default-image

Οι πρώτες εκλογές στην Κρήτη μετά το σχέδιο «Καποδίστριας»

Οι πρώτες εκλογές στην Κρήτη μετά το σχέδιο «Καποδίστριας»

19 χρόνια πριν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές, με το σχέδιο «Καποδίστριας». Τι άλλο έγινε σαν σήμερα;

Πριν από ακριβώς 19 χρόνια, στις 11 Οκτωβρίου του 1998, διεξάγονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας", αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όσον αφορά στις νομαρχιακές εκλογές στην Κρήτη, οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους που στηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ έκαναν περίπατο από τον πρώτο γύρο.

Στο νομό Ηρακλείου, ο Γιάννης Γαρεφαλάκης εκλέχτηκε νομάρχης με 52,17%, στο Λασίθι ο Γιάννης Παπατσάκωνας (στηριζόταν και από το Συνασπισμό) συγκέντρωσε 63,62%, ενώ στο νομό Ρεθύμνης εκλέχτηκε ο Μανόλης Λίτινας με 50,04%.

Μόνο στο νομό Χανίων χρειάστηκε δεύτερος γύρος: Στις 18 Οκτωβρίου του 1998 ο Γιώργος Κατσανεβάκης (Συνασπισμός και ΔΗΚΚΙ) εκλέγεται νομάρχης Χανίων με 56,87%.

Οι νικητές στους μεγάλους Δήμους του νησιού

Όσον αφορά τώρα στους μεγάλους Δήμους του νησιού μας, εκλέχτηκαν οι Κώστας Ασλάνης στο Ηράκλειο, Αντώνης Ζερβός (ο νυν δήμαρχος) στον Άγιο Νικόλαο και ο Γιώργος Τζανακάκης στα Χανιά.

Στο Δήμο Ρεθύμνης εκλέχτηκε ο Δημήτρης Αρχοντάκης, στην Ιεράπετρα ο Χριστόφορος Μεραμβελιωτάκης, ενώ στη Σητεία ο Νίκος Κουρουπάκης. Από εκεί και πέρα, δήμαρχος Μοιρών εκλέχτηκε ο σημερινός δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, ενώ δήμαρχος Τυμπακίου εκλέχτηκε ο Αντώνης Κουρτάκης.

Στο Δήμο Νεάπολης Λασιθίου επικράτησε ο μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, στο Δήμο Ανωγείων ο Νικηφόρος Δαφέρμος, ενώ στο Δήμο Σφακίων επικράτησε ο Γιάννης Μπραουδάκης.

Ο Δραγούμης διορίζεται γενικός διοικητής στην Κρήτη

Σαν σήμερα, στις 11 Οκτωβρίου του 1912, ο Στέφανος Δραγούμης διορίζεται γενικός διοικητής της Κρήτης. Την ίδια ακριβώς ημέρα, η Ταξιαρχία Ιππικού του Ελληνικού Στρατού απελευθερώνει την πόλη της Κοζάνης από τους Τούρκους.

Ο Ελληνικός Στρατός αποχωρεί από την Ανατολική Θράκη

Εξάλλου, δέκα χρόνια μετά, στις 11 Οκτωβρίου του 1922 υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη συμμετείχαν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Όταν η Εθνική κοίταξε στα μάτια την παγκόσμια πρωταθλήτρια

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Οκτωβρίου του 1975, όταν η Εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει τη Δυτική Γερμανία στο Ντίσελντορφ, αποσπώντας ισοπαλία με σκορ 1-1.

Το γκολ, ωστόσο, του Γιώργου Δεληκάρη σε βάρος της πρωταθλήτριας κόσμου δεν αρκεί για να στείλει την Εθνική μας στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1976.

"Περίπατος" της Ν.Δ. στους 3 μεγάλους Δήμους της χώρας

Ενώ πάντως στην Κρήτη το κυβερνών - τότε - ΠΑΣΟΚ έκανε... περίπατο στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους της Ελλάδας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), η Ν.Δ. ήταν η μεγάλη νικήτρια.

Δήμαρχος Αθηναίων επανεκλέχτηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (57,2%), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Μαρία Δαμανάκη, που στηριζόταν από ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό.

Στον Πειραιά, μεγάλος νικητής ήταν ο Χρήστος Αγραπίδης, ενώ τέλος στη συμπρωτεύουσα εκλέχτηκε δήμαρχος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News