Ειδήσεις

Παρουσιάστηκε η νέα μελέτη για τα σκιάδια στο Παλιό Λιμάνι

Χωρίς νάιλον τέντες και αυθαίρετες κατασκευές που αλλοιώνουν τον μνημειακό χαρακτήρα του θα είναι το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, αν η δημοτική αρχή και το δημοτικό λιμενικό ταμείο καταφέρουν ανεμπόδιστα να εφαρμόσουν την περίφημη μελέτη για τα σκιάδια.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου από τον πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκο Καλογήρου, προτείνει τέσσερις διαφορετικές λύσεις οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν μεμονωμένα από τους καταστηματάρχες εστίασης, ανάλογα με τη θέση της επιχείρησης τους και τα τετραγωνικά μέτρα που επιθυμούν να καλύψουν, στο πλαίσιο πάντα των περιορισμών που έχουν τεθεί για τη λιμενική ζώνη.

Ο κ. Καλογήρου, όπως εξήγησε στην εισήγηση του, για την εκπόνηση της μελέτης έλαβε υπόψη του τη γεωγραφική θέση των καταστημάτων και πως αυτά επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και τους υφιστάμενους περιορισμούς στην έκταση των σκιαδίων.

«Είναι πολύ απλές και σε πολύ λογικό κόστος και μπορούν να γίνουν είτε με πτυσσόμενες τέντες και ανοιγόμενες, είτε με σταθερές. Αυτό μπορεί να αφεθεί στην επιλογή των καταστηματαρχών» δήλωσε ο κ. Καλογήρου. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει μια ελεγχόμενη ομοιομορφία δηλαδή πολλαπλοί τύποι, οι οποίοι όμως ανταποκρίνονται στη βασική γεωμετρία, να κάνουν τη δουλειά τους κατ' αρχήν.  Μερικοί είναι με κυλινδρικές διατομές που παραπέμπουν κάπως στα κατάρτια των πλοίων, άλλοι είναι με μεταλλικές διατομές επενδυμένες με ξύλο, κάποιες έχουν μορφή χοροδικτυώματος».  

«Η μελέτη θα εφαρμοστεί, δε μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος»

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες και στις εικόνες των νάιλον τεντών με όποιο κόστος ,εξέφρασε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας. «Δε μας ενδιαφέρει καθόλου το πολιτικό κόστος. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να εξετάζουμε το πολιτικό κόστος. Είμαστε εδώ σαν δημοτική αρχή και το έχουμε αποδείξει, για να κινούμαστε με βάση την ωφέλεια του κοινού, των πολλών, αυτών που ζουν εδώ και των επισκεπτών αυτής της πόλης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βάμβουκας εξήγησε ότι με τον καθορισμό του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου και τον προσδιορισμό μορφολογικών δεσμεύσεων και προδιαγραφών για τα σκιάδια και τον επαγγελματικό εξοπλισμό, προκύπτει ένα σχέδιο εξορθολογισμού, το οποίο επιφέρει ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία των καταστημάτων, του δικαιώματος για ομαλή και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Παλιά Πόλη και της ανάδειξης, προστασίας και εξυγίανσης του μνημείου του Ενετικού λιμανιού.

Απομάκρυνση μέχρι το Δεκέμβρη

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης για τα σκιάδια των καταστημάτων, δήμος και δημοτικό λιμενικό ταμείο υπενθύμισαν ότι οι καταστηματάρχες εστίασης υποχρεούνται μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν απομακρύνει τις υφιστάμενες κατασκευές από τις επιχειρήσεις τους οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες. Μάλιστα υπάρχουν αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου από το 2013 που επιβάλλουν ξήλωμα κάθε αυθαίρετης κατασκευής.

 «Όσοι το προσεχές διάστημα δεν αφαιρέσουν οικειοθελώς τις κατασκευές οι οποίες είναι παράνομες και υπάρχουν από το 2013 πρωτόκολλα κατεδάφισης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση θα προβεί στην απεγκατάσταση των κατασκευών» ήταν το σαφές μήνυμα του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Μιχάλη Βλαχάκη προς τους επιχειρηματίες εστίασης του λιμανιού.

Όπως παρατήρησε ο κ. Βλαχάκης, το σκιάδιο ανά κατάστημα θα είναι αυτόνομο, στα όρια της ιδιοκτησίας του κάθε επιχειρηματία, ο οποίος θα επιλέγει από το σύνολο των τεσσάρων προτάσεων, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η μελέτη Ρωμανού - Καλογήρου. «Έτσι αποτρέπεται η εγκατάσταση σκιαδιών ομοιόμορφων και ομοιόχρωμων, τόσο μεγάλου μήκους, μπροστά από το ποικιλόχρωμο μέτωπο κτηρίων, που διαμορφώθηκε σε διαδοχικές ιστορικές περιόδους. Είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάδειξη, την προστασία και την εξυγίανση του μνημείου» τόνισε ο κ. Βλαχάκης.

Διίστανται οι απόψεις για τους καταστηματάρχες του λιμανιού

Θετική ήταν η πρώτη εντύπωση των καταστηματαρχών του λιμανιού που παρακολούθησαν την παρουσίαση των προτάσεων του κ. Νίκου Καλογήρου για τα σκιάδια. Στην πλειοψηφία τους μίλησαν για προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Ωστόσο δεν έλλειψαν και οι επικρίσεις, με μερίδα επιχειρηματιών να μιλά για «ένα πρόχειρο σχέδιο το οποίο προωθείται από τον δήμο και το δημοτικό λιμενικό ταμείο για ψηφοθηρικούς λόγους».

Ο κ. Μιχάλης Ιωσηφίδης μέλος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμανιού σχολίασε: «Πιστεύω ότι έχει γίνει για ψήφους και μόνο και όχι για να λύσει τα προβλήματα. Θα γίνει μια αποξήλωση των υφισταμένων σκιαδίων , χωρίς ο δήμος να πληρώσει τίποτα. Το λιμάνι χρειάζεται λεφτά».

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών εστίασης Χανίων κ. Κωνσταντίνος Χρυσοχεράκης εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να δούμε και στο θέμα της σκίασης και στο θέμα της προστασίας από τις καιρικές συνθήκες αλλά σε γενικές γραμμές βαδίζουμε σε καλά βήματα».

Μείωση στα τέλη χρήσης για δύο χρόνια

Σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρα στους καταστηματάρχες του Ενετικού λιμανιού των Χανίων για να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες τέντες των επιχειρήσεων τους με σύγχρονες κατασκευές, ο δήμος και το δημοτικό λιμενικό ταμείο αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση των τελών χρήσης των καταστημάτων για δύο χρόνια κατά 50%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Βλαχάκη, με το ποσό που θα εξοικονομήσουν οι καταστηματάρχες θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της νέας κατασκευής.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Σχόλια