Ειδήσεις

"Σακατεύονται" για ένα κομμάτι ψωμί, ζητούν εργατοδικείο

Εργατοδικείο στο Ηράκλειο για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων ζητάει το ΕΚΗ

Χάνουν χέρια και πόδια, σακατεύονται στην κυριολεξία πέφτοντας από μεγάλα ύψη ή παθαίνοντας ηλεκτροπληξία στους χώρους δουλειάς από καλώδια υψηλής τάσης, αλλά λόγω έλλειψης Εργατοδικείου στο Ηράκλειο - που αποτελεί πάγιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου εδώ και πολλά χρόνια - αδυνατούν να βρουν το δίκιο τους πριν γίνουν πολλά δικαστήρια, πριν αναβληθούν πολλές φορές οι υποθέσεις τους, και μέχρι τώρα κυριολεκτικά καταστρέφονται.

Την ανάγκη να γίνει επιτέλους πράξη η ίδρυση του Εργατοδικείου στο Ηράκλειο τονίζει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, μεταφέροντάς μας συγκεκριμένα παραδείγματα εργατικών ατυχημάτων που προκαλούν τουλάχιστον ανατριχίλα!

«Ο εργαζόμενος που θα πέσει θύμα εργατικού ατυχήματος, εφόσον καταφέρει να βγει ζωντανός από αυτό αλλά με εμφανή τα σημάδια του τραυματισμού του, ακόμα και ανάπηρος πια, μπαίνει σε μια ταλαιπωρία που κρατάει για χρόνια»... Ο Στέλιος Βοργιάς αναφέρει ως παράδειγμα ένα νέο πρώην εργαζόμενο σε εργοστάσιο χαρτιού στο νομό Ηρακλείου, που το 2014 έχασε το δεξί του χέρι από τον καρπό, και εντός των ημερών γίνεται το δικαστήριο.

«Όταν έχουμε άρνηση του εργοδότη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, έχουμε δικαστικές προσφυγές. Και τα δικαστήρια καθυστερούν στην απονομή της δικαιοσύνης και πολλές φορές δικαιώνουν τον εργαζόμενο. Δεν πληρώνουν όμως οι εργοδότες την αποζημίωση που βγάζουν τα δικαστήρια και ξεκινάει μια διαδικασία πλειστηριασμών για να πάρουν τα χρήματά τους, και αν και αν και αν»...

Υπάρχουν όμως κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις εργαζομένων που έχασαν το χέρι τους την ώρα της δουλειάς τους. Εξάλλου, έχουμε και μια πρόσφατη περίπτωση, αυτή του αλλοδαπού εργάτη που έπεσε από 9 μέτρα ύψος σε μεγάλο εργοτάξιο του Ηρακλείου. Είναι ο ίδιος που τον Ιούνιο του 2015, σε έργα στην περιοχή της Ανάληψης στο Ηράκλειο, είχε κεραυνοβοληθεί από 20.000 βολτ, όταν η πρέσα της μπετονιέρας ακούμπησε τα ηλεκτροφόρα καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ... Εμφανώς ταλαιπωρημένος από τα σοβαρά αυτά ατυχήματα, ο εν λόγω εργάτης έχει βρεθεί πλέον αντιμέτωπος και με τις δαιδαλώδεις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, αφού οι εταιρείες για τις οποίες δούλευε, όπως τονίζει ο κ. Βοργιάς, αρνούνται να αποδεχτούν τις ευθύνες που τους καταλογίζουν τα πορίσματα της Επιθεώρησης Εργασίας και να αποζημιώσουν τον εργάτη, που πραγματικά και στις δύο περιπτώσεις γλίτωσε σαν από θαύμα...

«Να γίνει Εργατοδικείο»

Η πρόταση και το πάγιο αίτημα του ΕΚΗ, όπως το διατυπώνει στην εφημερίδα μας, για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί, αλλά και να δρομολογηθούν αποζημιώσεις απολυθέντων εργαζομένων που οι πρώην εργοδότες τους δεν τους αποζημιώνουν, έχει ως εξής: «Η πρότασή μας είναι να ιδρυθεί Εργατοδικείο στο Ηράκλειο. Αντίστοιχο είναι το Εργατοδικείο που υπάρχει στον Πειραιά. Μέσω του Εργατοδικείου θα γίνονται όσο το δυνατόν αμεσότερα τα δικαστήρια και θα βγαίνουν αποφάσεις που αφορούν στα εργασιακά. Γιατί οι περισσότερες αποφάσεις αφορούν στο αυτονόητο: στα δεδουλευμένα. Έχουμε, για παράδειγμα, ανθρώπους που έχουν απολυθεί και δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις. Αν όμως είχαμε ένα Εργατοδικείο, τουλάχιστον θα γινόταν το δικαστήριο. Διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν. Απολύονται με πολλά χρωστούμενα από τον εργοδότη και μάλιστα από εταιρείες οι οποίες έχουν την ευχέρεια να τους αποζημιώσουν σωστά, αλλά τους αφήνουν απλήρωτους. Αλλά το χειρότερο έχει να κάνει με τα εργατικά ατυχήματα. Φαντάζεστε έναν άνθρωπο που έχει χάσει το χέρι του; Να μην μπορεί να βρει δουλειά γιατί είναι σχεδόν ανάπηρος και να μην τα έχει βρει με τον εργοδότη, ο οποίος είναι δεδομένο ότι έφταιξε. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις»...

Για τα εργατικά ατυχήματα, ο κ. Βοργιάς τονίζει ότι γίνονται πολύ συχνά, αν ληφθούν υπόψη και πολλά τροχαία ατυχήματα που στην πραγματικότητα είναι εργατικά.

«Να μην παίρνουν άδεια»

Ο Στέλιος Βοργιάς υπενθυμίζει ότι, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό από την αμοιβή του εργολάβου μέσα από τους διαγωνισμούς ανάθεσης έργων που δίνεται για το κόστος της λήψης μέτρων ασφαλείας, αυτό το ποσοστό στην πραγματικότητα δεν πάει για το σκοπό αυτό.

«Αλήθεια, γιατί να μην ελέγχονται αυτοί οι εργολάβοι, αν έχουν λάβει αυτά τα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενούς τους και πριν ξεκινήσουν οι εργασίες να τους αφαιρείται η άδεια στην αντίθετη περίπτωση;», διερωτάται ο Στέλιος Βοργιάς.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής κάνει λόγο για μείζον θέμα και εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες, λέγοντας ότι, αν είχαν την πολιτική βούληση, θα είχαν προχωρήσει σε αποφάσεις και μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, καλώντας την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει επιτέλους σε τέτοιες πολιτικές για να προστατεύσει τους εργαζόμενους, πριν θρηνήσει η εργατική τάξη και άλλους νεκρούς εργάτες.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια