2017, 4.759.426 κυβικά μέτρα νερού. Επίσης αξιζει να τονιστεί το γεγονός ότι αν και το νερό είναι μειωμένο, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

«Το φράγμα Αποσελέμη παρουσιάζει μια εικόνα που δεν ικανοποιεί κανέναν. Προφανώς μας προβληματίζει», δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Νίκος Αργυράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποσότητες που λαμβάνουν από το φράγμα Αποσελέμη διοχετεύονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε σχέση με την ποιότητα του νερού.

«Δε θέλουμε να επανέλθουμε στις εικόνες του παρελθόντος με τις διανομές νερού. Προσδοκούμε σε μια καλή βροχομετρική περίοδο, όπως ήταν το 2014-2015», ανέφερε ο κ. Αργυράκης.

Νερό με χώμα στο Μοχό!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στο φράγμα Αποσελέμη, λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, κάτοικοι του Μοχού διαμαρτύρονται για το καφετί νερό, το οποίο καταλήξει στα ντεπόζιτά τους.

«Νερό με χώμα», όπως λένε με αγανάκτηση, κατάσταση που βιώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξαιτίας των συχνών βλαβών στους αγωγούς νερού.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δε σχετίζεται με το φράγμα Αποσελέμη, καθώς το χωριό υδρεύεται από πηγές και γεωτρήσεις. Εξαιτίας των ζημιών στους αγωγούς, κάτοικοι πληρώνουν νερό αλλά νερό δεν πίνουν, αντιθέτως πληρώνουν επιπλέον χρήματα για να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.

Σε κακοτεχνίες αποδίδει τα σπασίματα στους αγωγούς νερού ο κ. Νίκος Λαγουδάκης, σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Μοχού.

«Και πληρώνουμε ακριβά το νερό και νερό δεν μπορούμε να πιούμε από τις βρύσες των σπιτιών μας. Κάθε βδομάδα σημειώνονται 5-6 ζημιές, με τις λάσπες να εισχωρούν στα ντεπόζιτα και στις οικοσυσκευές μας», δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στους φόβους των κατοίκων γύρω από το ενδεχόμενο μόλυνσης των γεωτρήσεων Μαλίων και Σταλίδας.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λαγουδάκης, «δε γίνεται καλή επεξεργασία στο βιολογικό του Μοχού, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες, περίπου 100.000 κυβικά, να καταλήγουν χωρίς επεξεργασία στο Χώνο».

Το πρόβλημα με τα σπασίματα αγωγών είναι συχνό στο δήμο Χερσονήσου, εξαιτίας είτε των πεπαλαιωμένων δικτύων είτε της «αυξημένης πίεσης», όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Νίκος Αργυράκης. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα εξετάσουν το ζήτημα που έχει προκύψει στο Μοχό, με ανοικτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του δικτύου σε ορισμένα σημεία του.

«Στοχεύουμε να "θωρακίσουμε" τα δίκτυα αρκετών περιοχών, όπως θα συμβεί σε Κοκκίνη Χάνι και Βαθιανό Κάμπο, έργο για το οποίο εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης», επισήμανε ο κ. Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα τόνισε την ανάγκη μιας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στο νερό για όλες τις περιοχές του δήμου Χερσονήσου και όχι να ισχύουν, δηλαδή, 5 διαφορετικά τιμολόγια για το νερό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News