default-image

Πλούσιες οι φετινές δράσεις του Συλλόγου Αλατσατιανών

Πολιτισμός
Πλούσιες οι φετινές δράσεις του Συλλόγου Αλατσατιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις νέες τους δράσεις θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου, σε μία εκδήλωση - γιορτή, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 6:00 το απόγευμα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του συλλόγου, στην οδό Γ. Μαστρακούλη 13, στα Νέα Αλάτσατα.

Αναλυτικά οι δράσεις του Συλλόγου:

1. Μαθήματα παραδοσιακών χορών: Διδάσκονται παραδοσιακοί  χοροί από τη Μικρά Ασία, τη Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Λειτουργούν τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Τα μαθήματα θα γίνονται, των ενηλίκων κάθε Δευτέρα για τους αρχάριους και κάθε Πέμπτη για τους προχωρημένους, ενώ για τα παιδιά κάθε Παρασκευή. Την επιμέλεια των μαθημάτων χορού από τον Οκτώβριο του 2015 έχει ο χορευτής και μέλος του συλλόγου μας κ. Κουρεπίνης Τάσος του Νικολάου, αλατσατιανής καταγωγής. Ο κ. Κουρεπίνης διετέλεσε επί σειρά ετών χορευτής του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου με πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις σε παραστάσεις τόσο στη Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα (6) έξι τελευταία χρόνια ασχολείται και επαγγελματικά με τους παραδοσιακούς χορούς. Ήδη μετρά επιτυχημένες εμφανίσεις με τη χορευτική ομάδα του συλλόγου μας για δύο συνεχείς χρονιές. «Χορέψτε μαζί μας ….. Χαρά μας η παρέα σας και η συμμετοχή σας».

2. «Χορωδία Συλλόγου Αλατσατιανών»: ενηλίκων και παιδική-νεανική, οι πρόβες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, από 19:30 έως 21:00, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Νίκου Αντωνακάκη.    Η «Χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών», ιδρύθηκε το 1986 και λειτουργεί έως σήμερα με αυτή την ονομασία. Πρόκειται για μια χορωδία ενηλίκων, στης οποίας το ρεπερτόριο περιλαμβάνονται τραγούδια παραδοσιακά, τόσο από τη Μικρά Ασία όσο και από τον ελληνικό χώρο. Η χορωδία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της να δίδει συναυλίες σε μεμονωμένες μουσικές εκδηλώσεις του Συλλόγου και άλλων φορέων αλλά και να συμμετάσχει σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά της Κρήτης και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως στη Σκύρο τον Ιούνιο του 2002, στην οποία πλαισίωσε εκδήλωση της οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο Φεστιβάλ Διεθνούς Παραδοσιακής Μουσικής στην Καρδίτσα το έτος 2004, στο οποίο η χορωδία απέσπασε και διάκριση.

Εκτός του ελλαδικού  χώρου, η χορωδία έδωσε συναυλίες στην Κων/πολη το 2002, καλεσμένη του Ορθόδοξου Πατριαρχείου και του Ζωγράφειου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, στη Σμύρνη αλλά και στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας, επ΄ ευκαιρία της εκδήλωσης που οργανώθηκε για την αδελφοποίηση μεταξύ του Συλλόγου Αλατσατιανών και του Δήμου Αλατσάτων το έτος 2000.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τη χορωδία διηύθυνε ο μουσικός Μίνως Σωμαράκης, στη συνέχεια ο Ανδρέας Γιακουμάκης και από το 2011 έως και σήμερα ο μαέστρος κ. Νίκος Αντωνακάκης.

Το έτος 1998 ιδρύθηκε και παιδική χορωδία με σκοπό να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική από τα πρώτα τους βήματα. Η παιδική χορωδία περιλαμβάνει στο ρεπερτόριο της παραδοσιακό τραγούδι. Μετά από κάποια  χρόνια αδράνειας, σκοπός του παρόντος ΔΣ είναι να επαναλειτουργήσει η παιδική - νεανική χορωδία, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Νίκου Αντωνακάκη και γι αυτό προσκαλούμε όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται, (είτε είναι οι γονείς τους μέλη του συλλόγου μας είτε όχι) να τη στελεχώσουν.   

3. Θεατρικό Παιχνίδι για όλα τα παιδιά: Για μια ακόμα χρονιά ανοίγουμε πανιά και ετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε στις θάλασσες της φαντασίας με πυξίδα το παιδικό όνειρο… Προσκαλούμε λοιπόν τους μικρούς μας φίλους (γίνονται δεκτά παιδιά από 4ετών) να πλαισιώσουν τις δραστηριότητες του θεατρικού παιχνιδιού, που επιμελείται από το 2014 η Εμψυχώτρια - Θεατρολόγος κ. Μαρίας Ποταμιανάκη (απόφοιτη Πανεπιστημίου Πατρών).

4. Εργαστήριο - Ομάδα Θεάτρου: με τον ηθοποιό - σκηνοθέτη Αντώνη Διαμαντή, Απόφοιτο της δραματικής σχολής Ωδείου Αθηνών.

5. Εργαστήριο ψηφιδωτού: Το οργανωμένο εργαστήριο μας λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2017, με την επιμέλεια των έμπειρων ψηφιδογράφων, κ. Μαριάννα Παπαδάκη-Πατρουδάκη, Ηλέκτρα Μαυράκη - Μπαλαμούτσου και Κλαίρη Αντωνιδάκη - Γαρεφαλάκη. Σας προσκαλούμε να έρθετε πιο κοντά στη μνημειακή τέχνη του ψηφιδωτού, να γνωρίσετε τη μακραίωνη ιστορία του, να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας και να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας δημιουργώντας τα δικά σας έργα τέχνης, μέσα σε ένα υπέροχο περιβάλλον συντροφικότητας και κεφιού.

6. Μαθήματα «Λανσέ»: με τη καθοδήγηση του μέλους μας κ. Τζίκα Κούλας, για να μη ξεχαστεί η τέχνη και η γνώση των μανάδων μας και για να θυμηθούμε τις βελονιές και τα σχέδια των γιαγιάδων μας.

7. Σεμινάρια Βασικών αρχών ντεκουπάζ (decoupage): με την επιμέλεια του μέλους μας κ. Κώστα Σκουρογιαννάκη (Δια χειρός Τέχνη).   

Για πληροφορίες - εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: κιν. 6951004144 και  στα γραφεία του συλλόγου 2810-231933, καθημερινά, από 18:00 έως 20:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής) καθώς και με mail στο: [email protected].

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News